To taki mój spontaniczny wypiek, bo miałam ochotę upiec coś, ale nie mogłam się zdecydować co. Taki duży "pieróg" nadziany po brzegi wytrawnym farszem będzie świetny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami czy ceviche z łososia z siekaną sałatką, z kulkami z czarnego ryżu! A kiedy przyjdzie czas na kolację Jamie również nas nie zawiedzie! Oj co to to nie! Pyszny bombajski kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger(...)rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu do działu z przekąskami i napojami! Zaczynami od sałatkowych miseczek po 100 kalorii, chudy hummus domowy, zadziorny dip buraczano-chrzanowy, wiele pomysłów na popcorn czy różne domowe wariacje z masłami orzechowymi! Są też słodkości - surowe wegańskie ciasteczka owsiane z orzechami, nasionami, daktylami i owocami, lody jogurtowe
Plate of JoyKlopsiki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych, domowych dań. Sycące, zdrowe i baardzo smaczne. Do tej pory robiła je moja mama, ale dzisiaj to ja pokusiłam się o ich wykonanie. ;) Niby nic trudnego, a jednak za każdym razem wychodzą nieco inne. Można je ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia od razu podgrzać z sosem pomidorowym. W tym przypadku użyłam(...)lekko poddusić na łyżce masła. Do większej miski włożyć mielone mięso, namoczoną bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować niewielkie kulki. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze ( z gotującą się wodą) i gotować ok. 10 min. pod przykryciem na średnim ogniu. sos pomidorowy passata pomidorowa lub pomidory
Kuchnia Ellietakim jakie ja miałam na myśli ;) Do przepisu na pysznego mazurka dołączona była opowieść z lat dziecinnych, gdy mały chłopczyk wszedł na balkon w celu lepienia śnieżnych kulek, które rzucał w swoich kolegów. Jakiś czas potem na stół trafiły pyszne ciasta... chłodzące się na balkonie. Gdy przyszło do podziwiania mazurkowego wypieku wszyscy goście wybuchnęli śmiechem, gdyż na jego środku(...)dedykacja od moich kochanych Mikołajów: "Aby ta książka była inspiracją do tworzenia jeszcze smaczniejszych dań, którymi będziemy się delektować" Tytuł: Wielka Księga z Wypiekami. 100 przepisów i opowieści pachnących domowym ciastem. Wydawca: Bakalland Informacje dodatkowe: Wszystkie opowieści zostały nadesłane w ramach konkursu Festiwal Wypieków
Słodkie okruszkiraczej sezon owocowy w pełni. Truskawki, porzeczki, czereśnie.. W sumie te trzy pozycje wykorzystałam do drożdżówek. Nigdy nie przepadałam za drożdżówkami, dlatego że lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru(...)misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki - wielkość zależy od nas. Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować
Garnkowe fanaberieZaczynam doskonalić sztukę wyrobu pysznych słodkości bez użycia do tego piekarnika dlatego też dziś powstały Domowe Bounty ! Bo w sumie dlaczego wszystko mamy piec, przecież tyle jest pyszności których nie trzeba ani gotować ani piec po prostu, super łatwe, łączymy składniki i gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku serialu(...)wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier i tym polałam same wiórki. następnie robimy z powstałej papki kulki- moje były wielkości orzecha włoskiego i mniejsze. Początkowo masa nie chciała się zbijać więc podgrzałam ja troszkę.I to zadziałało. Gotowe kulki wkładamy do lodówki/zamrażarki
sierotka maRysia w kuchniświąteczne śniadanko. Wiem, że niektórzy z Was próbowali już wypieku chleba z mojego przepisu, jestem bardzo szczęśliwa! Mam zatem nadzieję, że skoro próbowaliście już chleba, spróbujecie też upiec domowe bułki z rozmarynem . Składniki: 20 gramów świeżych drożdży lub 10 gramów suchych drożdży ½ łyżeczki cukru 2 łyżki mleka 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 50 gramów roztopionego(...)Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury
Garniec MagalieWolna od pracy niedziela to dobry moment na spędzenie większej ilości czasu w kuchni i poekserymentowanie. Dziś zabawiłam sie w domową piekarnię i upiekłam swoje pierwsze w życiu bułeczki. Wyszły lepsze niż się spodziewałam, więc polecam każdemu :) Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiąca skórką i puszystym, dosyć ciężkim środkiem. Idealne z prawdziwym masełkiem, twarożkiem albo dżemem truskawkowym. Pzepis pochodzi(...)miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią
Zawsze głodna!przyjemności . Mam nadzieję ,że moim dzieciom kiedyś , kiedy, będę bardzo stara lub kiedy mnie już nie będzie , wspomnienia o mnie , o domu rodzinnym , o dzieciństwie zawsze, będą pachnieć , kuchnią , domowym jedzeniem i przetworami .. magią sielskiego spokoju w tym wariackim świecie . Nie zawsze mam dla nich czas, choć chciało by się go mieć , ale przynajmniej od czasu, do czasu mogę(...)mieszamy , a następnie wkładamy do czystych słoików ( ja nie wyparzam po prostu wrzucam do zmywarki na długie pranie ) W każdym słoiku umieszczamy, także jeden liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego . Z podanych powyżej składników , przyrządzamy zalewę , wlewając i wsypując wszystko do jednego garnka i zagotowując ( cebulka ma być posiekana ) . Słoiki zalewamy gorącą zalewą , zostawiając około
Ogrodnik w podróżyDzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną, którą przesmażyłem z odrobiną cebulki.Czas przygotowania: 80 min.Składniki na 18 szt.Koszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na pulpety:500 g mięsa wieprzowego mielonego1 jajko1 cebula3 łyżki bułki tartej2 łyżki mleka1 łyżeczka posiekanego koperku1 łyżeczka(...)kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Z mięsnej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące.Zagotowujemy bulion i zanurzamy w nim pulpety, Gotujemy na średnik ogniu ok. 25 min.Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Zwiększamy ogień, dodajemy chrzan i masło. Zmniejszamy ogień
kulinarnyJaTen deser jest wprost nieziemski, dodatkowo gdy pomyślimy jaki jest zdrowy, to już wręcz spełnienie słodkich fantazji. Szkoda tylko, że są pewne ograniczenia w
Smaczne ZdroweOd czasu, gdy zaopatrzyłam się w śliczne puszki do ich przechowywania, w domu muszą być jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :) Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się
Cooking MonsterPieczony pasztet z łopatki Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet
Ogrodnik w podróżyPropozycja na leniwe weekendowe śniadanie: puszyste, mięciutkie i mega smaczne drożdżówki z serem i borówkami. Borówki oczywiście można pominąć, lub też użyć innych drobnych owoców. Polecam
Domowa Cookierenka AgiDziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu
Domowa Cookierenka Agi