cukrupół łyżki octu1 łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa:2 opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2 sztuki dobrej jakości białej czekolady*Dodatkowo:paczka płatków migdałowychWykonanie:Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym z nich. Do masy dodajemy przesianą
Piekę, bo lubięPrzerwa na kawę! Pogoda absolutnie nie sprzyja porządkom więc nie idzie to sprzątanie, oj nie idzie :) Dlatego proponuje kolejny prosty przepis na dobre ciasto z mojego starego zeszytu. Pieczemy biszkopt : -5 jaj -łyżeczka proszku do pieczenia -6 łyżek mąki -3 łyżki cukru Białka i cukier ubić na sztywną piane. Dodawać stopniowo żółtka ciągle ubijając, tylko może mniej intensywniej
Kulinarne przemysleniaKażdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy krem. Całość wyszła zdumiewająco dobra. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kropli miętowych 200 g czekolady mlecznej 65 ml letniej wody
Malinowe Pocałunkiprzyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12) Czas
Kolizje Smakówkratkę, aby nadmiar czekolady spłynął. Ja poszłam troszkę na łatwiznę i zamiast pobawić się trochę z tą polewą, po prostu wylałam masę na biszkopty i całość polałam polewą- też bardzo dobre
Ciasteczkowy Potwórkontrast, kombinacji sporo :) Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:) Polecam , bo dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK) Biszkopt : 6 jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki maku 3/4 szklanki cukru 12 łyżek oleju pełna łyżeczka proszku do pieczenia masa: galaretka niebieska
Takie tam pichceniekorytarzu. Ciekawe doświadczenie :) 6 sztuk: biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru drobnego 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka kakao łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody do nasączenia biszkoptu: 60 ml mocnego espresso masa: 150 ml […] Artykuł Mini torciki cappuccino pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogszybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej. Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka. Składniki: Biszkopt: • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 2/3 szklanki cukru • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia(...)łyżek cukru • 4 łyżki mleka • 50-70 ml wódki • około 180g herbatników Polewa: • 8 łyżek wody • 8 łyżek cukru • 80 g masła • 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nagrzać do 165o C w opcji dół + termoobieg (bez termoobiegu nagrzać do 180oC). 3. Białka
W mojej kuchniCzekoladki Kinder lubię od bardzo dawna, z resztą mało kto może nim się oprzeć 😃 Zrobienia ciasta na bazie tych czekoladek uważam za bardzo dobry pomysł, bo wyszło naprawdę super! Lekki, mięciutki biszkopt bezglutenowy, łągodna masa z śmietanki kremówki z czekoladkami Kinder i czekoladowa polewa! Co może być lepiej? Hmmm... chyba nic 😆 Ciasto z czekoladkami Kinder - przepis: Biszkopt bezglutenowy
Kuchnia Łukaszasernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam herbatniki..w sumie sernik był dobry, ale jak dla mnie za "rzadki", ciężko było ukroić.. 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 cukry waniliowe 1 łyżka masła
Moje domowe kucharzeniekrem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS /na dużą blachę tzw. "sernikową"/ Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180oC Czas pieczenia: 30-35 min. Ciasto kakaowe 4 jajka 0,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanka drobnego cukru do wypieków szklanka pszennej mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 2-3 łyżki dobrej jakości kakao 2 łyżki oleju 5 ml zapachu rumowego Przygotowanie biszkoptu Włączamy piekarnik na 160-170 stopni, góra-dół. Mąki przesiewamy i łączymy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek
Karczma Honoriettyprawda, że dobre i fenomenalne tiramisu można zjeść tylko w dobrej restauracji. Pokażę Wam jak przygotować domową wersję tego pysznego tiramisu – szybko i smacznie :) Jedynie będziecie musieli się uzbroić w cierpliwość, bo ten niezwykły deser po przygotowaniu musi postać w lodówce ok. 4 godzin. Pewnie wiele osób zada sobie pytanie – co nas tak bardzo urzeka w tym deserze(...)Myślę, że gładki krem z serkiem mascarpone idealnie komponujący się z kawowym smakiem biszkoptów. Zobaczcie zatem, jak przygotować domowe tiramisu … Domowe tiramisu – składniki: 400g biszkoptów 500g serka mascarpone 400g śmietany 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej) 50g cukru pudru 0,5 l wody tabliczka gorzkiej czekolady Domowe tiramisu – przepis Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!skosztujemy czegoś smacznego, od razu czujemy sie lepiej? Oto taka propozycja. Letni deser z owocami. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) 1 paczka dużych biszkoptów 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady 150 g świeżych malin 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja maliny, poziomki, mięta Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy(...)foremek, deser można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane desery umieszczamy w lodówce
Raj dla Podniebieniamają większego znaczenia. Tiramisu (bez jajek) forma 30x15 cm 500 g sera mascarpone 350 g śmietany 30% (schłodzona, prosto z lodówki) 100 g podłużnych biszkoptów lady fingers 2 łyżki cukru pudru 2 filiżanki dobrego espresso 50ml likieru amaretto 2 łyżki kakao Przygotować espresso, najlepiej w kawiarce, a jeśli takowej nie posiadamy, można starym sposobem po prostu zalać kawę wrzątkiem(...)cukrem, w drugiej mascarpone, po czym dodać do drugiej miski po jednej łyżce śmietanę i delikatnie wmiksować. Tak powstały krem wstawić do lodówki. W tym czasie nasączyć po jednym biszkopcie, robić to dość szybko, ponieważ lady fingers mocno naciągają płyn i mogą się rozpaść, jeśli będą się moczyć zbyt długo. Najlepiej włożyć biszkopta do kawy z amaretto, od razu przewrócić
Przepysznik - BLW i nie tylko