łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól mi pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego mleka- szczypta ksylitolu lub cukruW dużym rondlu rozgrzać masło z olejem kokosowym, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, ok.10 minut. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz oregano i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać.Dodać przecier pomidorowy i ok.1,5 szklanki(...)należy mieszać, gdyż kulki mogą się rozpaść. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut, pod koniec tego czasu próbujemy sos, być może należy go jeszcze doprawić. Idealnie smakuje z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym.Smacznego
Smaczne ZdroweJak weekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem
Moje domowe kucharzenieGulasz: 400 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego
Świat Domowej KuchniSkładniki: pierś z kurczaka 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa curry Royal Brand 1 łyżeczka, sól morska - do smaku, przyprawa
W Mojej Kuchni LubięBazą dla tej chałki jest przepis, który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :)Składniki:550 g mąki pszennej4 łyżki cukru1 jajko25
Kuchnia domowa Anijesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Czekolady łamiemy na podwójne prostokąciki lub poczwórne kwadraty. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki(...)jednym z polecanych na naszym blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym, bananowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z wtopioną czekoladą pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyDawno mnie tu nie było, a obiecałam , że wpisy na blogu będą częściej..ale cóż, życie..jak to mawia moja córka.Mam nadzieję, że teraz już
Moje domowe kucharzeniekażdego domowego wypieku - wiemy co jemy :). Dodatkową zaletą jest to, że możemy go przygotować wcześniej i w szczelnie zamykanym pojemniku przechowywać nawet do około 1 tygodnia. Taki groszek, to fajna alternatywa dla grzanek, które to zwykle dodajemy do zup. Polecam :). Składniki na około 2 duże blachy groszku ( płaskie blachy z wyposażenia piekarnika ): 100 g mąki pszennej 50 g masła
Opowieści z piekarnikaNie było mnie kilka dni..jakoś tak wyszło, że nie zaglądałam na bloga..ale postaram się zaglądać tu częściej i wstawiać przepisy..Tą drożdżówkę zrobiłam z
Moje domowe kucharzenieDomowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia: 20x30 cm lub 25x25 cm. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 220 g masła
Zasmakuj KuchniSkładniki 250 g mąki pszennej + trochę do dosypania 1 opak (7 g ) suszonych drożdży 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml stopionego masła klarowanego + trochę do
OliveandThymeżeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym
Moja smaczna kuchniamasła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych
NaKońcuJęzykaDomowego", z które wykorzystałam danie wódki Mimo ze w tytule jest to zupa dla dorosłych to tak naprawdę jest dla wszystkich bo dodatek wódki wyparowuje w takcie podpalenia, poza tym w ilości wywaru jeden kieliszek jest znikomy. Zupa za to ma bardzo fajny smak i aromat. Polecam takie eksperymenty i inne moje wersje zupy pomidorowej np, z masłem orzechowym
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja dla wszystkich ciaskożerów. Zamiast zajadać się ciastkami, można jednym wielkim! I powiem tu nieskromnie, znacznie lepszym niż te z paczki. A świeże maliny, to idealne
Karczma Honorietty