Tortilla - alternatywa naleśników lub nawet pizzy. W sumie na upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje(...)minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję na blat, dzielę najpierw na pół, każdą połówkę znów na pół tak, aby wyszło d 8 w miarę równych kawałków. Z każdego formuję kulkę. Pierwszy rozwałkowuję na kształt okręgu - pozostałe przykrywam ściereczką kuchenną, by nie obeschły. Jedną kulkę układam na blat, rozwałkowuję. Ciasto jest tak elastyczne, że można je delikatnie rozciągać palcami. Gotowy krążek
apetytnapieczeniePralinki są słodkie, więc już jedna spokojnie uzupełni nasz niedobór cukru na długi czas. To, że smakują wyśmienicie, nie muszę Wam mówić, bo sami zapewne myślicie podobnie. Domowe kokosowe pralinki były na tzw. liście do zrobienia już bardzo długo, aż wreszcie się za nie wzięłam, gdyż wszystkie składniki posiadałam w domu. Musiałam je w końcu spróbować! Szkoda tylko(...)wiórki. Następnie dodajemy mleko w proszku i zmielone herbatniki (ewentualnie połóż je na ściereczce i za pomocą wałka drobno pokrusz). Mieszamy ręką do czasu połączenia się składników. Formułujemy niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Do środka dodajemy po jednym migdale. Obtaczamy kuleczki w wiórkach kokosowych wysypanych na talerz. Tak przygotowane pralinki wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPopularne u nas kotlety mielone, zyskały nowy letni smak. Mała zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe
Smaczne ZdroweDomowe drożdżówki to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie albo podwieczorek. Są one bardzo pożywne a przy tym zdrowe. Z dodatkiem twarogu i śliwek węgierek stanowią zbilansowany posiłek, który z pewnością zasmakuje i tym starszym i młodszym. Mleko i przetwory mleczne to ważny element w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności białka(...)kleić się do rąk. Wkładam do miski wysmarowanej masłem, przykrywam ściereczkę i odstawiam na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formuję 6-7 kulek, które rozpłaszczam w dłoni i robię w nich wgłębienie. Układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą, w dużych odstępach i odstawiam ponownie do wyrośnięcia
Mango Papajabraku odpowiednich produktów, czy nieczęstych wizyt w Polsce. Nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę głodomorki, że macie tyle pierogarni! Jednak jak każdy z nas wie, najlepsze pierogi, to te domowe. Najlepiej jeśli ulepi je mama, albo babcia, bo z ich rąk smakują najlepiej, chociaż wydaje się, że przecież robimy dokładnie to co one. To proste danie, jest dla mnie małą(...)Posypujemy szczyptą cukru, wtedy będzie szybciej miękka. Do ziemniaków dodajemy twaróg i gnieciemy praską do puree. Dodajemy cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Robimy z farszu małe kulki wielkości łyżeczki. Na każdym kółku z ciasta układamy kulkę farszu i zlepiamy brzegi. Następnie poprawiamy delikatnie ząbkami widelca. Gotujemy wodę z solą i łyżka masła, aż zacznie bulgotać. Wrzucamy
Smakuj życie!chciałam zaznaczyć, że choć dotąd bardzo lubiłam wstępować tam na obiad, to jednak odkąd wypróbowałam przepis w domu, zdecydowanie bardziej smakuje mi wersja mniej "bułowata", po prostu własnoręczna i domowa. Obawiam się, że stając się bardziej samodzielną w kuchni, powolutku eliminuję kolejne pozycje z listy ulubionych knajpek obiadowych. W sumie jakoś bardzo mnie to nie martwi. W końcu wyjście(...)minut. W tym czasie ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée, dodać starty ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować z każdej kuleczkę. Kulki rozwałkować na cieniutkie placuszki, po środku natomiast umieszczać kopiasto łyżkę farszu. Następnie brzegi placuszka złożyć jak kopertę i leciutko rozwałkować, żeby się skleiły. Kłaść na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zmniejszyć
Przepysznik - BLW i nie tylkotaka, że zawsze będą to posiłki ze świeżych produktów, bez polepszaczy, konserwantów itd., itp. Od tamtego czasu robiłam już i domowe nuggetsy i pity, a dziś podzielę się naszymi domowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek(...)dzielimy na odpowiednią ilość części. U nas z tej porcji robię 16 średnich bułeczek, lubimy raczej poręczne, niezbyt wielkie burgery i takich bułek potrzebujemy. Formując bułki tworzę kulki, które powstają przez składanie ciasta jakby były czymś nadziewane, złożenie kładziemy tak by było pod spodem i umieszczamy wszystkie bułki na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy
I tu będę miała takie teSmak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5 roku. Domowe są puchate, mięciutkie - to nie to samo co ze sklepu. W dzieciństwie zajadaliśmy te parowce tonami, zawsze babcia robiła do nich sos karmelowy. Wtedy lepiej smakował :) Ale sos karmelowy to jeden z tych(...)mąkę, i szczyptę soli. Wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, na około pół godziny w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, każdy troszkę przerobić palcami i formować w kulki. Ciasto nie powinno się jakoś bardzo kleić do samych rąk. Można użyć mąki, ale tylko odrobinkę. Bułeczki układać na stolnicy. Pozwolić im trochę wyrosnąć. Do szerokiego garnka wlać wodę
Poezja Smaków - blog kulinarnynigdy by nie powstały. A tak- mam nową obsesję. Już zdążyłam upichcić kilka blach i zamrozić kilka tuzinów. Są taaaakie dobre! W połączeniu z upieczonym, dobrze przyprawionym kurczaczkiem lub domowymi burgerami i mnóóóóstwem warzyw- nie do podrobienia. Przepis pochodzi z New York Timesa, gdzie szefowie restauracji z Los Angeles dzielą się swoimi najlepszymi dziełami. Ja tylko troszkę go podrasowałam(...)podwoić swą objętość. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części i z każdej uformuj kulę. Blachę przykryj papierem do pieczenia i posyp delikatnie mąką. Ułóż na niej kulki ciasta, zachowując spore odstępy. Przykryj luźno bułeczki folią plastikową i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dwie. Na dole piekarnika postaw duży garnek z wodą. Rozgrzej
Gotowanie to kochanieMoja rodzinka uwielbia buraczki, zjadamy je w olbrzymich ilościach. Od kilku lat jakoś tak nie mogłam się zabrać za ich przygotowanie, kupowałam z zaufanego
Smaczne ZdrowePo olbrzymim sukcesie jakim cieszyły się u nas suszone schaby, przyszła kolej na suszoną karkówkę. Przygotowałam ją na bazie mojej ostatniej wersji suszonego schabu
Smaczne Zdrowekefiru 380 g mąki tortowej 60 g cukru szczypta soli 2 jajka 150 g miękkiego masła Do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka Nadzienie: po 8 łyżeczek masy makowej, najlepiej domowej i powideł śliwkowych Pieczemy dynię i miksujemy ją na purée, odmierzamy potrzebną ilość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy po 1 łyżeczce cukru(...)wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam jednej dużej blaszki. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Formujemy z nich kuleczki i układamy w foremkach (jeśli używamy nadzienia każdą z kulek rozgniatamy w dłoni na placuszek i do środka wkładamy łyżeczkę powideł/masy makowej, zlepiamy brzegi i formujemy kulkę). W każdej blaszce powinno się znaleźć po 8 kulek. Pozostawiamy bułki
Dzieje kuchennej WiewióryJest dużo nazw na to pyszne ciasto , jednak nieważne jak go kto nazywa jego łączące się wzajemnie smaki słodko-kwaśne są jak niebo w gębie. Nadaje
Anielska Kuchnia Anibyłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN(...)przykryć- jeśli nie macie miski z pokrywką można użyć folii spożywczej. Miskę umieścić na całą noc w lodówce. Na drugi dzień przygotować 12 bułeczek. Ja formowałam kulki po 100 g każda (naciągałam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijałam pod spód). Bułeczki umieścić na blaszę wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
cucinarejest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto. Pączki są pulchne, oczywiście najlepsze są w ten sam dzień w którym je robiliśmy... ale nawet na drugi dzień nie tracą zbyt wiele. Domowe pączki nie mają sobie równych, i nie ma co ich porównywać do tych z cukierni. Przepis na te pączki znalazłam na blogu "moje wypieki". Składniki (ok. 20-25 sztuk(...)pierwszym wyrastaniu, ciasto jeszcze raz chwile wyrobić. Łyżką oddzielać kawałek ciasta i uformować w ręku mały krążek. Na środku ułożyć łyżeczkę dżemu (konfitury), następnie zlepić od góry formując kulkę to będzie nasz pączek. Każdy pączek ułożyć na stolnicy oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Pączki pozostawić na drugie wyrastanie na ok. 30 -50 min. czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia
IMPRESJA SMAKU