Dzień dobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki(...)jogurtu naturalnego gęstego 200 ml śmietanki 30% biszkopty podłużne truskawki 2 banany 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa lub bananowa 1 galaretka krystaliczna 1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy podłużne biszkopty. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, część kroimy w kostkę, resztę te które będą na wierzchu na połówki. Banany obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy skropić
kruche babeczkiCześć Od paru dni chodziło za mną dobre, domowe ciasto. W weekend się zmobilizowałam i powstało takie cudo. Motywacją do pracy był też fakt, że razem z mamą wpadłyśmy na ten sam pomysł – obie kupiłyśmy czereśnie. Biszkoptowy przekładaniec z kremem i czereśniami Przygotuj mikser, makutrę, łyżkę/łopatkę, łyżeczkę, kubek, garnek, nóż, wysokie naczynie do ubicia śmietany, łyżkę, szprycę cukierniczą, blachę(...)wymiarach ok. 21 na 23 cm, papier do pieczenia, durszlak. Przygotuj składniki: Biszkopt: 4 duże jajka, 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/2 szklanki kartoflanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2-3 łyżki kakao, tłuszcz do formy. Masa owocowa: niecały kilogram czereśni, cukier do smaku, trochę wody, ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: mały
blog.moje-pasje.infotaki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą(...)Foremka na keks : 22 cmSkładniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła. Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec
Słodkości i nie tylkotaki upał najlepiej poczęstować się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach deser jest gotowy do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyć fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilość cukru ;) Co z kolei dla innych może być(...)zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
Różne smaki w kuchniPana Młodego. Pogoda była wspaniała - choć niedziele to już tylko deszcz, deszcz i deszcz. Ale poza Państwem Młodym i doskonałą zabawą, genialną rzeczą na tym weselu było jedzenie - tak dobrego jedzenia na weselu chyba jeszcze nie jadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej(...)spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej
sierotka maRysia w kuchniBardzo dobre ciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko(...)pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego
W kuchni u MonikiMoja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni. Składniki: 5 jajek 187 ml drobnego cukru do wypieków 166 ml mąki pszennej 83 ml kakao Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny(...)jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Krem czekoladowo wiśniowy: 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości 500 ml kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 5 łyżek przesianego cukru pudru 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić
Krakowskie smaki Anilato (przynajmniej to kalendarzowe) ma się ku schyłkowi. A szkoda - bo to sezon wielu pysznych owoców. Ale już wkrótce powitamy jesień, która również przyniesie nam kolejne pyszności. Na dobry początek nowego sezonu i pożegnanie lata przygotowałam różowy torcik bez glutenu i białego cukru. Do zabarwienia masy na bazie serka ricotta użyłam malin, dzięki czemu otrzymałam naturalny różowy kolor. Taki(...)innych uroczystościach. Spróbujcie sami! Wartości odżywcze na całość: 1234 kcal w tym: B: 70 g; W: 116 g; T: 52 g. Składniki (forma o średnicy 16 cm) Biszkopt - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 4 jajka - szczypta sody oczyszczonej - 2-3 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła Masa - opakowanie serka ricotta (250 g) - małe opakowanie jogurtu greckiego
Health-Fit-LifeNasączcie sokiem cytrynowym z cukrem, lub ulubionym sokiem owocowym. Posmarujcie bitą śmietaną, pokrójcie kilka truskawek i przykryjcie kolejnym biszkoptem. Nasączcie, posmarujcie bitą śmietaną, dodajcie truskawek i przykryjcie biszkoptem. Następnie schłodźcie w lodówce, lub 15 minut w zamrażarce. Schłodzony torcik posmarujcie z wierzchu cieniutko kremem na bezie szwajcarskiej. Tak, aby wyrównać niedoskonałości. - ja tego nie zrobiłam, torcik ciężko się(...)minut w lodówce lub 8 minut w zamrażarce. Do zrobienia plecionki koszyczkowej użyłam tylki wiltona 2b. Tu jest pokazane jak sobie poradzić z koszyczkiem ;) Następna dobra rada - dobrze jeśli krem jest stabilny tzn nie jest za miękki, bo wtedy paseczki będą spływały. W takiej sytuacji włóżcie krem na chwilkę do lodówki, lub spróbujcie dekorować jak będzie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktuzinom tabletek, które choć ładne i pastelowe, smakują wstrętnie i wcale nie czynią cudów, na jakie się czeka. Co gorsze, jakby obojętne na działanie wirusa, który zdążył już na dobre odebrać siły i ochotę na cokolwiek, zgarniają to co dla osoby uwielbiającej delektować się jedzeniem najcenniejsze - kradną smaki! Wszystkie! Kasują i wymazują! Nic nie smakuje tak jak powinno(...)pachnie. Dwa tygodnie bez kawy, której nawet daleki zapach przyprawia o mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki styropian i popijać herbatę kwaśną od połowy cytryny, choć dla mnie wciąż mdłą. Jedyny ratunek i pocieszenie przynoszą na szczęście kolejne słoiczki - musztarda i chrzan
KUCHARNIAwięc udać się musi. Przypomniałam sobie nawet w trakcie jak się robi tą plecionkę, bo oglądałam kiedyś na filmikach i zdjęciach - nie wiedziałam jak łączenia zakryć, a to całkiem dobry i atrakcyjny dla oka sposób (choć moja tylka jest za mała, na pewno dokupię sobie większą). Do końca nie miałam w głowie wizji jak ma ten tort wyglądać wizualnie(...)koślawości ;) jestem z niego dumna! :) i... Wikusia za mała, ale Zuzia też powiedziała, że jest ze mnie dumna :) i zamówiła jeszcze torcik na urodziny Tatusia :D Atrakcje podczas wykonywania: Biszkopt z tylu jajek w tak małej blaszce powinien być wysoki i dać się przekroić na 3 blaty, a wyszedł za niski, musiałam dopiec jeszcze jeden cienki (moja wina - wiem
Kolorowy Przepisownikmoją deserową propozycją na siódmy tydzień roku z kolei, jest sernik na zimno, przygotowany z trzykrotnie zmielonego twarogu. Muszę przyznać, że sernik jest rewelacyjny i dawno nie jadłam tak dobrego sernika na zimno, czułam się zupełnie jakbym jadła sernik z mascarpone. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz banalny i całkiem szybki, jeśli nie liczyć czasu potrzebnego na zastygnięcie masy serowej(...)najlepiej wygląda zrobiony w foremce w kształcie serca, tak jak zaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty
Przepysznik - BLW i nie tylkostylu: „a zobaczymy, najwyżej się dosypie” Ja tak jeszcze nie potrafię. Co tam jest napisane? I po raz kolejny zaglądamy do przepisu Zaczęłyśmy od mojego ulubionego biszkoptu. Czyli takiego, gdzie ubija się całe jajka ( biszkopt genueński ). Wcześniej teściowa przyszykowała już jabłka, które teraz stały na balkonie i czekały na swoją kolej. W sumie mimo kilku warstw ciasto robi
Relaxtimemówi się, że pierwszy nigdy nie wyjdzie:) Należy go wyrzucić i smażyć dalej. Przy pieczeniu tych naleśników, można powiedzieć straciłam trochę nerwów, ponieważ użyłam złej patelni. Pamiętajcie aby użyć dobrej patelni, takiej do której naleśniki nie będą przywierać :) Spróbujcie! czas przygotowania: 1 godzina kaloryczność: średnia porcja: 15 naleśników poziom trudności: średni Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej LUB pełnoziarnistej(...)zacząć od półtorej szklanki mleka i po miksowaniu sprawdzić konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być konsystencji śmietany, nie za rzadkie (tak jak mleko) ale też nie za gęste (jak biszkopt do pieczenia). Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy olej kokosowy. Patelnia musi być wystarczająco nagrzana, nie może być zimna. Wlewamy około jednej chochli na dużą patelnie i czekamy, aż naleśnik się zetnie
Klasyka Gotowanianiemal nie wypada obchodzić (szczególnie paniom), ale z racji tego, że od dawna mieszkam w zupełnie innym kraju, do urodzin podchodzę niezwykle pozytywnie. Każda okazja, żeby się bawić jest dobra, a jak jeszcze przynoszą człowiekowi prezenty... No nie sposób urodzin nie lubić! Do moich jeszcze trochę czasu zostało; dzisiaj natomiast świętujemy urodziny bloga! To już pięć lat, odkąd nieśmiało wystukałam(...)właściwie... Bo malutki, raptem osiemnaście centymetrów średnicy. Ale to dlatego, że dla dwóch osób większych porcji robić się nie opłaca. Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy. Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam połowę soku
Pożeraczka, czyli raz adobrze