ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 min. w 180 º C. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, wówczas lepiej będzie się kroił. Krem ananasowy: puszka ananasów opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru 200 g dobrego masła Zawartość puszki przerzucamy na sitko. Sok z ananasów zagotowujemy, budyń z cukrem mieszamy z wodą
Anielskie wypiekikrok po kroku, odwzorowałam całą recepturę, bo… po co zmieniać coś, co jest już dobre? Pani Kasia napisała kiedyś, że zawsze umieszcza na blogu najlepsze możliwe wersje swoich ciast… i ja jej wierzę:) Uwierzcie i Wy, bo ciasto faktycznie jest fantastyczne. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki
Smaki Na TalerzuBardzo dobre ciacho biszkoptowe z delikatnym kremem oraz pysznymi borówkami i bezbarwną galaretką. Robi się go dość prosto i przyjemnie. Fajnie wygląda i super smakuje. Polecam :) Upiec 2 biszkopty w blaszce o wymiarach 25/40 cm. Tu przepis KLIK MASA: 2 opakowania bitej śmietany śnieżki kubek śmietany do zup i sosów 18 % (u mnie Mleczna dolina
Pani na desertruskawkami mrożonymi Poltino. Sernik nie jest zbyt słodki, za to wspaniale orzeźwiający. Myślę, że to dobra propozycja na ciepłe dni. PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Składniki na truskawkowy sernik na zimno: ( * tortownica średnicy około 28 cm ) Spód pod sernik 200 g biszkoptów 100g białej czekolady 80 g masła Truskawkowa masa serowa: 1 kg twarogu mielonego ( lub w sera
kolorowotorcikowowygląda ładnie, kolorowo i apetycznie. Aczkolwiek nie oznacza to, że gardzę ciastami a'la "Brzydkie, a dobre" :). W każdym razie nie mogłam nie wypróbować tego przepisu, tym bardziej, że nie jest ani skomplikowany, ani szczególnie drogi. Składniki na dużą blachę 25×30 cm: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej
Mojewlasne.pltaki koleżanka z pracy. No i tak się właśnie zaczęło, mile połechtana komplementami i dobrym słowem piekłam te torty już dla kilku koleżanek. Choć skromna z natury jestem, uwierzyłam we własne umiejętności. Poszłam o krok dalej i zaczęłam robić torty na biszkopcie. Początki nie były łatwe, bo wszystkiego uczyłam się niezawodną metodą "prób i błędów". Raz było lepiej
Kuchnia w opałachnapisać parę stron kwiecistych opisów jak i nie napisać nic, bo tort mówi sam za siebie. Biszkopt jest puszysty i delikatny, krem sycący i słodki, mus malinowy nadaje charakteru, a płatki róży trochę walentynkowego cukru. W związku z tym, że tort jest tak dobry nie będę Was męczyć opisem reakcji sody z octem czy długim na pół strony wywodem
wegetalerzepropozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest
JedzeniomaniaJeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma łyżkami alkoholu lub dobrą nalewką. Można więc nasączyć każdy blat przed nałożeniem nadzienia lub zostawić suchy biszkopt.Na pierwszy blat nakładam
prawdziwe jedzeniejeśli mamy ochotę :TU I TERAZ! Szczególnie jeśli mamy dzieci , którym chcemy przemycić coś dobrego! Składniki owsianka błyskawiczna Zbożowe Przyjemności z owocami Kupiec ulubione owoce u mnie banan bi,mango, suszona żurawina bazylią świeża opcjonalnie kawałek ulubionego ciasta domowej roboty- u mnie biszkopt z jabłkami i cynamonem czarny i biały sezam mleko lub woda Płatki wsyp do miseczki
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowania z dowolnymi ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20 dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki mleka 5 żółtek 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru na ½ litra
Wanilia i Kardamonogół w zaciszu domowym, bo tłumy na mieście nas denerwują, przy kominku i dobrym jedzeniu...No i jest okazja żeby upiec coś wyjątkowego, bo na co dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze
Kuchnia MagdaLenysmarujemy sporą warstwą dżemu. Na dżem nakładamy kolejną warstwę kremy i posypujemy kakao.Kolejna warstwa to biszkopt, na który wykładamy resztę masy kremowej. Brzegi na górze dekorujemy za pomocą wyciskarki do masy. Będzie ozdobnie. Wierzch posypujemy sporą warstwą kakao. Ciasto wkładamy do lodówki. Będzie dobre jak postoi kilka godzin. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyspód, delikatnie cytrynowy środek z serka ricotta i bitej śmietany, oraz aromatyczne brzoskwinie zatopione w orzeźwiającej galartece, to jak dla mnie idealne wyznaczniki pysznego i lekkiego ciacha. Jest tak dobry, że nic więcej mu nie potrzeba. Nawet moja wybredna córka poprosiła o drugi kawalek, zostawioną galaretkę jej wybaczymy.... Zapraszam na bardzo słonecznie prezentujący się torcik. P.s Jest to moja wariacja(...)temat tortu z bitą śmietaną. Chodziło mi o trochę lżejszą wersję, więc część śmietany zastąpiłam serkiem ricotta. Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami Składniki na tortownicę 24 cm: Biszkopt (jeden blat): 3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie) 80 g cukru 55 g mąki pszennej 16 g kakao ( 2 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo- śmietankowa
Mia Cucina Sofietatortu :) tak jak u nas, w każdym domu na urodziny pieczemy tort, tak i na 3 Jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu powtarzalnej kuchni oraz życzę dalszych sukcesów(...)pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;) P.S. zapraszam na więcej kulinarnych inspiracji do samego Marco Ghia oraz jego Akademii Whirlpool . Składniki na biszkopt jasny: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddzielić
Kulinarna (nie)codziennośćskładniki: spód: 2 jajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka kokosowego
Luźna KuchniaSkładniki: na tortownicę 24 cm : ciasto : 3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek
Luźna Kuchniaposmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki. Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka(...)papieru (złożonego na pół) trójkąty, na których napiszesz swoje życzenia. Używając dobrego kleju, posmaruj wnętrze trójkątów i nałóż je na kawałek złotego( lub innego koloru) sznurka i dociśnij, by wszystko ładnie się skleiło. Przywiąż banerek do długich wykałaczek i wetknij w tort. Zachwyt gości i solenizanta gwarantowany! P.S. Biszkopt możesz spokojnie przyrządzić dzień wcześniej, jeśli boisz się, że wyschnie, połóż
Gotowanie to kochaniemiękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma
greenscarfsetny wpis na blogu ;) Mamy więc podwójną okazję, a jak wiadomo każda, nawet najmniejsza, jest dobra do świętowania. Zatem nie mogło się obyć bez tortu ;) Tym razem nie pracowałam sama, mój kochany domownik chciał się zaangażować w tworzenie tego dzieła i upiekł mi bezglutenowy biszkopt. Muszę przyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał
Quinoa Raz!polana koniecznie brzoskwiniową galaretką. Bardzo długo jej nie robiłam, pewnie dlatego, że nie jestem tak dobrą kucharką jaką była Mama. Ale jej smak przywołał natychmiast wszystkie wspomnienia z dzieciństwa. Zróbcie, a zakochacie się w niej tak, jak ja! Składniki: (na tortownicę 24cm) 1/2 opakowania biszkoptów (u mnie z powodu braku biszkoptów - herbatniki) 15 średnich jabłek 100g masła 3 żółtka
Cakes By Kejtkońcu przestudzoną żelatynę. Tortownice o średnicy 24 cm lekko natłuścic masłem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę. Formę wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Następnie na wierzchu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobre stężał
Monia miesza i gotuje