domowe kulki - 500 przepisów (strona:26/34)

Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2427

Chatka w trochę innym wydaniu - na waflach, z wkładem serduszkowym z ciastek oreo zatopionym w masie budyniowo-maślanej. Mega słodka, ale za to jaka ładna :) Przepis

Domowa Cookierenka Agi
Kruche ciasto z borówkami 207

plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, a blachę o wymiarach mniej więcej 33x20cm wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą (najlepsza będzie domowej roboty). Dobrze schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego. Jeden z arkuszy można(...)włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut piec je z góry i z dołu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 177

drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego + łyżeczka  ekstraktu z wanilii ) 60 g roztopionego masła      Mąkę przesiewamy do misy miksera. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru, chwilę czekamy(...)równych porcji, osiem odkładamy a dwie pozostałe dzielimy jeszcze na cztery części. W ten sposób otrzymamy osiem dużych i osiem małych kawałków. Każdy z nich formujemy w zgrabne kulki. Dużą wałkujemy na cieniutki placek, małą rolujemy w dość cienki wałeczek. Placek smarujemy nadzieniem, zawijamy w roladę. Odwracamy tak, żeby łączenie było u góry. Teraz brzegi rolady łączymy ze sobą

Rozpustne gotowanie
Pulchniutkie bułeczki - idealne na śniadanie lub piknik 130

śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex , z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie, bo warto. W kilka chwil można wyczarować wspaniałe domowe pieczywo. Składniki: (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek) 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek(...)podzielić ciasto na równie części lub tak jak ja na mniejsze i większe (robię różne, gdyż każdy z domowników woli innej wielkości bułeczkę). Z każdej części formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie spłaszczamy delikatnie na blacie (kształt bułeczki). Tak przygotowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia przez 15-20 minut. Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Słodkie okruszki
Pizza hawajska 135

wspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu(...)Składniki salsy mieszamy w misce i umieszczamy na sicie by odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy na oprószonym mąka blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z części umieszczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIZZA Z KURCZAKIEM PIECZONA NA KAMIENIU 194

Jakiś czas temu od firmy  PODSTAWKI.PL  otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam

Z Majeczką w kuchni
Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia 121

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a wyrzuty sumienia nie pozwalają nam sięgnąć po ulubioną pralinkę polecam te ciasteczka. Jeżeli lubicie mieszanki musli nie oprzecie się tym domowym łakociom. Nie tylko są smaczne ale i zawierają mnóstwo błonnika zawartego w otrębach i płatkach, magnezu, kwasu foliowego i innych dobroci jakie oferują nam ulubione bakalie. Bo tu proszę Państwa panuje żywieniowa(...)godzinach powinny obeschnąć delikatnie i można już je jeść. Jeżeli mamy więcej czasu i lubimy zabawy plastyczne ( lub mamy małe dzieci, które lubią zabawy plasteliną) - z przestygniętej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego  i delikatnie spłaszczamy dłońmi. Następnie postępujemy jak z batonikami - obtaczamy w ulubionych ziarenkach i pozostawiamy do obeschnięcia.  . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie

kawawszklance
Miękkie ciasteczka migdałowe + recenzja książki „Southern Itallian Desserts” 134

tradycyjnych deserach południowych Włoch. Książka została podzielona na 4 rozdziały wg regionów: Sycylia, Kampania, Kalabria, Apulia i Bazylikata. Ostatni, piąty rozdział, zawiera podstawowe przepisy, np. na domowy ser ricotta, syrop figowy czy likier limoncello, które z kolei są składnikami głównych deserów. Zalety: Przepisy są przedstawione w sposób jasny i przejrzysty, zawierają szczegółowe instrukcje dot. przygotowania poszczególnych deserów. Składniki są ogólnodostępne(...)Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze, bądź posiekanych orzechach, czy migdałach. 4. Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny być miękkie

Domowa Cookierenka Agi
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 151

Śląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 236

Miałam wstawić wpis wcześniej, ale nie wyszło.... Wypiekanie na śniadanie i pyszne bułeczki wg tego przepisu..u mnie co prawda były na kolację, ale to bez

Moje domowe kucharzenie
Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 142

Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku...Tym razem Małgosia znów zaproponowała dwa wypieki..Pierwszy z nich to mięciutkie bułeczki z owsianką..Bułeczki na prawdę są mięciutki i

Moje domowe kucharzenie
Pasztet smarowny 147

Witajcie w nowym roku! :) Jak tam, gotowi do pracy? Wypoczęci? Bo jeśli chodzi o mnie, to ani gotowy, ani wypoczęty. Ale powoli oswajam się z myślą

Marder&Marder Manufacture
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 177

bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny przekazywany z pokolenia na pokolenie.  Ten powstał na bazie starego domowego przepisu i wskazówek, rodem z Sardynii. Prawdziwe domowe amaretti choć oczywiście słodkie, jednak nie zawierają tyle cukru co kupne ciastka, gdzie cukier występuje jako pierwszy składnik. Nieco inna jest też ich konsystencja. Nie są to bowiem bezy(...)pieczone krócej będą bardziej miękkie i ciągnące, dłużej - twardsze i bardziej chrupkie.  Ciasteczka powinny po 10 minutach zacząć rosnąć i pękać z wierzchu. W trakcie pieczenia formować kolejne kulki i układać na drugiej blaszce. Upieczone amaretti zostawić na chwilę na blaszce, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

maniapieczenia
pszenna tortilla 179

Raz na studiach kupiłam tortille z paczki. Były ohydne! A ich skład był zatrważający. Warto choć raz zrobić podejście do zrobienia jej samemu. Ten przepis Was

zabawa smakiem
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 537

   Po kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania