się nad tym co dobrego przygotować na urodziny mojego mężusia.Tak,tak,jutro urodziny mojego Misiaczka. Miał być tort niespodzianka,związany z jego pracą....no ale koniec końców stanęło na puszystym wypieku.Przepis na to ciacho znalazłam parę lat temu w gazetce,trochę pozmieniałam no i jest....jedno z lepszych ciast,wprost rozpływa się ustach. Biszkopt kakaowy: 8 jajek
Niespełnione zdolności kulinarnezawsze było coś dobrego w domu.Serniczek jest bardzo szybki w wykonaniu,bez pieczenia a efekt smakowy,no cóż musicie sami spróbować.Zawsze uważałam,ze przepisy ze starych zeszytów są rewelacyjne i lubię do nich wracać. Składniki: kg twarogu 1 galaretka wg gustu(u mnie zielona) 2 galaretki (u mnie czerwone) 1/2 szkl cukru biszkopty owoce W szklance gorącej
Niespełnione zdolności kulinarnetruję albo nie dobre rzeczy robię, że się tak dziwisz?! Rzeczywiście ciasto było bardzo smaczne brzoskwinia ma bardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim. Składniki:puszka brzoskwiń2 łyżeczki żelatynyłyżka cukru pudrubudyń śmietankowymasa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzonepaczka herbatnikówpaczka biszkoptów okrągłych Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodzieWiosna zaczęła się na dobre i u nas też zrobiło się i zielono :) zarówno w sercach, jak i w kuchni... Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt
Delicious TitbitsBiszkopt powinien się składać z jajek, cukru i mąki, a w przepisie klasycznym na każde jajko bierzemy po 1 łyżce cukru i mąki. W tym przepisie będą dodatki: olej, mleko skondensowane… i nie tylko, więc jego nazwa, to ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym. Poprzedni przepis na Roladę Huragan wzbudził ogromne zainteresowanie, lecz niektórym z Was wydał się zbyt skomplikowanym(...)gwarantuje dobrą przyczepność ciasta podczas pieczenia i wyrastania. * Aby otrzymać 125 g użytej przeze mnie mąki potrzeba: 105 g mąki tortowej i 20 g skrobi kukurydzianej. Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym identycznie, jak Rolada Huragan wyszło puszyste, wilgotne, lekkie i sprężyste niczym gąbka. Z powodzeniem nada się na torty, ciastka tortowe, wszędzie tam, gdzie może zastąpić tradycyjny biszkopt
mojewypiekiinietylkoosobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie:Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta.Masło rozpuścić i przestudzić.W osobnym naczyniu wymieszać zmielone(...)minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą
Ze smakiem i z pasjąTort w iście królewskim stylu, z kilku obłędnych, rozpływających się warstw: delikatnego biszkoptu, kremu z białej czekolady, kremu pralinowego, chrupiącej bezy i kwaskowego dżemu z czarnych porzeczek... Całość doskonale wyważona, nie przesłodzona, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut(...)powalający :) A skoro już tak skromna dziś jestem, to przy okazji chciałabym Was zaprosić do oglądania piątkowego wydania "Dzień Dobry TVN", gdzie będę miała przyjemność gościnnie wystąpić :))) Jestem bardzo przejęta i równie podekscytowana, także trzymajcie za mnie kciuki, żebym nie palnęła jakieś gafy albo, co gorsza, nie puściła kuchni
Słodko-Słony Świat Ilonyfaszerujemy siebie i bliskich zupełnie niepotrzebnie. Ten przepis na biszkopt jest naprawdę wspaniały i korzystam z niego od dawna, zrobiłam już nie jeden tort z biszkoptem z tego przepisu. Biszkopt ten jest mocno czekoladowy, a po upieczeniu starcza na dwa blaty od tortu. Przepis na wersję 3-blatową pojawi się mam nadzieję wkrótce :) Składniki (26 cm): 6 jajek (oddzielnie białka(...)miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny również na najwyższych obrotach. Masa, która nam powstanie powinna mieć około 2-3 razy większą objętość niż na początku. Zajmuje to kilka dobrych minut jednak lepiej dłużej niż krócej. Ważne żeby była bardzo puszysta. Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i kakao. Miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto będzie bardzo zbite
JedzeniomaniaTo mój pierwszy wpis na blogu. Mam nadzieję, że wam się tutaj spodoba i będziecie często zaglądać do notesu kulinarnego Figa. Od ponad roku umieszczam
noteskulinarnyfigaDzień dobry :-) Już piątek, zleciał ten tydzień strasznie, mimo nie najlepszej pogody. Na osłodę i poprawę humoru mam dziś przepis na to pyszne ciasto, które powstało tak naprawdę pod wpływem chwili. Kupiłam ostatnio troszkę borówek żeby zamrozić, trochę zostało i tak na szybko z tego co miałam w domu zrobiliśmy to ciacho. Na dole biszkopt z czterech jajek, następnie dżem
kruche babeczkiinnych okazji. To dobra propozycja na niebanalny tort urodzinowy lub inną wyjątkową okazję. Zamiast batonów Snickers śmiało możecie dodać letnie owoce, np. maliny. Jeśli zaś wolicie coś jeszcze bardziej owocowego, zamieńcie lody waniliowy/śmietankowe na lody owocowe. Z kolei, jeśli jesteście fanami mocnych smaków, tort przełóżcie lodami czekoladowymi. PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z LODAMI Składniki: Czekoladowy biszkopt: 6 jajek
kolorowotorcikowodobrego sera z wiaderka (nie wodnistego) 150 ml śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 2 łyżki żelatyny spożywczej + minimalna ilość wody do zalania żelatyny 1 łyżka soku z limonki 1 cukier wanilinowy 16 g – u mnie Emix 3/4 szklanki cukru 2 nektarynki 2 galaretki – u mnie poziomkowe Emix + 900 ml wody biszkopty do wyłożenia dna tortownicy
Słodkie okruszkiwtedy coś dobrego. Wyjątkowe ciasto, bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam! Składniki: Forma 24/24 cm 150 g podłużnych biszkoptów
Wanilia i Kardamonmną "coś dobrego", przejrzałam zeszyt Mamy i wpadł mi w oko na "Ciasto ananasowe"... Ale nie dostałam (jak w przepisie) ananasowej galaretki, więc zrobiłam wersję brzoskwiniową ;) "odchudzoną" w dodatku, bo pokombinowałam z masą, żeby nie dawać zalecanej całej kostki margaryny! Nie dałam więc jej wcale :D Zapraszam na urodzinowy torcik brzoskwiniowy Kolorowego Przepisownika ;) Smacznego :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szkl
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: - odżywka białkowa – 5 miarek (130 g) - mąka żytnia- 2 łyżki (30 g) - mąka jaglana - 2 łyżki (30 g) - woda – 1 (niecała) szklanka
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas