Można by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie. Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy(...)pachnących domem i przypominających o najważniejszych chwilach. Pisząc mniej doniośle, murzynek z powidłami to zachcianka, którą trzeba było spełnić w nieco bardziej ekstremalnych warunkach, bez udogodnień i dobrego piekarnika. Ale murzynek z powidłami to klasyk, więc musiał udać się nawet na łonie natury. KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 2 jajka (użyłam L - w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru kryształu
W kuchni Karmel-itkiJajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obtaczać je w cukrze pudrze skoro można je po prostu na końcu nim posypać. Odpowiedź po upieczeniu była oczywista: ciasteczka bez cukru pudru są gładkie i wyglądają jak biszkopty, a te z cukrem pudrem pięknie popękały tworząc bardzo fajną strukturę. Zdecydowanie polecam opcję z cukrem pudrem. Pieczemy ciastka w 170 stopniach około 10-12 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy(...)pieczenia. Pierwsza partia pieczona na papierze do pieczenia, bardzo szybko się zarumieniła i spody delikatnie mi się przypaliły. Natomiast kolejną partię piekłam na macie silikonowej, piekłam na niej dobre 4-5 minut dłużej, a ciasteczka nawet się nie przyrumieniły. Taka ciekawostka. Macie jakieś doświadczenia tego typu z silikonową matą?? Ciasteczka czekoladowe Zapomniałam jeszcze o jednym. Ciasteczka w sumie mają prawie
Relaxtimesię odnalazł ) Czas : 30 minut Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania 1/2 słoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać(...)wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut . W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt sie piekł. Posmarować konfiturą malinową
Buniabaje w kuchniCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wanilii. W osobnym naczyniu ubiłem śmietanę na sztywno, którą następnie dodałem do serka. Całość wymieszałem na jednolitą masę. Gdy składniki miałem gotowe zacząłem je układać w pucharkach: 1. Najpierw biszkopty namaczałem w kawie i ułożyłem na spód 2. Następnie wyłożyłem po dwie łyżki masy 3. Na wierzch masy wsypałem kakao (przesiałem przez sitko tak deczko) 4. Powyższe powtórzyłem jeszcze(...)liczyłem, że będzie miała taką konsystencję bitej śmietany. 2. Masa mogłaby być ciut słodsza tak więc następna opcja musi mieć z 10-15g więcej cukru Ogólne dobre ale mogłoby być lepsze więc przepis do przeanalizowania i ulepszenia (albo może wykonanie
Kuchenne Wariacjeprzez dzieci, chętnie kupowanej przez rodziców i pakowanej do szkolnych tornistrów, jako zdrowsza - bo mleczna - przekąska, nie trzeba szczególnie przedstawiać. Nie jest nam również - matkom stojącym na straży dobrego jedzenia wpadającego do brzuszków naszych ukochanych stworzonek - obca moc reklamy, wyskakująca spomiędzy ulubionych bajek i wciskająca się w główki tych właśnie istot, powodująca jękliwe okrzyki "kup mi". Dlatego rozkręciłam własną(...)łyżki, dodane do delikatnego kakaowego biszkopcika, którego przełożyłam osłodzonym miodem, naturalnym serkiem. Zwarta, a jednocześnie mięciutka, fajna mleczna kanapka, którą śmiało można wpakować do szkolnego lunch boxa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka ( oddzielam białka od żółtek) 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru ( lub innego zdrowszego słodzidła) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki
Upiecz sobie babeczkęzielona sproszkowana japońska herbata o gorzkawym posmaku. Jej niewielka ilość dodana do ciasta lub deseru sprawi, że wypiek zabarwi ciasto na zielono. Można ją użyć np. do sernika , biszkoptu, masy, lodów, panna cotta. Pamiętajmy by dodawać ja do zimnej masy i ważne jest by zachować umiar, ponieważ ma gorzkawy smak, który jej nadmiar może zniszczyć smak deseru. Tak jak inne(...)ładnego zielonego koloru. Jak dowiedziałam się od ekspertów do wypieków zalecana najlepiej jest matcha "baking grade" lub "cooking grade". Źródło: internet W wypiekach zamiast herbaty matcha można zastąpić zmieloną dobrą gatunkowo zieloną herbatą. Najlepiej zmielić ją za pomocą maszynki do ziół lub w moździerzu. Po zmieleniu należy jeszcze przesiać proszek przez drobne sitko w celu pozbycia się korzonków
Ciastka - domowe słodkościzłożenia 4 biszkoptowych blatów o średnicy 22 cm (każdy biszkopt z 2 jajek) przełożonych masami. Po przełożeniu wstawiłam go na godzinę do lodówki i dopiero potem nieco ścięłam górny biszkopt, by kształtem przypominał spódnicę. Przygotowałam też nożem i widelcem 2 otwory pod lalki. Jeśli chodzi o tę kwestię, to niektórym lalkom można wyciągnąć nogi i umieścić sam korpus. Tym razem(...)przygotowane otwory. Po przymierzeniu lalki wyciągnęłam. Całość cienko przesmarowałam pozostałością masy z przełożenia. Dekorację wykonałam następnego dnia, kiedy masa usztywniła tort, a zewnętrzna część schłodziła się i stanowiła dobrą bazę dla kremu właściwego. Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen) Jakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji
Trzeci talerzzrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał ciekawego posmaku. Nie jest to ciasto, które można upiec i w tym samym dniu zjeść. Ono powinno postać(...)trochę czasu zajmuje przygotowanie tego ciasta, ale uwierzcie mi, że warto :) efekt jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi się o przygotowanie Królewicza :)Biszkopt:4 jajka,1 szklanka cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki zimnej wody.Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka
Codzienna kuchnia niecodziennawierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, na parze. Gorącą polewamy sernik. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. RADY: - Podstawą tego ciasta jest naprawdę dobry twaróg (może być domowy ). Można „domieszać”, np. mascarpone i rocottę (wiem, bo sprawdziłam), ale nie więcej jak ¼ całości. - Najlepszy do sernika gotowanego jest twaróg tradycyjny, nie z wiaderka. Masa wyjdzie(...)petitki), otrzymamy sernik bez pieczenia. - Do masy serowej, jeżeli ktoś lubi, można dodać bakalie. - Sernik można zrobić bez przekładania, używając tylko ciasta na spód. - Masą serową można również przełożyć biszkopt. - Sernik można przygotować w formie tortu. Sernik gotowany – najlepszy w swoim gatunku. Ciasto bardzo kruche i delikatne. Masa kremowa i wilgotna. W wersji świątecznej dodatek bakalii będzie dodatkowym atutem. Gorąco
mojewypiekiinietylkodeser nie tylko dobrze wygląda, ale jest naprawdę bardzo dobry. Do tego robi się go szybko i bardzo łatwo. Polecam wszystkim. Składniki: 150 g herbatników 250 g sera mascarpone 200 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 - 400 g mrożonych truskawek 2 łyżeczki cukru starta gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, można to zrobić wałkiem, drewnianą(...)ubić z śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Truskawki trochę rozmrozić i zmiksować razem z cukrem. W kieliszku lub w pucharku układać na przemian warstwę z biszkoptów, sera mascarpone i truskawek, tak by były po 2 warstwy każdego składnika. Wierzch posypać herbatnikami i startą czekoladą. Deser podawać od razu lub przechowywać w lodówce
Mama GotujeKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna Pyzamąż kiedy rzekł do mnie „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi J takie dobre robiłaś dawno temu, przepisu nie było na blogu więc pomyślałam, że to dobra okazja podzielić się z Wami tym sprawdzonym i jakże przepysznym ciastem. Nie ma opcji żeby nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 kostki masła 82% Kilka kropli aromatu migdałowego Dr.Oetker 120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki 1 galaretka np. agrestowa Dr. Oetker rodzynki Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka
Wanilia i KardamonMLEKA 2 ŻÓŁTKA 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 KOPIASTE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL. CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 20 DKG.WIÓREK KOKOSOWYCH PRZYGOTOWANIE: PIECZEMY DWA BISZKOPTY W DUŻEJ PODŁUŻNEJ BLASZCE: BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNO DODAJEMY ŻÓŁTKA I CUKIER,NASTĘPNIE MIESZAMY ŁYŻKĄ DREWNIANĄ Z MĄKAMI I PROSZKIEM PIECZEMY W PODŁUŻNEJ BLASZCE W 180 STOPNIACH(...)PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO
Swojskie jedzonko