domowe kulki - 500 przepisów (strona:15/34)

Małe co nieco dla amatorów pizzy 340

grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez, podstawą każdej z nich jest ciasto, dzięki któremu pizza jest smaczna i chrupiąca. Domowa pizza Kiedy najdzie nas ochota na pizzę możemy udać się do ulubionej pizzerii. Kiedy czas nam nie pozwala lub zwyczajnie nie mamy ochoty wychodzić z domu, mamy możliwość zamówić pizzę(...)wyrabiamy ciasto tym lepiej. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno przyklejać do rąk, należy podsypywać mąką. Odpowiednio wyrobione ciasto nie przykleja się i z łatwością odchodzi od miski. Jednolitą kulkę ciasta należy przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut. Zbyt długie odstawienie ciasta do wyrośnięcia spowoduje, że będzie ono pękać. Piekarnik ustawiamy na około 220 stopni, bez termoobiegu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka kawowe 188

Było święto jabłka i było coś z jabłkami- ruchanki. ..a dziś święto kawy ..więc jest i kawa i coś do kawy z dodatkiem kawy...Szybko zrobione

Moje domowe kucharzenie
Falafele 363

mniejsze i podane z sosem na bazie soku z cytryny. Bardzo polecam obydwa lokale, jeśli chcecie spróbować nowych smaków w przystępnej cenie :) Dla tych, którzy chcą zmierzyć się z domową (jakże prostą!) produkcją falafelków podaję przepis poniżej :) Składniki : 300 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili(...)Dodać 2 łyżki wody. Przykryć masę i odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać olej (ok. 2 cm) w dużym garnku. Nabierać porcje masy, ścisnąć z ręce i uformować kulkę.  Na gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomysł na podanie w kolejnym wpisie :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Miseczki chlebowe 149

wyciekła. Ja zostawiłam sporą część tego wnętrza nie mając pewności, czy nie przecieknie, ale następnym razem wydrążę jeszcze więcej a tylko niedużą warstewkę ugniotę na dnie i po bokach. Domowe pieczywo jest niezastąpione. Poza tym taka miseczka będzie idealna na zbliżającą się Wielkanoc!   Składniki: - 3,5 szklanki mąki; - pół łyżki mąki kukurydzianej; - ponad 1 szklanka wody (ok.300(...)elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte ściereczką bawełnianą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 3-4 części. Z każdej części odjąć malutki kawałek, żeby uformować kulkę na wierzchu miseczki. Rozpłaszczyć każdą na kształt koła i zbierać brzegi do środka, tak, jakbym chciała uformować sakiewkę. Jeszcze raz rozpłaszczyć i znowu tak samo. Dzięki temu bułeczki będą naprężone

dom-agi.pl
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 173

Dodać 2 łyżki wody. Przykryć masę i odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać olej (ok. 2 cm) w dużym garnku. Nabierać porcje masy, ścisnąć z ręce i uformować kulkę.  Na gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.   Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek(...)wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić do lodówki.  Pitę rozkroić u góry. Nadziać sałatką i falafelami, polać sosem i zajadać z domowym HUMMUSEM :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
kruche paluszki w czekoladzie 141

Moja córeczka uwielbia ciasteczka w czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 211

zaraz kolejny wyjazd. Tym razem krótki i niedaleki. W kuchni też za to dzieje się sporo, a wszystko co tam trafia jest świeże i sezonowe. Korzystamy, że nasz domowy niejadek jest na wakacjach i w końcu na naszych talerzach gości to, czego Viki by nie zjadła. Jest więc dużo sałatek, których Ona nie lubi. Mam nadzieję, że zanim skończy się(...)wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej kuchni przy rozgrzanej patelni ;-) Zapiekany bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz   składniki na pesto: 1,5 słoika suszonych pomidorów świeża bazylia ( ja używam połowę takiej z doniczki) 1-2 łyżek kaparów

Przysmaki Karolki
bajaderki piernikowe z bakaliami 163

Takie piernikowe bajaderki pełne bakalii to fajny pomysł np. na przyjęcia dla dzieci lub świąteczny stół. Pięknie zapakowane będą ciekawym słodkim prezentem.  Składniki: na piernik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka owsiane domowe do kawy 251

najlepsze ciastka owsiane domowe jakie jadłam do kawy. Do ciastek można dodawać przeróżne dodatki, to na co mamy ochotę i to co lubimy. Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka zwykłych płatków owsianych 3 żółtka Dodatki: czekolady mlecznej pokrojonej na kawałki wiórków kokosowych prażonych migdałów Przygotowanie(...)mikserem masło z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy żółtka. W trakcie miksowania, powoli dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę mąki z płatkami.Ciasto powinno zacząć łączyć się w niewielkie kulki. Wtedy należy wmieszać dodatki mikserem lub łyżką. Z ciasta formujemy kulki pożądanej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 przez około

Smaczne Potrawy
bułeczki jogurtowe z czosnkiem i koperkiem 138

Bułeczki z lekką nutką czosnku, w sam raz na kolację lub śniadanie. Ciasto, z którego powstają jest bardzo elastyczne a bułeczki po upieczeniu nie są chrupiące

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lody Oreo – bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne 292

osób które potrafią oprzeć się słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota(...)przebiciu – wyjdzie Wam z niej masło. Nie ubijajcie też śmietany na całkiem sztywno bo lody nie będą miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze

Karo in the Kitchen
Sernik z mango 191

Pyszny, bardzo delikatny, rozpływający się w ustach serniczek z mango. Pycha <3 Przepis na ten pyszny serniczek znalazłam na stronie Domowe Wypieki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej tortowej 60 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 120 g zimnego masła, posiekanego Składniki na masę serową: 2 dojrzałe(...)Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min. 2. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód foremki oraz boki mniej więcej do połowy

My Culinary Art
Kotleciki z kalafiora 198

chili, aby nadać im charakteru. Moje są łagodne, bo przygotowane także dla dzieci. Dorośli mogą je zjeść z jakimś pikantnym sosem - świetnie sprawdza się z nimi ajwar domowej roboty  i jogurtem naturalnym.         Składniki: 1/2 średniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego(...)połączyć z ziemniakami.  Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną drobno szalotkę. Dodać jajko, bułkę tartą, ser, koperek. Dodać przestudzoną szalotkę, sól i pieprz. Formować w dłoniach nieduże kulki mocno je ściskając, dzięki czemu nie będą się rozpadały podczas smażenia. Spłaszczyć na kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju na złoto

Kulinarne Inspiracje
Knedle ze śliwkami. 145

dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła  W dużym garnku gotujemy

Kuchnia Beaty
Domowa szynka peklowana wolno - pieczona 824

specjalną strzykawkę z igłą do ostrzykiwania mięsa. Ostrzykiwanie mięsa solą peklową skróci czas marynowania nawet do 5-7 dni. Gadżety są bardzo przydatne, ale nie są niezbędne. Przy produkcji domowej wędliny możemy wykluczyć wszystkie niechciane dodatki oprócz soli i saletry potasowej niestety. Jej dodatek poza tradycyjną solą to główny składnik "mokrej" marynaty i jednocześnie gwarant stabilności mikrobiologicznej. Dodatek soli(...)ulubionym. Do świąt jeszcze sporo czasu, także spokojnie możesz pokusić się o wypróbowanie i przetestownie przepisu. Bardzo polecam, szynka jest pyszna! Składniki na marynatę: 1-1,2 szynki wieprzowej (kulka) 1 l wody 50 g soli 2 g saletry potasowej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu kilka gałązek rozmarynu Przzygotowanie: przygotować marynatę. Zagotować 1 litr

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!