egzaminach! Oj, dobra został mi jeszcze jeden, poprawkowy, ale to dopiero w poniedziałek. Teraz zaczynam myśleć o urodzinach mojego Taty. Okrągła 50, więc trzeba to uczcić :) Nawet dwa razy! Zaraz zabieram się za pieczenie ciastek, ciast i biszkoptów. Składniki już kupiłam, dlatego pozostaje mi się wziąć do pracy, ale zanim to nastąpi zaproszę Was na coś mocno tuczącego - w końcu
Słodkie PrzyjemnościTort bardzo popularny w Bawarii, upieczony na cześć bawarskiego księcia regenta Luipolda w 1886 roku. Ten tort to prawdziwy cukierniczy majstersztik, składający się z siedmiu cieniutkich warstw biszkoptu przełożonych w oryginale czekoladowo-maślanym kremem. Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregenttorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem(...)łakoci zdrowiej żyć. Tort wyjątkowo smaczny, idealny na dobry początek Nowego Roku. Drodzy czytelnicy polecam ten wyjątkowoy tort z życzeniami wszystkiego co najlepsze i wspaniałego Nowego Roku! Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej (1/2 jasnej 630 i 1/2 pełnoziarnistej) 70 g masła szczypta soli 1 łyżka ksylitolu/cukru Składniki na biszkopt: 5 jajek L 150 g ksylitolu/cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się połamał i ostatecznie skończyło się na upieczeniu następnego i złożeniu go w tort (nota bene tort banoffe, który na pewno jeszcze upiekę, żeby pokazać na blogu). Pierwszy połamany biszkopt zatem został, do tego lekko skrojona skórka z wierzchu drugiego biszkopta i troszkę połamanego piernika. Co z tym zrobić? Pierwsza moja myśl powędrowała w stronę bajaderki, która chodziła za mną(...)odpowiadającego mi przepisu, skomponowałam go sama i wyszło rewelacyjnie! Mieliśmy z M. zabrać bajaderki na Sylwestra, ale razem z moim tatą skutecznie temu zapobiegł mówiąc, że bajaderki są za dobre, żeby ich nie umieścić na blogu, a w sobotę było już za ciemno na pstrykanie zdjęć :] A zatem bajaderka została pożarta tylko przez rodzinkę, z takim smakiem, że aż mnie
Przepysznik - BLW i nie tylkosłodki, bardzo wilgotny, mięciutki . Taki jak każdy dobry domowy tort ! Także może idealnie prezentować się na stole świątecznym, do kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku
Kuchnia ŁukaszaPyszny torcik który został przygotowany tak bez okazji, a smakował wyśmienicie. Dobra herbatka jednak nadaje się nie tylko do picia, ale i do wypieków, kremów i deserów. Spróbujcie kiedyś sobie zrobić taki krem lub galaretkę z herbaty, albo od razu taki torcik ;) Składniki na tortownicę 18 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/4 szkl cukru
Gotowanie...to proste !Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!latka, testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast biszkoptu. Chciałabym, żeby tort urodzinowy cieszył nawet po rozkrojeniu :) i tutaj idealnie pasuje mi ciasto zebra! Samo w sobie przypomina nieco ciasto na babkę, dla mnie zdecydowanie potrzebuje dodatku. Jeśli nie kremu do tortu, to chociaż dobrego dżemu do przełożenia :) Piekłam je w dużej foremce o średnicy 26 cm. Składniki
Ciastkozercywłaśnie postanowiłam trochę odpocząć i spędzić czas rodzinne przy dobrym obiedzie, cieście i kawie na kocyku. Przygotowuję wszystko rano, a potem zabieram wszystko w koszyk i weekend spędzamy razem na działce. Pamiętajcie żeby zabrać ze sobą dużo wody, świeże owoce no i pyszne ciasto :) Składniki: biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,1/4 szklanki mąki
Niezły MłynekPoznaniu w której kiedyś pracowała, dodatkowo skonsultowałam go z moją dobrą przyjaciółką z Włoch która robi przepyszne Tiramisu, więc dlatego śmiało mogę powiedzieć, że jest to przepis na Włoskie Tiramisu i mogę go każdemu polecić. Składniki 500g serka mascarpone 6 żółtek 5 łyżek cukru duże opakowanie biszkoptów kieliszek wódki kawa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaparzyć kubek kawy z dwóch dużych
Delusional Trineskładnik zrobić nową odsłonę wypieku. I tak jest i tym razem. Biszkopt, dwa rodzaje mas i mamy pyszne ciasto do kawy, herbaty albo dla gości. U mnie było i do kawy i do herbaty i dla gości. Bo odwiedził mnie jeden z kuzynów z żoną i ich dobrymi znajomymi. Spotkanie było fajne ale za krótkie niestety. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniChinach gruszka przypomina fonetycznie wymową wyrażenie „rozstawać się. 9). Biszkopt Wypiekacie ciasto biszkoptowe, koniecznie zamknijcie okna i drzwi do kuchni. Kto wie jakie licho może przez nie wpaść . W końcu nie tylko n am ciacho może smakować, a poza tym nie każdy musi być tak dobry w robieniu czegoś jak my. Zawistnicy się zawsze znajdą. 10). Makaron
Grunt to przepis!Święta, Święta i po Świętach, bo przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka
Gosia gotujemasę batonikową, mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Delikatnie rozwijamy biszkopt i nakładamy krem, największy pasek dowalając przy jednym z boków, żeby rolada była w środku na bogato jak król cyganów. Z przeciwnej strony zostawiamy trochę pustego miejsca, żeby z kolei nic nie wypłynęło, bo za dobre, żeby się zmarnowało. Smarujemy jeszcze masą po wierzchu, na samej górze układając
sama złodyczbiszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na cztery krążki. Krem 600 g mascarpone 750 ml śmietany kremówki 4-6 łyżek (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodki ) cukru pudru. Wszystkie składniki miksujecie na gładki stabilny krem. ( nie za długo aby nie był za gęsty) Podzielcie na trzy części. Do pierwszej części dodajcie 2-3 łyżki dobrego ciemnego(...)kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna. Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny blat biszkoptowy. Nasączcie likierem i posmarujcie kremem kawowym- zostawcie kilka łyżek kremu na posmarowanie boków
Piekarz-Kucharz-Garkotłukżeby udało jej się odwiedzić Danię. No dobra, tego ostatniego bardziej sobie życzę... Ale to w końcu też Dzień Kobiet, prawda...? Z tej jakże podniosłej okazji mam tort. No dobrze, torcik raczej... Przygotowany w tortownicy o średnicy osiemnastu centymetrów, nie powala wielkością. Za to smak, moi kochani... Zbija z nóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny
Pożeraczka, czyli raz adobrze