domowe maslo - 2020 przepisów (strona:82/135)

Grillowane szparagi z sosem holenderskim, czyli wersja prawie clasico 184

Od zawsze jadłam szparagi po prostu ugotowane. Bez żadnych dodatków. I takie smakują mi najbardziej. Tak samo jak fasolka szparagowa prosto z wody, bez żadnych bułek

Karczma Honorietty
Marchewka na ciepło do obiadu 276

Dodatek na ciepło do drugiego dania. Bardzo smaczna marchewka, która przekona do siebie największych niejadków. Przepis jest od babci, która robi najlepszą marchewkę na świecie :) Zapraszam

Tagebuch po polsku
Ryż ze śliwkami pod pierzynką. Zapiekany ryż. 225

Śliwki uwielbiam w każdej postaci, najbardziej na ciepło.Staram się więc jak najczęściej umieszczać je w naszym domowym menu, póki jeszcze sezon trwa. Dzisiaj postanowiłam wypróbować śliwki węgierki w duecie z ryżem w postaci słodko-kwaśnej zapiekanki. Całość ładnie schowałam pod "koglowo-moglową" kołderką. Wyszło bardzo smacznie. Polecam zajadać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)20x25cm: 20dkg suchego ryżu długoziarnistego 40 dkg śliwek węgierek (po wypestkowaniu) płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka masła Do masy jajecznej: 2  jajka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego lub troszkę wyskrobanego wnętrza laski wanilii Ryż ugotować z łyżeczką soli. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki

Maślane ciasteczko
W - Z, czyli Wuzetka 20566

mieszamy, dodajemy następną łyżkę kremówki, mieszamy i dopiero tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej kremówki i mieszamy.Polewa czekoladowa: 60 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wykonanie ciasta:Wystudzone ciasta wyciągnęłam z tortownic, każde przekroiłam na pół. Na blacie ułożyłam dwa dolne blaty, mocno nasączyłam nalewką wiśniową wymieszaną(...)również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty).Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zdrowa "czekoladka" (healthy chocolate fudge) 228

tłuszcz zaś pochodzi z orzechów. Zastanawiałam się jak nazwać te czekoladki. Na stronie, z której czerpałam inspirację jest to "fudge" czyli cukierek, krówka. Ja jednak bliżej skłaniałabym się do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję wszystkim czekoladożercom na diecie (i nie tylko)! :) Zdrowa "czekoladka"PRZEPIS(forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar, poniżej przepis zmodyfikowany) Spód 1 szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl(...)patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym) 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka rumu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasztet z kurczaka z żurawinami 199

Kiedy zbliża się Wielkanoc, zaczynam się zastanawiać jaki pasztet upiec. N ie kupuję gotowego. Uważam, że najlepsze są domowe. Nie ma przy nich dużo pracy a efekt... Pasztety można zrobić różne. Każdy w innym smaku. Upiekłam pasztet z różnych rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami(...)Foremkę (keksówkę ) o wymiarach góra: 25x12 cm, spód 22x9 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Zostało mi trochę masy wiec wyłożyłam ją do dwóch naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Przygotowaną masę na pasztet przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 80 -90 minut. Kiedy wierzch się przypiecze a rumiane boki będą odstawać od foremki to znak

Kuchnia u Krysi
babka marmurkowa z advocatem 192

Rzadko piekę tzw. "suche" ciasta, bo preferujemy ciasta z masą. Chciałam się jednak pozbyć resztki advocata, a skoro wypić nie mogę to oczywiście przerobiłam go na

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz z ziemniakami i ogórkiem 178

Pomysł na takie danie znalazłam gdzieś w necie...ponoć to był gulasz po tatarsku...u mnie trochę inna kombinacja, bo użyłam mięsa wieprzowego...ale jak zwał

Moje domowe kucharzenie
Kolorowe pierniki świąteczne 224

Po ostatnich pierniczkach pozostało tylko wspomnienie, więc w weekend zrobiłam kolejne. Tym razem zrobiłam według mojego najstarszego i najczęściej wykorzystywanego przepisu na pierniczki świąteczne . Te ciastka

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami 175

Moje nocne wypieki..jeszcze nie mogę dobrze rozpracować swojej nowej kuchenki ..wierzch ciasta upiekł się ładnie , ale jak wyjęłam z blaszki , to spód jeszcze nie był

Moje domowe kucharzenie
Zupka z marchewki i ziemniaka dla niemowlaka 221

Od tej zupki zaczynam rozszerzanie diety maluszka. Od czego zacząć? Teorie na temat pierwszego posiłku są różne. Z synkiem postępuję tak samo jak z moją starszą

Kuchnia domowa Ani
Domowy fast food 353

Dzisiaj przedstawię trochę banalną "potrawę", ale chyba każdy ją od czasu do czasu je - tosty. Ponieważ nic co ludzkie obce mi nie jest, uważam że te

Taste Of My Day
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 253

zaczęto wytwarzać z nich przetwory. Oprócz owoców wykorzystywane są również płatki róż . Co ciekawe tylko te w różowym kolorze i tylko ich kolorowa część. Warto o tym pamiętać przy domowych przetworach. Pozostawienie białego tzw. "paznokcia" spowoduj, że dżem czy marmolada będą gorzkie. W Chinach płatki róży francuskiej używane są do aromatyzowania herbaty. Młode pędy i liście jadane są na surowo(...)przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być woda) pół łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 słoika konfitury z płatków róży do posmarowania :  jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lemon curd- krem cytrynowy 212

Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis u Ewy z Domowej Cukierni Ewy i w końcu postanowiłam go przygotować. Widywałam go wielokrotnie w różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze. I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo(...)Idealnie nadaje się do nadziewania babeczek, przekładania biszkoptów, jako dodatek do deserów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka :P W poniższym przepisie nie ma też masła, bo to w sumie ono zawsze mnie jakoś odstraszało. Gotowy krem można przechowywać w słoiczku w lodówce około tydzień. Składniki: Sok i skórka otarta z 3 cytryn 2 żółtka 2 jajka 200g

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe zajączki 177

Jak Wielkanoc to oczywiście na blogach królują zajączki, jajka itp..u mnie też są zajączki...może nie wygląda dokładnie jak zajączek, ale coś z niego ma

Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowy prezent 209

oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej(...)wyjęciu tortu z lodówki, przewiązujemy go wstążką, następnie wysypujemy na wierzch cukiereczki… … i pyszny, czekoladowy tort jest gotowy! Smacznego!!! Artykuł Tort czekoladowy prezent pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 251

wilgotną. Bardzo, bardzo dziękuję Ani za przepis, a wszystkim Dziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy w naszych wszystkich domach, rozsianych po niemal całej Europie roznosił się zapach domowego, cudownego chleba. A chlebek robiłam już od tamtej pory trzy razy, ten trzeci stygnie właśnie stygnie w kuchni. :) Chleb z brązowym ryżem i tang zhong Składniki na 2 bochenki(...)mleka w proszku 40 g cukru 8 g soli (dałam 10) 8 g drożdży instant 200 g mleka 170 g tang zhong 40 g masła 180 g brązowego, ugotowanego na miękko ryżu, niesolonego, ostudzonego Mała uwaga: ryż do tego chleba trzeba gotować ok. 5-7 minut dłużej niż podano na opakowaniu, ponieważ podczas pieczenia ryż jeszcze traci wodę i staje

Kuchnia Prezydentowej
Drożdżówki z budyniem i marmoladą różaną 188

Podobne drożdżówki pewnie nieraz widywaliście w sklepach czy piekarniach. Zrobiłam ich domową wersję - pyszności!Składniki:Ciasto:250 g mąki + do podsypania20g świeżych drożdży1 jajko1/2 szklanki mleka50 g masłasólBudyń:1 budyń waniliowy1 i 1/2 szklanki mlekacukier do smaku+ marmolada różana (lub powidła śliwkowe wymieszane z dodatkiem konfitury z płatków róży) + jajko do smarowania bułeczekSposób wykonania:1.  Ugotować gęsty budyń(...)Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, połowy letniego mleka i łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.3. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podsypać mąką jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, by podwoiło swoją objętość.4. Ciasto podzielić na 8 części, uformować

Kuchnia domowa Ani
Domowe Batoniki a`la Bounty 315

Batoniki Bounty zwykle kupowałam w sklepie. Batoniki, które uwielbia mój syn. W domu wszystko można zrobić - jak się tylko chce :) Jak widać mi zachciało się domowych bounty. Przygotowując je wiem co jem. Nie są pracochłonne. Naprawdę. Masę zrobiłam wieczorem, wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień pijąc kawę z przyjaciółką oblałam je czekoladą.Zajęło mi to tylko kilka minut. Cierpliwość potrzebna(...)strony Moje Wypieki. Składniki na ok.15 sporej wielkości kulek i 6 mniejszych batoników: 200 g wiórków kokosowych 100 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 70 g masła kilka kropel aromatu rumowego Polewa: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie:Kremówkę i masło podgrzewamy w garnku do momentu,aż masło się roztopi. W misce wiórka kokosowe wymieszać

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania