dobry biszkopt - 1026 przepisów (strona:14/69)

Mus z mango i białej czekolady 197

taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) okrągłe biszkopty 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady gładka pulpa z 1/2 mango 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa z mango / czekoladowy kleks Wykonanie(...)przygotować w ładnych pucharkach. Ja podam wykonanie w foremkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane musy umieszczamy w lodówce

Raj dla Podniebienia
Szybka rolada jabłkowa 374

kostkę 1 duży cukier waniliowy (30g) 1szkl rodzynek (100g) - choć w oryginalnym przepisie było 50g, zwiększenie ilości rodzynek było dobrym posunięciem, świetnie się komponują z jabłkami w tym farszu 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu BISZKOPT:  6 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru (100g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 szklanka mąki pszennej - u mnie tortowa INNE: masło(...)cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam o maśle... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, a papier oderwałam bez problemów . Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w około 1cm kostkę. Rozłożyć je równą warstwą

Grunt to przepis!
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 195

powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już  z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam na 3-4 części. KREM MAŚLANY: 2 kostki masła dobrej jakości 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru sok z 1/2 cytryny     Masło wyjmuję z lodówki przynajmniej 2 godzi wcześniej, aby było miękkie(...)obrotach, by usunąć grudki. Następnie wstawiam do lodówki, aby przestygł i zgęstniał.     DŻEM PORZECZKOWY:  2 słoiki dżemu porzeczkowego sok z 1/2 cytryny   + alkohol do nasączenia biszkoptów Dżem i sok z cytryny umieszczam w rondelku. Podgrzewam, aż stanie się płynne, po czym gotuję na małym ogniu do zredukowania o połowę. Zestawiam z ognia i odstawiam do wystudzenia

W kuchni Karmel-itki
Słodkie trio dla Mamy 127

miksujemy do czasu aż się rozpuści a masa będzie błyszcząca, łączymy z żółtkami, a następnie przesiewamy sypkie produkty. Gotowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w 180 C. Masa mocno kakaowa: - 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao - wanilia z jednej laski - 1/2 litra mleka - 2 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru(...)dobrego masła 2. W jednej szklance mleka rozpuszczamy obie rodzaje mąki, kakao i żółtka, miksujemy. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy mleko z dodatkami i robimy budyń, studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę, łączymy z wystudzonym budyniem i miksujemy na gładką masę, wykładamy na wystudzony biszkopt. Masa śmietankowa: - 1/2 lita śmietany kremówki 30-36% - 3 łyżeczki

Apetyczna babeczka
Tiramisu 160

wykonać go z żółtkami ubijanymi z cukrem na parze i powiem, że teraz tylko tak go przygotowuję. W przygotowywaniu tiramisu ważne jest użycie dobrej jakości składników i delikatne postępowanie z nimi podczas wykonania. Szczególnie ważne są biszkopty, najlepiej takie do tiramisu, które zbyt szybko nie rozmakają. Osobom, które po raz pierwszy będą robić ten deser, proponuję przygotować go w salaterkach

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowy z bananami 134

cukru pudru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 2 śmietany kremówki * 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej Dodatkowo : * 3 banany * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny  * starta czekolada  Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia

Magiczne Życie Marty
Rumowy orzechowiec siostry Anastazji 131

Ciasto to wiele razy widziałam wertując kartki z przepisami siostry Anastazji i jakoś nie mogłam się do niego przekonać… wydawało mi się, że z tego połączenia raczej nic dobrego nie wyjdzie… Ach, jakże ja się myliłam!!! Tego ciasta być może nigdy bym nie upiekła, gdyby nie zachęta koleżanki. Tak, czasem taki zewnętrzny bodziec potrzebny jest by nas zmotywować(...)ciast, które nie doczekało końca weekendu:) Jeśli więc lubicie orzechowe smaki i nie macie nic przeciwko nakrapianym wypiekom, to to ciasto zdecydowanie podbije Wasze serca – jestem tego pewna:) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 110g mielonych orzechów 4-5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa orzechowa: 350g masła 3 jajka

Smaki Na Talerzu
Tort maślano-truskawkowy 146

tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa: 250 g miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty

na moim stole...
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #21 Biszkopt z jabłkami 131

wiem dlaczego nie wpadłam na ten przepis sama tylko musiałam podejrzeć u teściowej Przecież to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata (no dobra jak nie masz miksera planetarnego to trzeba dołożyć z 5 minut). Generalnie biszkopt można robić ze wszystkimi owocami, ale teraz jak mamy dostęp do dość tanich jabłek to, aż żal ich nie wykorzystywać. Zazwyczaj w biszkoptach trzeba

Relaxtime
Śmietanowiec na zimno 318

szybko wylałam ostatnią galaretkę na wierzch ciasta ..i jak widać na zdjęciach narobiła ona trochę bałaganu....ale jak to się mówi...w dobrym młynie wszystko zginie i wszystko zostało zjedzone..Takie ciacho można zrobić bez biszkoptów lub dać jedną warstwę na dno, dać dowolne owoce..kombinacje dowolne...w sumie myślałam , że będzie bardziej kolorowe..ale galaretki w połączeniu ze śmietaną

Moje domowe kucharzenie
Domowy jabłecznik 190

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 146

mięta, wiec pomysł wyrósł na parapecie w kuchni. :) Tort łatwy, lekki, orzeźwiający i mocno alkoholowy.  Do nasączenia użyłam cytrynówki, ale równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym.  Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Cytrynowiec 375

Nieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu

Domowa cukiernia Ewy
Torcik serowy na zimno 107

Dzisiaj kolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem kolacji była kuchnia hiszpańska. Składniki: - 1 paczka biszkoptów miękkich - 100 g masła - 1 puszka mleka skondensowanego - 350 g serka białego naturalnego - 200 g śmietany kremowej 30% - 300 ml wody - dżem malinowy - 2 łyżeczki cukru

Kuchenne Wariacje
Rodzynkowiec 232

smaki w połączeniu z pyszną czekoladą od Wedla.  Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to, co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:) Składniki na biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel"; 1 szklanka mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania