dobry biszkopt - 1026 przepisów (strona:15/69)

Ciasto z wiśniami 107

pieczenia, wysokie naczynie do ubicia śmietany, nie za duży garnek. Przygotuj składniki: 4 duże jajka (lub 5 mniejszych),  1 szklankę cukru,  1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + dobrą łyżkę do przygotowania masy wiśniowej,  1/2 szklanki kartoflanki,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczyptę soli,  0,5 – 1 litr kremówki (do czasu użycia trzymaj ją w lodówce(...)gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy biszkopt będzie się studził, przygotuj wiśnie. Słoik kompotu otwórz. Do garnka przelej kompot i wymieszaj go z dobrą łyżką mąki ziemniaczanej. Całość podgrzewaj do momentu, gdy masa zgęstnieje. Do powstałego kisielu dodaj owoce z kompotu. Masę wiśniową odstaw

blog.moje-pasje.info
Tiramisu 1611

dniu, w którym dotarły do mnie włoskie biszkopty do tiramisu mój syn od razu wypowiedział "Kiedy zrobisz Tiramisu Mamo?" On uwielbia wszystko ma smak tiramisu :) Miało być normalnie, klasycznie i bez udziwnień i tak też się stało. Z podanych proporcji wyszło 4 miseczki, które zniknęły w kilka chwil. Ale to było dobre(...)mimo iż w grudniu już nie mogę patrzeć na słodkie :)Oryginalne włoskie produktu możecie zdobyć w sklepie Mantini, jak dla mnie bardzo dobra jakość produktów, które dotarły ekspresowo i świetnym stanie, nawet makaron się nie połamał, a biszkopty nie pokruszyły, bo o te produkty najbardziej się bałam, o resztę byłam spokojna :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który

Blondynka Gotuje
Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 230

jęczmienia. Trochę się obawiałam, czy wyjdzie tak, jak sobie założyłam, ale jest idealny. Delikatny, puszysty i wyrósł jak normalny biszkopt bez dodatków. Barwiony jest naturalnie jęczmieniem i nie ma to żadnego wpływu na smak. Ciasto jest smaczne i zebrało same dobre opinie testujących :D  Piekłam już kiedyś wersję szpinakową, jednak jest z nią trochę więcej pracy i wychodzi nieco

FitKot
Ciasto cytrynowe 325

Jakże aromatyczny deser mam do pokazania. Deser jest leciutki jak pianka i mega pyszny. Znika szybko, za szybko ale jest taki dobry, że nie sposób mu się oprzeć. Polecam wszystkim wielbicielom deserów na zimno. Ciasto jest zrobione na biszkopcie i ten należy upiec, można to zrobić dzień wcześniej ale i tak upieczenie go nie zajmuje dużo pracy ani czasu. Szybki

Moje Małe Czarowanie
Lekki żytni biszkopt ze śliwkami i słonecznikiem 100

Przepis na biszkopt z żytniej mąki z moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie! Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie

Dietolog
Ciasto z kremem i jeżynami 839

napowietrzone. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując na niskich obrotach miksera i niezbyt energicznie ( aby krem się nie zwarzył ) po każdym dodaniu, do dobrego połączenia. Z gotowego kremu odłożyć około 5 łyżek ( do posmarowania wierzchu ciasta ). Złożenie ciasta: Biszkopt * przekroić w poziomie na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłożyć tężejącą frużelinę jeżynową, wyrównać ( można w tym momencie włożyć ciasto

Opowieści z piekarnika
Sernik Tiramisu na zimno 267

mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj(...)sztywno, wstaw do lodówki. W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem, odstaw do lodówki.  W trzeciej misce wymieszaj kawę z alkoholem, przygotuj biszkopty.  Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.  Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek

Garniec Magalie
Schab ze śliwką w galarecie 190

Schab ze śliwką w galarecie to taki mój pewniak na wszelkich przyjęciach. Dobry jest zarówno zalany galaretą jak i bez niej, po prostu ułożony na półmisku. Pychotka Składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości  15 suszonych śliwek papryka słodka vegeta sól, pieprz czosnek suszony odrobina ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki żelatyny Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy(...)cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół , 12. piernikowe choinki 3D na pewno

Cukiernia Pychotki
DESER TIRAMISU WERSJA l 370

zjadam z rozkoszą... ;-) Przepis z Kwestii Smaku . Składniki: - 4 jajka* (osobno białka i żółtka) - 300ml mocnej kawy - 50ml likieru amaretto - 300g podłużnych biszkoptów - 500g serka mascarpone - 4 łyżki drobnego cukru (u mnie ksylitol) - ok.5 łyżek dobrego, ciemnego (gorzkiego) kakao - szczypta soli *Skorupki jajek można sparzyć wrzątkiem, (jajka włożyć do zlewu i przelać wrzątkiem prosto z czajnika). Kawę zaparzyć, dodać likier(...)ubijać. Ubijać jeszcze przez ok.3 minuty aż masa będzie błyszcząca i gęsta. Białka połączyć delikatnie z masą z mascarpone, najlepiej w trzech etapach, po każdym dokładnie mieszając łyżką. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i wykładać na spód naczynia. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, wyrównać, posypać przez sitko połową kakao. Wyłożyć pozostałe biszkopty nasączone kawą i wyłożyć pozostały krem

Smaczne Zdrowe
czekoladowy tort na chrzest 151

pieczenia 1 szklanka cukru na przełożenie: 600 ml śmietanki 36% 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 2 tabliczki dobrej czekolady deserowej 300 g powideł śliwkowych  do nasączenia: szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy na dekorację: krem maślany  masa cukrowa  Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt z nektarynkami i kokosem 166

Wakacje, wakacje, wakacje...mnóstwo czasu, który, można jakoś pożytecznie spożytkować. Dobry plan to podstawa udanych wakacji. Ja narazie planuję co posprzątać, co wymalować, co upiec;))) A mąż gdzie tu jechać;) Podczas takich rozmyślań powstał ten biszkopt. Idealny przysmak na letni podwieczorek...A Wy jakie macie plany wakacyjne??Składniki; 5 nektarynek, 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Anioły w kuchni
Tiramisu 131

piec w 175 stopniach do uzyskania złotego koloru.  Składniki na Tiramisu:  500 g serka mascarpone, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 4 jajka,   kieliszek likieru Amaretto,  szklanka mocnej kawy  espresso, 1/2 szklanki cukru, gorzkie , dobrej jakości kakao do oprószenia,  2/3 szklanki cukru pudru Wykonanie: Rozpoczynamy od zaparzenia mocnej kawy espresso, tak by w między czasie(...)niej kieliszek likieru Amaretto.  Białka wraz ze zwykłym cukrem ubijamy na sztywną pianę, najlepiej na małych obrotach. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i powoli mieszamy.  Biszkopt delikatnie nasączamy kawą wraz z likierem amaretto, n a to wykładamy połowę naszego sera i oprószamy mocno gorzkim kakao. Podłużne biszkopty nasączamy również kawą z amaretto, ale bardzo delikatnie

Aromatyczne Podróże
Ciasto czekoladowe fit. 115

takiej potrzeby, daje całe jajka. Ciasto jak widać, jest ładnie wyrośnięte, do tego słodkie i czekoladowe. Konsystencją przypomina coś między biszkoptem, a ciastem ucieranym.  Śmiało można przekroić i przełożyć jakąś masą lub dobrej jakości serkiem. Drobna  uwaga. Dobrze jest  wymacać daktyle, czy któryś nie ma pestki. Ja to przegapiłam i jedną upiekłam. Nim zdążyłam ostrzec domowników

Dieta moja pasja
Bananowiec bez pieczenia 1175

cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół , 12. piernikowe choinki 3D na pewno

Cukiernia Pychotki
Ciasto Gargamel siostry Anastazji 518

cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół , 12. piernikowe choinki 3D na pewno

Cukiernia Pychotki
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 429

cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół , 12. piernikowe choinki 3D na pewno

Cukiernia Pychotki
Sernik gotowany na cieście miodowym 843

cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół , 12. piernikowe choinki 3D na pewno

Cukiernia Pychotki
TORCIK TRUSKAWKOWY 132

Dzień dobry :) Początek tygodnia i nowy przepis na pyszny i lekki torcik na biszkopcie z musem truskawkowym przełożony kremem grysikowym. Trzeba wykorzystać sezon truskawkowy, a co jak co ale owoce te idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach :) SKŁADNIKI : BISZKOPT : 8 jaj  1 szkl. cukru 6 łyżki mąki ziemniaczanej  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wlewamy

Marcepanowa kuchnia
Lekki torcik z truskawkami 143

Witam Kochani Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre,wiec dziś lekkie,łatwe,pyszne  ciasto :) SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm BISZKOPT -3 jajka -4 łyżki cukru  -3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej -płaska łyżka kakao -pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA PIANKOWA -1 galaretka (dowolny smak-u mnie brzoskwiniowa) -1 galaretka truskawkowa -2 serki waniliowe homogenizowane po 150g

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 144

Jabłecznik z jeżynami nie za słodki, lekko kwaskowy. Użyłam kwaśnych jabłek ale można bardziej słodkie. Jest bardzo dobry i szybko znika. Moja rodzina zajadała się nim do ostatniego okruszka. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem

wesoła kuchnia
Tort Kinder 1356

różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego: patrząc na nie ma się pewność, że taki tort nie może być niedobry :) Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki

Ciastkozercy
Miodownik z wkładką serową 288

osobno stwierdziłam, że nie ma sensu.  Bo kto by to wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :)  (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku

Kuchnia w czekoladzie
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 169

troszkę do podsypywania 24 g drobnej soli (dałam 3 płaskie łyżeczki, czyli troszkę mniej niż wg. Roux) 100 g cukru pudru 550 g dobrego masła (chłodnego) Składniki na farsz: 500 g białego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych  2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 177

przedstawię wyjątkowe, troszkę pracochłonne ciasto z kolejnego przepisu Siostry Anastazji. Jest idealne, jeśli mamy czas, aby je zrobić, bądź jeśli chcemy zjeść coś dobrego lub zwyczajnie komuś zaimponować, bowiem ciasto prezentuje się naprawdę okazale :) Smacznego! Biszkopt jasny: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

psgotujemy
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 307

Pyszne ciasto zrobione na soczkach Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru

Aga w kuchni
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 238

Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania