Witajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem, nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru
Czerwona PorzeczkaBardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować .Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : ok. 25 minutTemp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki:Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki kakao
Słodkości i nie tylkoSkładniki: - jaja 1 szt. - WPC 30 g - mąka żytnia (20 g) - jogurt naturalny (50g) - masło klarowane (5g) - proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczkI - masło orzechowe (30g) Wykonanie
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaskremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru 150-200 g bardzo gęstej marmolady lub dżemu 100 ml mleka lub gęstej śmietany kremówki *** 80 g masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu
Cztery Fajerykremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru 150-200 g bardzo gęstej marmolady lub dżemu 100 ml mleka lub gęstej śmietany kremówki *** 80 g masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataspodziewałam się, że będzie aż tak dobry także z całego serca polecam ten przepis. Składniki: spód biszkoptowy kakaowy ( przepis tutaj ) 1,5kg sera białego śmietankowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 400g jogurtu naturalnego 100ml likieru czekoladowego 400g masy kukułka (dostępna w puszce) 2 budynie śmietankowe posypka czekoladowa/starta czekolada do dekoracji Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy. Ser miksujemy
Gotowanie i blogowanieChciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka
Cakes By Kejtpysznym batonikiem ale wyszło bardzo dobre. Nawet Rysiowi smakowało,a on fanem ciastek nie jest. Nie lubię za słodkich ciast. Więc oczywiście musiałam zmienić troszkę przepis który znalazłam. No ale oto i on: MILKY WAY czas z pieczeniem studzeniem i robieniem masy ok 2h Średnio łatwe duża forma CIASTO NA BISZKOPT * 6 jaj * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej
sierotka maRysia w kuchnicieście innym niż biszkoptowe. Nie mówię, że biszkopty są złe, bo są pyszne, ale szukałam alternatywy. Ciasta, które przede wszystkim można zrobić łatwo, szybko i takiego, które utrzymywałoby długo świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto
Smakowy RajCiasto jest bardzo dobre, nie za słodkie, dla mnie takie w sam raz. Dodatek borówek idealnie przełamuje słodkość bitej śmietany i masy serowej. Smerfetka to taki serniczek na zimno ale niezwykle pyszny i urodziwy. Przepis pochodzi ze strony" Bernika mój kulinarny pamiętnik " z moimi zmianami. Polecam bardzo;) Składniki biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej
Krakowskie smaki AniTort Malakov znalazłam wiele lat temu przeglądając jako dziewczynka segregatory z przepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki(...)200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli
Mania Wypiekaniablenderze kielichowym blendujemy połowę owoców z jogurtem naturalnym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Jeśli masa jest kwaśna, to możemy ją dosłodzić. 3. Wylewamy powoli masę na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia, czyli około jedna-dwie godziny. 4. Robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. 5. Na zastygniętą już masę jogurtową wykładamy pozostałe owoce(...)osób, które wolą oglądać przepisy - krótki film na YouTube Pobierz i wydrukuj Możesz też pobrać plik PDF i wpiąć do swojego domowego zeszytu z przepisami "książka kucharska dobrej gospodyni" - POBIERZ TUTAJ Dobra gospodyni lubi domowe ciasta, a takie proste, szybkie i z owocami letnimi najbardziej. Takich przepisów książka kucharska dobrej gospodyni ma najwięcej. Inne przepisy na słodkości od dobrej gospodyni
dobra gospodyni dom wesołym czynisera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gram
cucinareBardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki
Różne smaki w kuchniWszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy kerem malinowym oraz wierzch i boki.Bierzemy rękaw cukierniczy i ozdabiamy tort.który dekorujemy według uznania. Do dekoracji użyłam mieszankę czekoladowych kuleczek firmy ZENTIS " Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery." Używałam różnych produktów tej firmy i stwierdzam, że mają bardzo dobre jakościowo
Różowa kuchnia