miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma
greenscarfsetny wpis na blogu ;) Mamy więc podwójną okazję, a jak wiadomo każda, nawet najmniejsza, jest dobra do świętowania. Zatem nie mogło się obyć bez tortu ;) Tym razem nie pracowałam sama, mój kochany domownik chciał się zaangażować w tworzenie tego dzieła i upiekł mi bezglutenowy biszkopt. Muszę przyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał
Quinoa Raz!polana koniecznie brzoskwiniową galaretką. Bardzo długo jej nie robiłam, pewnie dlatego, że nie jestem tak dobrą kucharką jaką była Mama. Ale jej smak przywołał natychmiast wszystkie wspomnienia z dzieciństwa. Zróbcie, a zakochacie się w niej tak, jak ja! Składniki: (na tortownicę 24cm) 1/2 opakowania biszkoptów (u mnie z powodu braku biszkoptów - herbatniki) 15 średnich jabłek 100g masła 3 żółtka
Cakes By Kejtkońcu przestudzoną żelatynę. Tortownice o średnicy 24 cm lekko natłuścic masłem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę. Formę wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Następnie na wierzchu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobre stężał
Monia miesza i gotujeprostu każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś pysznego bez wyrzutów sumienia. No ale do rzeczy. Z synem upiekliśmy tort. Można by rzec, że wróciliśmy do korzeni. Albo że po prostu jesteśmy leniwi. Mniejsza o to. Upiekliśmy tort. Wzięliśmy ciuchciową foremkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym skomplikowanym(...)biszkopt. Jego zadaniem było ślicznie wyglądać. Dołożyliśmy dioramę ze słonecznika, migdałów, kandyzowanych ananasów oraz leśnego mchu . Efekt? 3letni solenizant nie posiadał się z radości i każdemu opowiadał o ciuchciotorcie. Efekt został wzmocniony przez prezent urodzinowy, który była.. a jakże! ciuchcia! Efekt? Rodzice mieli wolne od podarowania prezentu do 23 kiedy to szanowny solenizant przytulił
Przepysznik - BLW i nie tylkopozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Najczęściej piekę biszkopt dzień wcześniej (np. wieczorem) dzięki temu lepiej się kroi. Składniki na krem waniliowy z jagodami 1 litr mleka 1 i 3/4 szklanki cukru laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 40 dag masła (może być też dobrej klasy margaryna) 1 szklanka jagód (ja dałam mrożone(...)dobrze mieszamy i zagotowujemy, następnie masę studzimy. Masło ucieramy, gdy jest już puszyste stopniowo dodajemy chłodny budyń (po łyżce). Gotowy krem dzielimy na 5 części. Upieczony biszkopt kroimy (ja kroiłam na pół, otrzymując 2 warstwy z każdej tortownicy, czyli były 4 warstwy). Pierwszą warstwę ciasta układamy na paterze, smarujemy 1/5 kremu, na krem wykładamy 3/4 szklanki jagód
Rozpustne gotowanieDzień dobry :-) Ostatnio ciast trochę mniej, ale na takie gorąco naprawdę nawet mi się piekarnika nie chce włączać. Lubię za to robić ciasta na zimno, takie bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów. Tym razem serniczek z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dwu kolorowy, jedna warstwa to galaretka winogronowa z borówkami i jogurtem właśnie, a druga to serek homogenizowany, truskawki
kruche babeczkiwymyśliłam sama na poczekaniu, więc może wam się przyda również do przekładania biszkoptów, bo ma wspaniałą konsystencję i nie rozmięka zbyt szybko. No to na tyle zapraszam zainteresowanych po przepis. Składniki : 130 g mąki 130 g cukru drobnego 130 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia (np.KASIA) skórka starta z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku
vaniliowoczekoladowaSzybki torcik dzisiaj dla Was przygotowałam. No dobra nie dla Was, bo jakiś czas temu zaniosłam go do pracy i oczywiście nic nie zostało. Podsyłam jednak przepis bo jest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 wiśniowe galaretki * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone * cukier puder * pół tabliczki
Magiczne Życie Martysztucznymi barwnikami, nadmiarem cukru i uwaga...śmietaną "roślinną" czyli olejami z utwardzaczami. Ani to dobre, ani to smaczne, czasami wygląda a w cukierni kosztuje krocie.Niestety. Całe swoje dzieciństwo na każdej uroczystości czekało się na ten upragniony kawałek tortu, były to pyszne torty, na prawdziwym biszkopcie z wiejskich jaj, dobrze nasączone, często alkoholem (i jako dziecko się jadło o zgrozo heheheh
SMYKWKUCHNISkładniki: ciasto makowe: 0,5 kubka mąki pszennej 1 kubek cukru 0,5 kubka suchego maku 1 cukier waniliowy 5 białek 0,5 kostki
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu
Luźna Kuchniadobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam ja.Ponieważ impreza była urodzinowa, musiał być tort. C. koniecznie chciał truskawki, i nie zmienił zdania mimo faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany(...)pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kremem.Wymieszać wszystkie składniki na poncz.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć. Założyć umytą obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła.Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Ostrożnie zdjąć z ciasta obręcz, posmarować kremówką
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatek kremówki ( w skrócie: uprościłam i odchudziłam poprzednią wersję). To ciasto jest bardzo dietetyczne, bardzo owocowe i baaardzo smaczne. Dodatkowo błyskawicznie się je przygotowuje. Można je degustować już po dobrym schłodzeniu, jednak pełnię smaku i idealną konsystencję uzyskuje dopiero na drugi dzień. To ciasto z gatunku tych, które z każdym dniem smakują coraz lepiej. Pyszne, bardzo delikatne, wilgotne, nic tylko(...)dać np.1 szklankę. Dla mnie taka słodycz niezbyt słodka jest idealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę, że na każde jajko daję: 1 łyżkę cukru (ksylitolu) i 1 lekko kopiastą łyżkę mąki
Smaczne Zdrowe