domowe kulki - 500 przepisów (strona:11/34)

pulpetowa jarzynowa zupa... 131

Składniki: mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna

W Mojej Kuchni Lubię
zdrowe ciasteczka musli 129

Ciasteczka idealne dla osób dbających o linię, składają się z samych zdrowych składników. Nie potrzeba dodawać do nich cukru, są wystarczająco słodkie. Można dodać inne ulubione

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wiejski kociołek z klopsikami 172

Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka z masłem orzechowym 255

jedno ciasteczko zawiera 60-70 kalorii. Ciasteczka z masłem orzechowym Składniki: 120g mąki pszennej 120g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru (u mnie pół na pół cukier puder z domowym cukrem waniliowym) 60g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki sody opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody Wykonanie: - miękkie masło utrzeć z cukrem - cały czas ucierając, dodać jajko, a następnie masło orzechowe - mąkę(...)szybko wyrobić ręcznie - jeśli ciasto nie chce się odpowiednio skleić, można dodać 1 łyżkę zimnej wody - ciasto powinno być miękkie - ciasto zafoliować i schłodzić - ze schłodzonego ciasta uformować nieduże kulki (u mnie około 15g), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć gładkim dnem szklanki - ciasteczka piec 12-14 minut

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka marcepanowe 108

sami. Wbrew pozorom przygotowanie marcepanu to nic skomplikowanego - wystarczy cukier puder zmieszać z olejkiem i zmielonymi migdałami :) Składniki: 100 g miękkiego masła (1/2 opakowania) 140 g marcepanu (np. domowego - przepis tutaj ) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy 2 żółtka Miękkie masło wymieszać z cukrem. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kilka kropelek olejku migdałowego(...)sobą, tworząc zwartą i jednolitą masę. Masę do ciasteczek zawinąć w folię i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (masa powinna się lekko schłodzić). Następnie formować małe kulki – wielkości orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczyć, odbić wzorek (np. za pomocą tłuczka) i umieścić w formie do pieczenia. Piec około 15-17 minut w 190°C  (ciasteczka powinny

Ugotować
Thumbprint cookies 162

Pyszne kruche ciasteczka :) Ja użyłam do nich  domowej konfitury z pomarańczy , ale możemy z powodzeniem użyć każdej innej, ważne żeby była gęsta i nie wypływała z ciasteczek podczas pieczenia. Składniki: 125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry 1/3 szklanki cukru pudru 1 żółtko 110 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku(...)szczypta soli Konfitura np. z pomarańczy  Przygotowanie: Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią  i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury. Piec w temperaturze

Piąty grzech główny
bajaderki, ciasteczka z ciasta 183

szklanki cukru (nie dodawałam cukru i, nie polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego ciasta można dodać mniej) Ciasto drobno pokruszyć (1/6 można zostawić w większych kawałkach(...)miski. Mleko, cukier (opcjonalnie), masło i kakao zagotować razem. Przestudzić i dodać do okruchów ciasta, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wszystko ugnieść na jednolitą, zwartą masę. Z masy formować kulki. ~100g białej czekolady ~2 łyżki masła Czekoladę i masło rozpuścić razem. Polewą polać bajaderki i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego ciastka

chili & sugar
pralinki z płatków śniadaniowych 218

Chyba nie ma osoby, która nie miałaby w domu płatków śniadaniowych.  Najczęściej jadamy je z mlekiem czy robimy z nich panierki do mięsa. Ja dzisiaj

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowe cake pops 128

Zachwycą małych i dużych gości. Świetnie wyglądają, pysznie smakują. Doskonały pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta. Takie bajaderki na patyczkach ;) Nieskomplikowane, dosyć szybkie do zrobienia :) Polecam! Składniki

Domowa cukiernia Ewy
ciasteczka kawowe 128

Smaczne ciasteczka z wyraźną nutą kawy, szybkie do zrobienia, bo nie wymagają wycinania.  Osobom lubiącym kawowe wypieki na pewno będą smakowały.  Składniki: 270 g

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bajaderki piernikowe 165

Takie bajaderki można zrobić z różnego rodzaju ciast...u mnie akurat zostało piernika...więc bajaderki były piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w

Moje domowe kucharzenie
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 226

spróbowaniu – nie dziwię się, że jest daniem tak lubianym. Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki(...)duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania olej rzepakowy do smażenia klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g) 1 szklanka startego Parmezanu lub Grana Padano sól   Przygotowanie zapiekanki z bakłażana: Z bakłażanów odkroić oba końce. Umyć, osuszyć. Obrać ze skóry zostawiając

Moja Delicja
Batoniki a`la Bounty z Maliną lub Jeżyną - moje ulubione! 170

Domowe Batoniki a`la Bounty dobrze znacie, a co powiecie na takie batoniki z dodatkiem likieru i owocu? Ja powiem. Najlepsze! Najpyszniejsze! Uwielbiam! Zachwycili się również wszyscy degustujący. Wiele osób je robiło i każdemu wychodziły! Masa kokosowa? Po prostu trzeba ugniatać w dłoniach. Ja robię różnie, wszystko zależy jaki poziom cierpliwości mam :) Czasami lepię po 30 minutowym chłodzeniu masy, czasami(...)godzinnym, a czasami od razu, ale tu się wkurzam, gdy mam ulepić kulki bo masa się rozlatuje, ale kiedy mam wypełnić foremki oblane czekoladą, wolę taką masę po 5 minutach w lodówce, bo wylepiam sobie wgłębienia i potem wstawiam do lodówki. A jak lepię kulki, które potem obtaczam w czekoladzie to masę po 30 minutach chłodzenia wyciągam, ugniatam

Blondynka Gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym. 194

Pulpety w sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy.  Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko,  bułka tarta,  niecałe pół szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mąka, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać drobno(...)pokrojoną cebulę, jajko, posypać bułką tartą i polać po tej bułce mlekiem by zmiękła. Dodać sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszać. Uformować z mięsa kulki i obtoczyć mąką. Zagotować osoloną wodę (można dodać kostkę rosołową). Do wody włożyć uformowane pulpety. Dodać listek laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego o popieprzyć. Gotować na średnim ogniu ok.25min. ( w zależności od wielkości

W kuchni u Moniki
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 290

ciasteczka (chocokate crinkles) Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej cukier puder do obtaczania ciasteczek Wykonanie: Czekoladę razem z z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając raz na jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy(...)koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy do chłodnego pomieszczenia ( wystawiłam na taras) na 15-20 minut, przed wstawieniem do piekarnika powinny być schłodzone. Piekarnik nagrzewamy do temperatury

Kulinarne przygody Gatity