kawiarni, ale ten torcik smakował wybornie, potem kilka razy wracaliśmy na to ciacho. Aż w końcu postanowiłam rozkminić go na dobre i zrobić samemu, aby nie przepłacać za ciasto w kawiarni. Torcik makowy składał się z biszkoptu mocno wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone
SMYKWKUCHNIbazie białych michałków i serka mascarpone wymyśliłam sama. Łącząc ze sobą same dobre składniki, nie może przecież nie wyjść nic nie dobrego. Ciacho wyszło obłędnie, dlatego też dziele się z Wami przepisem na nie. Ciasto michałkowe. Składniki Biszkopt kakaowy (wg. tego przepisu) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 x śmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania
Pani domowabiałej czekolady oraz truskawki to dobre połączenie by stworzyć przepyszny tort. Całość ozdobiona fragmentami rozpuszczonej białej czekolady oraz truskawkami. Składniki na biszkopt: 180g masła 180g cukru 3 jajka 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na mus: 150g białej czekolady jajko 4 łyżki cukru łyżka oleju 150ml śmietany kremówki Dodatkowo: 300g białej czekolady 100g truskawek
wysmienityPodobno dobry torcik, przygotowałam go dla Laury z okazji urodzin. Oczywiście musiał być z motywem bajkowym. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 500 ml śmietany kremówki * serek mascarpone * 3 fix-y do śmietany * 3 łyżki cukru pudru * dżem brzoskwiniowy * sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu * opłatek na tort * różowy barwnik spożywczy * maliny do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt
Magiczne Życie MartyZapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha! Składniki: Biszkopty makowe: 15 białek 1,5 szklanki cukru 9 łyżek oleju 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa truskawkowa
Na Ciasteczkowych Papierachtortu posmarować kremem, następnie posmarować boki. U mnie dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej, ale można krem posypać z zewnątrz pokruszonymi biszkoptami lub bezikami. W oryginalnym przepisie do masy dodatkowo dodane były maliny, myślę, że to bardzo dobry pomysł i następnym razem też dodam maliny. Smacznego! Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
moj przepis naZastanawiałam się jakie ciasto upiec w tym tygodniu. Na dobrą sprawę nie miałam ochoty na pieczone. Pomysł na sernik powstał podczas robienia zakupów. Wyszedł idealnie :) biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny puszka brzoskwiń
Darcia w kuchniPyszne ciasto z gotowanym sernikiem. Dobra alternatywa dla tych pieczonych ;). Taki sernik nie opada i jest szybszy w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Biszkopt kakaowy: 9 jajek w temperaturze pokojowej 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, zmielonego 1/2 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 szkl. cukru
Nastoletnie WypiekanieLekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja
Kulinarne Inspiracjecyklu moich wypieków urodzinowych. Masa pomarańczowa z brzoskwiniami, do tego śmietana i warstwa herbatników polanych grubo polewą czekoladową. Dobre. Bardzo dobre :) Przepis pochodzi stąd ( klik ), jednak został przeze mnie nieznacznie zmieniony. Porcja na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 1 litr soku pomarańczowego 3 budynie śmietankowe
My simple kitchenDelikatnie mieszamy, wylewamy na dużą blaszkę i pieczemy ok. 20-25 min. w 170 C . Tak samo postępujemy z biszkoptem ciemnym, z tym że dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao i tyleż samo mniej mąki. Krem: 5 kostek Kasi lub dobrego masła 3 budynie śmietankowe ugotowane wg przepisu 3 jajka 1 szklanka cukru aromaty wg gustu 2 słoiki dżemu wg gustu(...)ucieramy na krem z margaryną. Połowę kremy odkładamy, a do drugiej połowy dodajemy stopniowo sok z buraka (jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu). Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki, potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy biszkopty
Jadło i czytadłociasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Następnie podczas ubijania dodawać
Kuchnia Pokoleńpół łyżeczki octu Składniki na krem: 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy 3/4 szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego 50 ml rumu dodatkowo: 150 ml marmolady morelowej orzechy do dekoracji ziarna kawy do dekoracji Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem
Bon Appetit Małgorzatywsypiesz od razu całą mąkę, to opadnie; nie otwieraj piekarnika! Opadnie!), to i tak poszło nam całkiem nieźle, a biszkopt jest ogromny i puszysty. Po południu będziemy zmieniać go w tort - mam nadzieję, że z tak samo dobrymi efektami.Póki co - szarlotka być może hiszpańska.Szarlotka hiszpańskaSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)200 g miękkiego masła150 g cukru4 jajka200(...)poniedziałek i wtorek prąd robił nam psikusy - najpierw wysiadł na półtorej godziny, później na niecałe trzy. Na szczęście wczoraj, podczas pieczenia, wykazał się zrozumieniem i powagą, i pozwolił biszkoptowi ładnie urosnąć bez niespodzianek. Minusem braku prądu okazał się brak ciepłej wody, plusem - popołudniowa drzemka, bardzo przyjemna i relaksująca. Mimo wszystko mam nadzieję, że podobne sytuacje będą jak najrzadsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzewanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański) Dodatkowo: 1 kieliszek likieru Amaretto 1 paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao Przygotowanie:Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy(...)kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Dodajemy do niej espresso i Amaretto. Mieszamy dokładnie. Biszkopty maczamy w kawie z likierem i żelatyną. Zanurzamy je dosłownie na 3 sekundy i zaraz wyciągamy, aby nie rozmokły. Biszkopty układamy na spodzie ciasteczkowym w równych odstępach. Następnie wylewamy
Mania Gotowaniatorcik czekoladowy z kremem kawowym i profiterolkami .Jest dość pracochłonny ,ale przepyszny i wart poświęconego czasu .Zapraszam do pieczenia. Składniki: na biszkopt czekoladowy ,tortownica 20 cm 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki dobrej jakości kakao 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 4 łyżki wody Białka ubijamy na sztywną
Ladylaura.lodówce. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;) Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego
Smakowity Blog KulinarnyŻeby było śmieszniej zamarzyłam o biszkopcie z galaretką (kwiczę ze śmiechu). Gdy ta już ostygła i zaczęła tężeć wylałam ją na biszkopt a ten? wchłonął całą galaretkę. No nic.... ten przepis to przestroga. Ale w smaku był nawet dobry hahahhaa taka biszkoptowa galaretka. A co do zdjęcia jakoś go tam ubrałam :) nawet posypka o smaku mango się znalazła Delecta
ClauditteMissCookingpoczochrać po grzbiecie...i być zupełnie szczęśliwym.... Składniki na ciasto kakaowe, tortownica o średnicy 26 cm: 4 jaja 4 łyżeczki dobrej jakości kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, jajka na 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć z lodówki. 1. Białka ubijamy na sztywną pianę
Apetyczna babeczka