czymś idealnym do dżemu, powidła, z czymś lekko słodkim ale nie za słodkim (jak różne bułki z nadzieniem w środku). Od dawna chodził za mną pomysł zrobienia domowej chałki ale jakoś to odwlekałam i odwlekałam, aż w końcu kłopoty żołądkowe mojej mamy mnie do tego zmusiły. Przepis, który wam prezentuję jest po prostu(...)miski to można troszkę dodać. Gdy uznamy, że ciasto nadaje się już do wyjęcia z miski i wyrabiania na blacie (tzn nie planujemy dodawać żadnych składników) to wykładamy taką kulkę ciasta na blat i przez około 15 min wyrabiamy. Nie podsypujemy mąką! Po tym czasie ciasto spryskujemy/smarujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania
JedzeniomaniaTakie kuleczki mogą nam zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku. 1 kg ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki
VioletoweKucharzenieTakie kuleczki mogą nam zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku. 1 kg ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki
VioletoweKucharzeniesię nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji spróbują swoich mocy kuchennych, bo tradycją u nas już jest, że przy(...)czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek - nie wkładać zbyt dużo, bo nasze kluchy troszkę podrosną podczas gotowania. Gotować
Poezja Smaków - blog kulinarnyDomowe cebularze z dodatkiem śmietany i żółtego sera - są pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne. Takie cebularze to drożdżówki w słonej wersji. Jeżeli nie macie ochoty na słodycze, a lubicie drożdżowe wypieki to wypróbujcie poniższy przepis. Szczerze polecam :) Najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki na 15 cebularzy: ciasto niepełne 3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g) 200 ml mleka(...)patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Przyprawić solą. Ostudzić. Ser pokroić na mniejsze części lub zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę i spłaszczyć. Posmarować odrobiną śmietany, dodać przesmażoną cebulę i żółty ser. Na sam koniec całość posypać pieprzem. Piec około 17-20 minut w 195ºC (cebularze powinny lekko się zarumienić). Pomysł
UgotowaćBajaderki podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być(...)puder (o ile w ogóle go dodajemy). Całość bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając i ugniatając składniki. Odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie z ciasta formujemy spore kulki, które układamy na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i lekko studzimy. (Powinna trochę zgęstnieć, ale nie za bardzo
Ratunku obiadsię za wyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 1 łyżka oliwy(...)momencie nieocenioną pomocą. Po raz kolejny przyszedł czas na czekanie, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na części i wyrabiamy kulki wielkości mandarynki. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i po raz trzeci odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika - 160 stopni
Przepysznik - BLW i nie tylkojakie ma zastosowanie i czy warto ozonować żywność. Zapraszam! połowa korpusu kurczaka 4 litry wody 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 1 cebula kawałek pora sól pieprz lubczyk 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź na suchej patelni. Mięso z kurczaka włożyć(...)pleśnie, roztocza, drobnoustroje, pestycydy, fungicydy, azotany, pleśnie i grzyby z warzyw czy owoców, hormony, zanieczyszczenia w mięsie, drobiu, owocach morza, usuwa alergeny, pyłki kwiatowe i roślinne, pyłki z pomieszczeń domowych i biurowych, alergeny od ptaków i zwierząt domowych. Ozonowanie wody : wlać wodę z kranu do naczynia szklanego, plastikowego lub ceramicznego (nie stosować naczyń metalowych ani emaliowanych). Do pojemnika z wodą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebywalca", który raz po raz odkryje gdzieś coś wartego uwagi i potem mnie ciągnie to tu to tam na "degustację". Zanim przejdę do szczegółów, muszę lojalnie uprzedzić, że taki domowy burger, może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że: po pierwsze - sos barbecue, to jedno posiedzenie, po drugie - bułki(...)trzcinowy i podlewamy winem. Dusimyok. 3-5 minut.Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy nim o miskę - formujemy kulkę i rzucamy nią do miski. Dzielimy na równe części i formujemy burgery. Każdy burger smażymy na patelni grilowej po 4 minuty z każdej strony. W ostatniej minucie dodajemy (wcześniej już
Delicious TitbitsDawno nie piekłam bułek..a co najważniejsze dawno nie jadłam tak pysznych bułek..Te bułeczki są proste do zrobienia..ja co prawda wyręczyłam się automatem do
Moje domowe kucharzenieMiękkie, puszyste i lekko słodkie - bułki na miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego(...)godziny). Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża pokroić na 9 części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulki (łączenia ciasta muszą być na samym dole ). Przygotowane bułki przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć go papierem do pieczenia). Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki
Ugotowaćszanujący się bloger powinien jej stawić czoła. Od wielu osób słyszałam, że jest trudna, że łatwo ją zepsuć. Czy mieli rację? Według mnie nie taki diabeł straszny. Kruche ciasto, domowy lemon curd i piękna cytrynowa beza - co tu może się nie udać? Przepis jest banalnie prosty, a jedyna trudność jaką możecie napotkać, to powstrzymywanie się od zjedzenie całego lemon curd(...)wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone w małe kawałki masło. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Następnie dodać wodę oraz żółtka i wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite i gładkie, owinąć kulkę z ciasta folią spożywczą i wstawić na pół godziny do zamrażalnika. Przygotować curd. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Składniki umieścić w misce razem z cukrem
W poszukiwaniu inspiracjiZawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się(...)pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Ugotować na parze, około 30-35 minut. Warzywa na barszcz obrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5 godziny
FitKotDomowy fast food? Czemu nie! Z wysokiej jakości mięsa, pysznie przyprawiony, wykonany z wielką pieczołowitością i dbałością o składniki. Oj, znam kilku prawdziwych fanów "hambuksów" (pozdrowienia dla tych, którzy właśnie zajadają się ćwierćfunciakami za oceanem;) Ja też się do nich zaliczam.W hamburgerze najważniejsze jest mięso. Najlepiej użyć zmielonego antrykotu. Mięso powinno zawierać około 20% tłuszczu. Jeśli chodzi o dodatki(...)drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek. Dłonie natłuszczamy oliwą i formujemy kulki z mięsa, a następnie robimy z nich krążki o grubości około 1-1 i 1/2 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy
Smakowity Blog KulinarnyPyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:) Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 20
Wanilia i Kardamon