tort to moja ostatnia zachcianka, którą musiałam natychmiast spełnić (no dobra, nie ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam(...)fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Ja byłam w niebie:) I nie przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejFRUŻELINA TRUSKAWKOWA:500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone
Słodko-Słony Świat IlonySezon truskawkowy w pełni, dlatego korzystajmy, bo bardzo szybko się kończy. Zrobiłam mega smaczne i pięknie prezentujące się ciasto bez pieczenia. Wykorzystałam ser z wiaderka dobry gatunkowo. Moja uwaga to czytajcie skład. Niektóre sery w wiaderku nie mają w składzie odrobiny sera. Zapewne każdy z Was ma swój ulubiony. Może i Wy skusicie się na taki truskawkowy raj. Składniki(...)śmietany kremówki Ser zmiksować z cukrem pudrem i zmieszać z ubitą śmietaną. Do sera dodać 1/2 musu truskawkowego i zmiksować. Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie okrągłych biszkoptów truskawki Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Wlać masę serową, a następnie mus truskawkowy. Patyczkiem (u mnie końcówka od łyżki drewnianej) ponakłuwać otworki w masie serowej, aby wypełniły się
O kuchni z uczuciempuszki . Po delikatnym wymieszaniu masa do przełożenia tortu była gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent Nie polewałyśmy biszkoptów łyżeczką, tylko Ania wsadziła do płynu dyfuzor i spryskiwała ciasto jak spryskiwaczem. Dzięki temu nasączenie było równomierne. Fartuszek kuchenny w roli głównej Masa maślana W między czasie Ania zabrała się(...)ewentualne klejenie ich ze sobą. Muszę przyznać, że sprawiło mi to naprawdę dużo frajdy i było świetną zabawą. Jednocześnie jest przy tym sporo pracy. Samo ozdabianie zajęło nam dobre 1,5 godziny, a byłyśmy we dwie. Jestem pełna podziwu dla osób, które same szykują te cuda. Oprócz czasu trzeba mieć też sporo cierpliwości. Tort był dla pielęgniarki i w udziale
RelaxtimeHumor nie dopisuje? czekolada dobra na wszystko:) bo jak mus to mus, trzeba go poprawić. Postanowiłam dzisiaj poratować trochę przyjaciółkę i poprawić jej nastrój czymś czekoladowym, zwłaszcza, ze nabyłam książkę z czekoladowymi przepisami. Oczywiście wypróbowując przepis nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała go co nieco. Pomieszałam, poprzestawiałam i proszę torcik gotowy. tak strasznie pachniał czekoladą, że ledwo się powstrzymałam, żeby(...)smakowało jak ten torcik. Mam nadzieje,że nie tylko mnie. Przyjaciółka skomentowała moje ciacho: " tak to ja mogę przychodzić do Ciebie". A oto zmodyfikowany przepis. Składniki:biszkopt:2 jajka1/4 szklanki mąki2 łyżki kakao3 łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniamus:0,5 l śmietanki 30%2 łyżeczki żelatyny2 tabliczki czekolady gorzkiej3 łyżeczki cukru pudrupolewa:tabliczka czekolady mlecznejłyżeczka żelatynywiórki kokosowe do dekoracjiWykonanie
ciastkarnia na kruchym spodziemile zaskoczona, gdy po ponad 36 godzinach moczenia w czystej wódce te małe, suszone owoce nabrały głębokiego smaku, który wcale nie kojarzył się z wódką, a raczej z jakimś dobrym alkoholowym nadzieniem do czekoladek. Podobnie było z pozostałym po moczeniu alkoholem - rodzynki wchłonęły około 2/3 wódki, a tej, która została, oddały swój smak i aromat.Cóż więcej mogę dodać? Rodzynkowiec(...)godzin, co jakiś czas wstrząsając zawartością, żeby wszystkie rodzynki miały okazję wchłonąć alkohol- po tym czasie rodzynki odsączyć z alkoholu, pozostałą wódkę zlać i pozostawić do ponczu BISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik rozgrzać do 175 stopni- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (można najpierw posmarować tłuszczem, żeby papier lepiej się trzymał) - białka oddzielić od żółtek- białka ubić
Smakołyki BerenikiWiem, że sezon na maliny powoli się kończy, ale gdzieniegdzie jeszcze na szczęście są:) Na przykład u mojej dobrej sąsiadki, która nigdy mi jeszcze nie odmówiła filizaneczki tych pysznosci;) Tak też było i dzisiaj. Córka poszła i nazbierała a ja zrobiłam ten serniczek na bazie jogurtu naturalnego i serka mascarpone. Z malinami rzecz jasna. Na górę(...)serka mascarpone 10 dkg cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 30 dkg malin 2 galaretki pastelowe o smaku "Lynchee coctail" - te na 1,5 szklanki wody kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów Serek mascarpone zmiksować, dodać jogurt, cukier i wszystko razem ubijać aż masa będzie gładka. Maliny rozetrzeć blenderem. Dodać do masy. Schłodzić. W tym czasie namoczyć żelatynę
Maślane ciasteczkosię, że mamy zbliżony gust, przynajmniej jeśli chodzi o Folletta. Co do moich kuchennych poczynań - owszem, są. Ciasteczka czekoladowe z nutą kardamonowo-pomarańczową i pomarańczowe semifreddo wyszły zachwycająco dobre. Owszem, przepisy zapisałam, zdjęć jednak póki co nie mam jak zrobić - cały czas czekam na aparat. A telefonem pstrykać nie będę, bo fotki wychodzą co najmniej tragiczne, wyjątkowo nieapetyczne(...)pojęcia. Nieistotne. Chodzi o to, że upiekłam tort. Na specjalne, urodzinowe zamówienie. Miał być klasyczny, ale nie nudny. Wyjątkowy - jak to tort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego.Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu. Jak smakowało? Nie wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCo szybkiego podać gościom gdy przyjdą świętować akurat do was Sylwestra? Co słodkiego można zrobić w miarę szybko i prosto? Najlepsza w tym wypadku jest kostka
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiksując, aż masa będzie biała). Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao oraz masło pokrojone w kawałeczki a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy alkohol i mieszamy. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy je masą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi
Zainspirowana w kuchnimożliwe :-) Piękne zjawisko, cieszę się,że mogłam zobaczyć.W ogóle w tym roku mieliśmy kilka wyjątkowych zjawisk astronomicznych -w marcu zaćmienie słońca, w sierpniu spadające gwiazdy, teraz czerwony księżyc. Dobry rok dla miłośników astronomii :-) Mnie od zawsze fascynowało niebo, gwiazdy i inne zjawiska, dlatego cieszę się, że pogoda sprzyjała i mogłam wszystkie widzieć. No ale dość o gwiazdach . Przejdźmy(...)przepis już po modyfikacji Ciasto pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo je Wam polecam :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *Na dużą blaszkę BISZKOPT -6 jajek -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej -3/4 szklanki cukru -2 duże łyżki kakao -1 budyń czekoladowy 40g -2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ -3/4 szkl wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!inny mniej. Dlatego podane w przepisie 150ml należy potraktować orientacyjnie, gdyż może się zdarzyć, że mąka, którą macie w domu będzie potrzebować jej mniej lub więcej. Osobiście polecam dobrej jakości mąkę o typie 450. Hot water. That is a secret of a good dough. While brewing the flour and forming it, gluten is produced which makes the dough more elastic(...)mniej w niej popiołu. Mąka o niższym typie jest jaśniejsza, lżejsza. Jak to się ma w praktyce? A no tak, że mąki 450 użyjemy do lekkich wypieków, jak np. biszkopt, mąki 550 czy 650 do nieco cięższych ciast, a wyższe typy to głównie typy chlebowe, które doskonale nadają się do wypieku domowego chleba. Type of flour. You can get different
Jacob Tastesjeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z kajmakiem Przygotowanie: 2 h + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera do serników – 250 g miękkiego masła(...)pudru. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Ucieranie potrwa 8-10 minut. Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Pamiętaj aby ser był dobrej jakości, zwracaj uwagę na skład produktu. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia składników. Białka zmiksuj w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj ubite białka
nietylkopasta.plDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was nieco nietypowy wpis :-). Jak zapewne pamiętacie jeszcze kilkanaście dni temu na blogu trwał konkurs, w którym można było wygrać dwa rewelacyjne piekarniki parowe PlusSteam EOA45555OX marki Electrolux. Wystarczyło przygotować zgłoszenie konkursowe - wypiek, który dedykujesz komuś bliskiemu. Otrzymałam wiele pięknych zgłoszeń, zachwycały nie tylko zdjęcia, ale i opisy przygotowane przez uczestników. Jak się pewnie domyślacie(...)zwycięstwo. Jeszcze raz bardzo gratuluję i niezmiernie się cieszę, że obie już mają nowe piekarniki w swoich kuchniach :-). Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na zwycięski tort - jest zachwycający prawda? Czekoladowy biszkopt, słodki krem angielski, porzeczki i rozpustna beza włoska... mmm pycha! Jeśli chcecie poznać inne przepisy na torty lub inne dania autorstwa Łucji - zajrzyjcie na jej bloga! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćuderzamy w pannę? - Dobra, w pannę! - To jedziemy z panną! - Bijesz Aniu? - Dzięki Ania za cierpliwość, to biję, dam znać jak skończę... - Lejąca mi wyszła raczej... - Ale nie może się lać! - No to walnę ją jeszcze raz! - Walnij! - A może winne są czeskie kury? - Akurat mam polskie wiejskie jajka! - No to bij ją ręką! - Ok, idę do panny zerknąć(...)się być jak "promień słońca" rozjaśniający pochmurny horyzont kulinarnych propozycji. Jak podaje Amanda Hesser Grapefruit Fluff jest owocem miłości grapefruita z pieczoną Alaską ( Baked Alaska - deser z lodów, biszkoptu i bezy, po przygotowaniu trzyma się go zwykle w zamrażalniku i dopiero przed podaniem zapieka krótko, aby białkowa czapka bezy się zarumieniła ). Pierwotnie składał się z zarumienionej bezy kryjącej lody
KUCHARNIA