domowe kulki - 500 przepisów (strona:25/34)

Ogórki konserwowe z chili i cebulką 182

Ogórki konserwowe z chili i cebulką będą idealne jako zakąska do alkoholu lub jako dodatek do obiadu bądź sałatek. Ogórki przygotowane w ten sposób są słodko

Ugotować
Brioszka dyniowa 199

konsystencję ugotowanego ziemniaka. Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu mąki manitoba), na drugi dzień smakowała tak samo jak po upieczeniu! Idealna na śniadanie z domowym dżemem, czy popołudniową przekaskę. Brioszka dyniowa Składniki na dwie keksówki: 380 g mąki pszennej 380 g maki manitoba 200 g purèe z dyni*20 g świeżych drożdży 100 ml letniego(...)górnym bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie  każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia

Mia Cucina Sofieta
Brioszki 173

nareszcie wolne! Niestety nici z moich wczorajszych domowych porządków, ale za to zrobiłam już większość świątecznych zakupów. Do kupienia zostały mi już tylko takie rzeczy, które nie powinny zbyt długo stać w lodówce, no i oczywiście świąteczne dekoracje, w tym kwiaty i wstążki. Bardzo lubię dekorować stoły i wprost nie mogę się doczekać, aż udekoruję tegoroczny świąteczny stół - lubię(...)zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie odstępy.Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypujemy makiem/sezamem i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25 minut. Najlepiej

Słodkie Przyjemności
Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem. 371

jabłkami i cynamonem  na 8 bułeczek: ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka 50 g domowego cukru waniliowego ( tutaj przepis ) lub zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli 60 g roztopionego masła NADZIENIE: 2 nieduże jabłka 1 łyżka masła cukier i cynamon do smaku DODATKOWO: żółtko(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części. Każdą część kolejno formujemy w gładkie kulki, następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę

Rozpustne gotowanie
Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2473

Chatka w trochę innym wydaniu - na waflach, z wkładem serduszkowym z ciastek oreo zatopionym w masie budyniowo-maślanej. Mega słodka, ale za to jaka ładna :) Przepis

Domowa Cookierenka Agi
Kruche ciasto z borówkami 232

plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, a blachę o wymiarach mniej więcej 33x20cm wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą (najlepsza będzie domowej roboty). Dobrze schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego. Jeden z arkuszy można(...)włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut piec je z góry i z dołu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 204

drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego + łyżeczka  ekstraktu z wanilii ) 60 g roztopionego masła      Mąkę przesiewamy do misy miksera. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru, chwilę czekamy(...)równych porcji, osiem odkładamy a dwie pozostałe dzielimy jeszcze na cztery części. W ten sposób otrzymamy osiem dużych i osiem małych kawałków. Każdy z nich formujemy w zgrabne kulki. Dużą wałkujemy na cieniutki placek, małą rolujemy w dość cienki wałeczek. Placek smarujemy nadzieniem, zawijamy w roladę. Odwracamy tak, żeby łączenie było u góry. Teraz brzegi rolady łączymy ze sobą

Rozpustne gotowanie
Pizza hawajska 162

wspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu(...)Składniki salsy mieszamy w misce i umieszczamy na sicie by odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy na oprószonym mąka blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z części umieszczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIZZA Z KURCZAKIEM PIECZONA NA KAMIENIU 226

Jakiś czas temu od firmy  PODSTAWKI.PL  otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam

Z Majeczką w kuchni
Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia 153

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a wyrzuty sumienia nie pozwalają nam sięgnąć po ulubioną pralinkę polecam te ciasteczka. Jeżeli lubicie mieszanki musli nie oprzecie się tym domowym łakociom. Nie tylko są smaczne ale i zawierają mnóstwo błonnika zawartego w otrębach i płatkach, magnezu, kwasu foliowego i innych dobroci jakie oferują nam ulubione bakalie. Bo tu proszę Państwa panuje żywieniowa(...)godzinach powinny obeschnąć delikatnie i można już je jeść. Jeżeli mamy więcej czasu i lubimy zabawy plastyczne ( lub mamy małe dzieci, które lubią zabawy plasteliną) - z przestygniętej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego  i delikatnie spłaszczamy dłońmi. Następnie postępujemy jak z batonikami - obtaczamy w ulubionych ziarenkach i pozostawiamy do obeschnięcia.  . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie

kawawszklance
Miękkie ciasteczka migdałowe + recenzja książki „Southern Itallian Desserts” 172

tradycyjnych deserach południowych Włoch. Książka została podzielona na 4 rozdziały wg regionów: Sycylia, Kampania, Kalabria, Apulia i Bazylikata. Ostatni, piąty rozdział, zawiera podstawowe przepisy, np. na domowy ser ricotta, syrop figowy czy likier limoncello, które z kolei są składnikami głównych deserów. Zalety: Przepisy są przedstawione w sposób jasny i przejrzysty, zawierają szczegółowe instrukcje dot. przygotowania poszczególnych deserów. Składniki są ogólnodostępne(...)Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze, bądź posiekanych orzechach, czy migdałach. 4. Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny być miękkie

Domowa Cookierenka Agi
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 192

Śląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 265

Miałam wstawić wpis wcześniej, ale nie wyszło.... Wypiekanie na śniadanie i pyszne bułeczki wg tego przepisu..u mnie co prawda były na kolację, ale to bez

Moje domowe kucharzenie
Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 176

Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku...Tym razem Małgosia znów zaproponowała dwa wypieki..Pierwszy z nich to mięciutkie bułeczki z owsianką..Bułeczki na prawdę są mięciutki i

Moje domowe kucharzenie
Pasztet smarowny 184

Witajcie w nowym roku! :) Jak tam, gotowi do pracy? Wypoczęci? Bo jeśli chodzi o mnie, to ani gotowy, ani wypoczęty. Ale powoli oswajam się z myślą

Marder&Marder Manufacture
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 206

bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny przekazywany z pokolenia na pokolenie.  Ten powstał na bazie starego domowego przepisu i wskazówek, rodem z Sardynii. Prawdziwe domowe amaretti choć oczywiście słodkie, jednak nie zawierają tyle cukru co kupne ciastka, gdzie cukier występuje jako pierwszy składnik. Nieco inna jest też ich konsystencja. Nie są to bowiem bezy(...)pieczone krócej będą bardziej miękkie i ciągnące, dłużej - twardsze i bardziej chrupkie.  Ciasteczka powinny po 10 minutach zacząć rosnąć i pękać z wierzchu. W trakcie pieczenia formować kolejne kulki i układać na drugiej blaszce. Upieczone amaretti zostawić na chwilę na blaszce, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

maniapieczenia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję