macie w pracy możliwości podgrzewania obiadów, to koniecznie zapoznajcie się z tym wpisem ;) 3. Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? We wpisie znajdziecie przepis na domową pastę tahini ze zdjęciami krok po kroku, ale także moje rady, na co zwrócić uwagę, aby pasta się udała, oraz moje pomysły na wykorzystanie tahini w potrawach z linkami(...)Jaką oliwę wybrać do smażenia? W poście rozprawiam się z mitem, że nie można smażyć na oliwie. Ja to Kochani robię bez przerwy - w mojej kuchni znajdziecie tylko oliwę, masło i olej lniany i to oliwa jest moim pierwszym wyborem przy przygotowywaniu posiłków na ciepło. Z wpisu dowiecie się, dlaczego oliwa nadaje się do smażenia, jaką oliwę wybrać
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie!!! Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny mazurek. Przepis ten wymyśliła moja Mama. Gorąco polecam!!! Składniki na ciasto kruche: ½ szklanki cukru pudru 250 g masła 3
Przepisy BabciOstatni wpis to była domowa masa makowa, więc przyszedł czas na makowiec drożdżowy z tą właśnie masą. Bardzo lubię drożdżowy makowiec bo mało z nim pracy, ciasto rośnie samo. Zapraszam Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki+ do podsypania 1 op. suchych drożdży (7 g) 2 jajka 1/2 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 100 g masła szczypta soli masa makowa
słodkie i nie tylko historie kulinarnestronie i pysze, domowe i swojskie jedzenie gotowe. Do tego sos z maślaków. Prawdziwa kuchnia zgodna z zasadą „z pola na stół”. Spróbujcie koniecznie! Składniki na sos: 1,5 kg maślaków, oczyszczonych i obranych 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku posiekane łyżka natki pietruszki drobno posiekanej 125 ml śmietanki 30% masło sól oraz pieprz
Życie ze smakiembulionu warzywnego (u mnie domowy wywar z warzyw, można użyć z kostki) 100g śmietankowego serka topionego 2 łyżki śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy gotowane jajka do podania szczypiorek do dekoracji Wykonanie: Cebulę kroimy w półtalarki, ziemniaczki w kostkę. Rzodkiewki myjemy, obcinamy ogonki i łodyżki, kroimy w cienkie plasterki. W większym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy cebulę i ziemniaki
Smak mojej kuchniskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru
Domowy Smak Jedzeniadanie w domowych warunkach. Tak właśnie powstały te pyszności. Polecam, bo naleśniki można nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :) Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 3 cebule (białe lub czerwone) 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku
Cooking MonsterPrzyznam, że za mazurkami nie przepadam, kupne w ogóle mi nie smakują, więc od jakiegoś czasu robię tylko ten - m azurek ekspresowy . W tym roku postanowiłam
Domowa Cookierenka AgiJesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaku w domowej kuchni, choć piekłam nawet te szarlotki z tatrzańskich przewodników. Jeśli więc wybieracie się w Tatry, koniecznie zjedzcie tam szarlotkę, no i oczywiście KWAŚNICĘ! Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła Nadzienie
Kuchenne aromaty50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego5-7 dag czerstwej bułkiszklanka mleka2 cebule1 jajkobułka tarta do obtoczenia kotletówsólpieprzolej do smażeniaNa kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa
Świat Domowej KuchniCiastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że ciasteczka wyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej cukierni, bo naprawdę domowe.Składniki:(na 30 ciasteczek)2 szklanki mąkipół szklanki cukru pudrupół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie
Moje pyszne gotowaniemargaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz szczyptę soli- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek(...)umieścić je pod czekoladowym nosem… …i babeczki są gotowe! Gratulacje! Zostaliście właścicielami- wesołego, włochatego, a przede wszystkim pysznego stadka reniferków Smacznego!!! Artykuł Muffinki Reniferki pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyprodukty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu.No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki!Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki pszenne, czyli z mąką, którą każdy z nas ma w szafce w kuchni.Jako dodatek wykorzystałam płatki owsiane(...)przez 30-35 minut Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż nie uszczknąć kawałka do spróbowania, więc przekroiłam jedną z bułek na pół i zjedliśmy z masłem, które cudownie rozpłynęło się na ciepłym wnętrzu bułeczki. Mniam!Moje bułki wyszły średniej wielkości i myślę, że jest ona optymalna i porównywalna do wielkości bułek kupowanych w sklepie. Jeżeli
Smakołyki BerenikiCiasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej
Ciastka - domowe słodkościPyszny deser, uwielbiam takie, moja rodzina też ;) Szybko znika, trochę czasochłonny, specjalne foremki też się przydadzą, ale smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni ;) Te z
Domowa cukiernia EwyCiasteczka z witrażykiem to propozycja dla tych, którzy chcą mieć na choince pierniczki ale nie mają czasu ich lukrować. Bardzo ładnie wyglądają, są całkowicie jadalne a
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła 1 łyża smalcu 1 jajko 2
Domowy Smak JedzeniaKarnawał trwa..więc u mnie pączkowo...przepis dostałam od znajomej..i musiałam od razu wypróbować..były pączki na piwie , wodzie gazowanej , z gotowanym budyniem , na białkach
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię serniki polane polewą i posypane kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej
Świat Domowej Kuchni