wtedy patrz pkt. 4. Czasami lubię po prostu zdrzemnąć się po południu :) Kiedy mam czas wolny, najbardziej lubię... Przepis pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" Inspiracja pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html#sthash.qVkWRruH.dpuf Składniki: na ok.12 sztuk 450 g g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g drożdży 260 ml wody(...)ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, a następnie palcami w środku robimy otwór (o średnicy mniej więcej 2 cm). Bajgle odstawiamy na oprószonych mąką deskach do krojenia w ciepłej miejsce, możemy przykryć ręczniczkiem i czekamy
bistro mamaOstatnia propozycja konkursowa Związku Farmerów Północnego Tyrolu - Roter Hahn , czyli Honorietta czyni podejście do knedli. Pierwsze skojarzenie - śliwki! Zatem nie mogło być inaczej. Oto wariacja na
Karczma Honoriettyktoś z Was nie lubi tego włoskiego specjału-dajcie znać :) Razem z K. należymy zdecydowanie do pizzożerców i jadamy ją dosyć często. Czasem zamawiamy w lokalach, częściej wypiekamy w domowym zaciszu w hurtowych ilościach i jemy potem przez kilka dni pod rząd. Eksperymentujemy z różnymi smakami i dodatkami i zawsze jest pysznie. Ponieważ powszechnie wiadomo, że pizza jest niezdrowa(...)pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki przecieru pomidorowego Suszone oregano lub zioła prowansalskie 2 kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu Pół słoiczka karczochów Contessa od DeCare.pl Salami Kilka pieczarek Czarne oliwki Listki świeżej bazylii Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie z nich mąka. Mieszamy
Zawsze głodna!Dziś zapraszam Was na pyszne, białe, śmietankowo-kokosowe kuleczki, a mianowicie domowe Rafaello. Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale dziś publikuję mój pierwszy, który robiłam już wiele razy i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na Rafaello na ponad 30 sztuk 250 ml śmietany 30 % ziarenka z 1/2 wanilii 1 budyń waniliowy bez cukru 100 g białej czekolady 100-120 g wiórków kokosowych(...)składniki się połącza. Gotową masę studzimy 10-15 minut, a następnie chłodzimy około 20 minut w lodówce. Po tym czasie na talerzyk wysypujemy kilka łyżek wiórków, z masy formujemy kulki i obtaczamy w kokosie. Gotowe wkładamy do lodówki na całą noc. Gotowe
Rozpustne gotowanieskładniki na ciasto pizzy: 150 g mąki 10 g drożdży 80 ml wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W misce mieszamy
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasteczka...upieczone z okazji Ciasta na niedzielę ..Pomysł na takie ciasteczka zaproponowała Joanna ..Kombinacja bakalii dowolna...u mnie czekolada i morwa suszona...a na
Moje domowe kucharzenieKaszanka słoikowa Uwielbiam kaszankę , pod warunkiem że jest domowa i wiem co w niej wylądowało . Nie zawsze pod ręką ma się flaki , czy osłonki , a chęć zjedzenia pysznej czarnej kaszanki , jest często " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc można z powodzeniem użyć słoików i też jest ok . Kaszanka zawekowana , przechowuje się długo w lodówce , nawet(...)wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego ziele angielskie – parę kulek 2-3 listki laurowe 1 cebula , marchewka , kawałek selera Golonkę myjemy i nóżkę , czyścimy skórę z owłosienia , mają być gładkie jak pupa niemowlaka , a nie jak gęba drwala Wkładamy
Ogrodnik w podróżyjakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj. Składniki: 250g masła 82% (bez dodatku oleju) 2 jajka 1 ½ szklanki(...)wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane. Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach
Smakowy Rajobiad narodził się spontanicznie, z powodu lekko imprezowego sobotniego wieczoru i małej ilości składników w kuchni ze względu na koniec tygodnia (; Nie znam osoby, która nie lubi domowej pizzy, więc mam nadzieje, że ten pomysł podpasuje również i Wam! Do sosu pomidorowego została dodana odrobina białego wina, przez co sos różni się od swojego pierwowzoru - kombinujcie w kuchni(...)szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka plasterków sera żółtego pokrojonego w paseczki kilka plasterków salami pokrojonych na 4 części pół słoiczka czarnych
Symfonia SmakówNie ma to jak dobra grucha! A jeszcze w towarzystwie dorodnego ziemniaczka, to już bajka z happy-endem. Ważna jest jakość naszego jadła. Tak jak to
Karczma Honoriettypączki. Do dzisiaj tak mam, że pączków sklepowych nie lubię i nie jadam, natomiast tym maminym, domowym oprzeć się nie potrafię. A teraz, co z dziecięciem? Można dać mu domową marmoladę ze środka :D Całego pączka Tosia spróbuje już niedługo, ale pieczonego w piekarniku, przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka 6 szkl. mąki 12 żółtek 10 płaskich łyżek(...)wyrabiać aż dobrze połączy się z ciastem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki natłuszczoną dłonią, nakładać po łyżeczce marmolady i formować kulki, na stolnicę oprószoną mąką odkładać stroną zlepienia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz (żeby to sprawdzić, można wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący) i smażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkolubi na śniadanie maślanego rogala z masełkiem i domowym dżemem. Popijając szklanką mleka lub kakao. Ja mogę takie śniadanie jeść codziennie. Rogaliki są puszyste, smaczne i uzależniają :) Jednak takie uzależnienie, nie jest groźne i namawiam Was do upieczenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 65 g roztopionego 190 ml ciepłego mleka 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego(...)roztrzepane z jajkiem, dodać sól, cukier, wyrośnięte drożdże i wszystko zagnieść, po czym dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić ,a nawet potroić swoją wielkość. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść i podzielić go na 9 równych części. Każdą część
O kuchni z uczuciemskładniki: 300 g mąki 125 ml mleka 15 g drożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania
Domowy Smak JedzeniaDomowe ciasteczka maślane z cukrową posypką są naprawdę pyszne. Lekko kruche, a zarazem maślane w smaku. Wbrew pozorom przygotujecie je w niecałe 30 minut i z łatwo dostępnych składników. Oczywiście ekstrakt waniliowy możecie pominąć bądź zastąpić go podwójną ilością cukru waniliowego. Składniki na 30 małych ciasteczek: 1/4 kostki miękkiego masła (50 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej(...)kruszyć). Ciasto podzielić na części i z każdej z niej uformować wałek. Następnie za pomocą dłoni każdy wałek podzielić na 15 części. Na sam koniec za pomocą dłoni wyrobić kulki, które należy spłaszczyć i z jednej strony obtoczyć w brązowym cukrze. Przygotowane ciasteczka umieścić w formie do pieczenia, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej zachować niewielkie odstępy
Ugotowaćżałuję, mój syn wracając ze szkoły zadzwonił i tylko zapytał kiedy będą gotowe. Zniknęły w ciągu trzech godzin. Rzadko widzę go, żeby się tak bardzo zajadał:) Powiedział, że moje domowe Rafaello będzie hitem na blogu - zobaczymy:) Przepis polecam! Szybki i prosty w wykonaniu. Smak - sami oceńcie! Przepis ze strony Wszystko o kuchni. Składniki na 24 sztuki: 200 g białej(...)które ugniotłam łyżką i wstawiłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formowałam małe kuleczki, umieszczając w środku po jednym migdale. Na końcu obtoczyłam w wiórkach kokosowych, każdą kulkę włożyłam do małych papilotek i wstawiłam do lodówki na około 2 godziny. Można przechowywać do kilku godzin poza lodówką - tak zgadzam się, po trzech godzinach prawie wszystkie kuleczki zniknęły
Blondynka Gotuje