dobry biszkopt - 1026 przepisów (strona:12/69)

50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 211

aromatem orzechowym a aby nadać mu lekkiej wytrawności został nasączony zieloną herbatą! Koniecznie spróbujcie i pamiętajcie, że metoda prób i błędów oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki:sprawdzony biszkopt wg. przepisu mojej babci i cioci:na formę o średnicy 22-24cm1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka

Symfonia Smaków
Wyborny biszkopt. 297

Biszkopt stanowi bazę dla wielu ciast. Ten jest naprawdę bardzo dobry i zawsze się udaje- co jest bardzo ważne. Dziś przygotowuję " Krajankę". Ciasto "z dzieciństwa" moich dzieci... SKŁADNIKI: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem(...)porcjami dolewamy roztrzepane żółtka, Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki,  mieszamy bardzo delikatnie . Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem powinien być delikatnie wilgotny.  MASA DO KRAJANKI Gotujemy 3 kolory galaretek w 1i 1/2 szkl. wody, czekamy aż zastygnie i kroimy

Kuchnia Beaty
Jogurtowe ptasie mleczko z truskawkami na kakaowym biszkopcie 281

Dzisiaj jest bardzo upalny dzień, to ciasto jest idealne na tą pogodę. Ptasie mleczko lekko kwaskowate niezbyt słodkie. Bardzo dobre. Jeśli nie chcecie mniej kaloryczne to proponuje dodać mniej cukru do biszkoptu. Przygotowanie ciasta na biszkopt – żółtka z odrobiną cukru ubić na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już masa z białek jest sztywna

Kuchnia Pokoleń
Przekładaniec masą śmietanową 134

pory zalewania owoców galaretką...coś mnie podkusiło do owoców dodać świeżego ananasa...no i to był błąd..Galaretka i świeży ananas to nie zbyt dobre połączenie...galaretka [ a nawet dwie] nie zastygły..a wsiąkły w biszkopt...nawet w dolny...Ale jakoś poradziłam ..szkoda było wyrzucić..Dobrze ,że ciasto było w tortownicy..odpięłam obręcz i "wypuściłam galaretki na wolność "..na wierzch

Moje domowe kucharzenie
Pomysł na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto (Winiary) - opinia 175

skoro się zobowiązałam to postanowiłam wypróbować wszystko. Więc pewnego pięknego dnia przyszedł czas także na tiramisu. W skrócie? Całkiem niezłe, dość słodkie, ale dobre. Nawet tata zjadł!  Składniki: 250 ml śmietanki 30% opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml gorącej wody opakowanie "Pomysłu na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto" Wykonanie: Zawartość większej saszetki wymieszać(...)gorącej wody. Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.  Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach. Następnie ułożyć warstwę kremu, na ją jeszcze jedną warstwę biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godziny.  Posypać kakao. Nie lubię kawy i deserów z jej użyciem, ale ten nawet mi smakował. Dość słodkie, ale przyjemne, mniej sztuczne

Pasja Smaku
Ciasto z serków kanapkowych (Ostrowia) 357

deser. Love :D Składniki na krem:4 serki ostrowia (po 120 g)300 g śmietany 18 %4 śnieżki1 tabliczka gorzkiej czekoladySkładniki na biszkopt:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka(...)proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy:Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę. Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :)ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto pijak 265

wyłącznie od Was. Osobiście doskonale pamiętam, że gdy lata temu robiła go moja Mama, rumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek

Smaki Na Talerzu
Jabłkowo wiśniowa poezja 177

wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i pozwolić mu powoli wystygnąć. To jest mój sposób na pozostawienie biszkopta w dobrej kondycji ☺Zalecam również upiec go dzień wcześniej. Łatwiej go wtedy przekroić lub nasączyć.  biszkopt ciemny -6 jajek -6 łyżek cukru -4 łyżki mąki tortowej -2 łyżki ciemnego kakao Sposób przyrządzania jest taki

Kulinarne przemyslenia
Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą, bez mąki) 121

niewiarygodne, iż wystarczyły tylko 3 składniki, aby móc się rozkoszować jego "nieziemskim" smakiem. W sumie swoje ciasto dodatkowo urozmaiciłam spodem z biszkoptów i uroczymi ozdobami z Cukieterii . (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 250g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka lub serek śmietankowy) 250g białej czekolady (u mnie taka - klik i taka - klik ) 6 jajek Opcjonalnie: okrągłe biszkopty

Di gotuje
biszkopt budyniowy 157

Domowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :)  itp. historii. Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia. Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, budyń, szczyptę soli ...  Jajka wbijamy do miski i włączamy miksowanie dosypując szczyptę soli. Potem dodajemy cukier, mąkę i budyń. Miksujemy do czasu połączenia się produktów, gdy otrzymamy jednolitą(...)papierem do pieczenia. Przelewamy do formy nasze zmiksowane ciasto. Pieczemy 40-50 min w temp. 170-180 st.C  Sprawdzamy patyczkiem czy jest dobre i potem zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Jak już mamy biszkopt budyniowy, to krem również może być budyniowy :) Krem budyniowy: 2 szkl. mleka, 6 łyżek cukru, budyń, 3 łyżki mąki, kostka masła. Mąkę i budyń

chleba naszego
Pyszny makowiec :) 206

Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTO ANANASOWE Z WIŚNIAMI – łatwe i szybkie! 143

delikatną nutką wiśni. Idealne do popołudniowej kawki. W połączeniu z gałką ulubionych waniliowych lodów stworzy deser, którego nie powstydziłaby się dobra cukiernia … i deser, który zachwyci nawet te najbardziej wybredne podniebienia. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * biszkopty – 150 g * ananasy w puszce – ok. 400 g / 1 op * sok ananasowy – 3 łyżki * wiśnie w słoiku

Ostra na Słodko
Kostka malinowo-czekoladowa 141

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy : maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować. Przetrzeć przez sito, ziarnka wyrzucić. Malinowe puree ponownie zagotować, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
Kostka malinowo-czekoladowa 141

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy : maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować. Przetrzeć przez sito, ziarnka wyrzucić. Malinowe puree ponownie zagotować, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
Po co mi ten blog… 148

przykład dlatego (cytat z ostatniego):   „Zamiast piwa z przyprawami korzennymi użyłam wina, zamiast 24h marynowania było 36h. Reszta jak w opisie. I kaczka była bardzo przesolona i niedobra.”   Przyznam szczerze, że mną lekko zatelepało. Komentarza nie zatwierdziłam, więc na stronie się nie wyświetli, za to odpisałam Pani – na pewnie fikcyjny adres mailowy który podała w wymaganym polu. Jakim(...)kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące.   Nie wymyślisz niczego nowego w przepisie na biszkopt czy ciasto ptysiowe, ale może sos do kaczki będzie dobry też do ciemnego mięsa kurczaka? A jeśli zamiast bułki tartej użyjesz otrębów, może wchłoną mniej tłuszczu? Zamiast pasty chili może dasz coś łagodniejszego, wiedząc że domownicy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania