dobry biszkopt - 1026 przepisów (strona:55/69)

Ciasta na Święta - 65 propozycji 12339

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was zestawienie 65 najlepszych przepisów na ciast, które możecie zrobić na święta. Mam nadzieje, że coś wybierzecie i będzie Wam smakowało :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Lion  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto(...)kakaowo - kokosowe z jabłkami  50.  Piernik z drożdżami  51.  Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52.   Ciasto pyszna delicja 53.  Ciasto banoffee na biszkopcie 54.  Ciasto pyszny Michałek 55.   Babka Cafe Latte 56.  Ciasto kokosowo - chałwowe 57.  Sernik mozaika 58.  Ciasto Marysieńka 59.  Keks 60.  Ciasto czekoladowo

kruche babeczki
Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru) 219

To jeden z najlepszych serników w mojej blogowej “karierze”. Chociaż właściwie nie. To jest najlepszy sernik. Naprawdę. Częściej piekę serniki bez spodu, bo jest

Fitkot
Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru) 303

To jeden z najlepszych serników w mojej blogowej „karierze”. Chociaż właściwie nie. To jest najlepszy sernik. Naprawdę. Częściej piekę serniki bez spodu, bo jest

Fitkot
Rogale Świętomarcińskie 175

duże jajko  2 żółtka  1 szczypta soli  150 g masła (zamrożonego)   Farsz:    200 g białego maku  50 g biszkoptów  100 cukru pudru ( w zależności od upodobań)  50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g rodzynek  50 g kandyzowanej skórki  cytrynowej  3 jajka(...)minut.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem i posypuje blanszowanymi migdałami.         Kochani użyłam mąkę ulubionej firmy Kłos Pol , nic nie poradzę lubię mówić o tym co dobre i wiem , że mi służy nie tylko do ciast czy pieczywa. Różne produkty mam tej firmy i serdecznie polecam

Różowa kuchnia
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 142

jest mieć hobby. Z czasem bywa, że zmieni się ono w prawdziwą pasję, której będziemy poświęcać każdą wolną chwilę. Ktoś kiedyś powiedział, że jeśli uda się nam być naprawdę dobrym w tym, co kochamy i jakimś cudem uczynimy z tego źródło naszego zarobku, nie przepracujemy ani jednego dnia. Kusząca perspektywa, nieprawdaż...?  I choć nie dokładnie to było moją motywacją(...)może ktoś z Was odkryje w sobie chęć do haftowania...? Na osłodzenie tych szokujących wieści mam dla Was jeszcze jedno ciasto. Zupełnie wyjątkowe, zielono-czerwone. Niesamowicie wilgotny biszkopt z herbatą matcha nie tylko wygląda wspaniale, ale tak też smakuje. Soczyste, krwiste pomarańcze na jego tle wyglądają niczym kwiaty na łące. I tu muszę nadmienić, że pierwsze podejście mnie rozczarowało. Użyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Delikatne ciasto pod bezą 1932

doznaniach pogodowych, które natura nam funduję. Beza.. Oj zła ta beza. Nie udała mi się, przyznam się bez bicia, ale nikt nie narzekał,  że ciasto nie jest dobre. z bezą to jednak czeka mnie długa praca wyszła taka jak powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była  Kuchnia w zieleni Skladniki(...)być wystudzona. Galaretki rozpuścić w 1,5l gorącej wody. pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Ubić przez chwilę. Biszkopt przekładamy na blachę, następnie układamy maliny, i zalewamy tężejącą galaretką, wkładamy ciasto do lodówki by galaretka stężała. Następnie układamy bitą śmietanę i blat bezy. Schładzamy

Garnkowe fanaberie
Minimalist Baker - recenzja książki 198

programu to METODY, czyli różnego rodzaju sposoby na ulepszenie przepisów i poprawę jakości pracy w kuchni. Znajdziesz tu wskazówki, jak namaczać nerkowce, jak odpowiednio odmierzać składniki czy jak wybrać dobry blender – wszystkie bardzo użyteczne, jednak jak dla mnie tych przydatnych wegańskich wskazówek i trików mogłoby być trochę więcej, zwłaszcza dla początkujących. Tak czy inaczej te zamieszczone tutaj skierowane są głównie(...)owsiany chlebek z czekoladą. Jeszcze więcej propozycji oferują przekąski i dania główne – wszystkie apetyczne i kolorowe. Rozpływam się na myśl o pikantnych orzechach w pomarańczowej marynacie czy czosnkowo-serowych biszkoptach. I wreszcie przechodzimy do tego, co tygryski lubią najbardziej, czyli do słodkości i to w większości zdrowych słodkości. Mamy tu do wyboru takie klasyki, jak ciasteczka z kawałkami czekolady

Roślinna - blog wegański
Kakaowiec z masą serową 284

będziecie mieć taką możliwość :* Bo wiecie Kochani, jak ktoś je i chwali, to jak sobie nie życzyć takich Gości 😜  Choć zdaję sobie sprawę, że z zachowania zawsze mieli dobre stopnie i chwalili pewnie też z grzeczności, bo słodkie to ciasto było, że łooo 😅 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)Dodatkowo: Ok 100g ciemnych herbatników 200g masy krówkowej 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki ½ tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki posiekanych płatków migdałów 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy powoli

Kuchnia w czekoladzie
Kilimandżaro wg. siostry Anastazji 145

oknem siarczysty mróz, a my mamy ochotę na kalorie, więc warto przygotować dobre domowe ciasto z dużą ilością jabłek...komu, komu...na dzień dobry do kawy... Składniki na dużą blachę 25x26 cm. Ciasto ciemne: - 6 dużych jaj - 20 dag cukru - 12 dag mąki pszennej - 12 dag mąki ziemniaczanej - 3 łyżki naturalnego kakao - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 4 łyżki oleju(...)śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta. Jak złożyć ciasto: 1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą.  Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę w chłodne miejsce aby się ścięło, a dopiero potem nakładać białą masę. Przyprawy oraz dodatki znajdziecie u sprawdzonego

Apetyczna babeczka
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 211

kremu czekoladowego, wyrównać. W krem powciskać połowę ilości wiśni. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego alkoholu, wyłożyć resztę kremu, wyrównać. W krem powciskać pozostałe wiśnie. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nasączyć go pozostałym alkoholem. Boki i wierzch posmarować odłożonym kremem.  UWAGA: Wiśnie można od razu wymieszać z kremem ( po odłożeniu tych kilku łyżek ) i tak wykładać na tort(...)będzie wówczas charakterystycznie "mlaskał" o ścianki naczynia. Dodawać masło aż do jego wyczerpania. Do gotowego kremu dodać puree z wiśni i zmiksować. Aby wzmocnić kolor kremu można dodać odrobinę dobrej jakości barwnika spożywczego. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, najlepiej w kształcie dużej, otwartej gwiazdy - ja używam rękawów cukierniczych i tylek firmy Wilton , wspomniana tylka ma numer

Opowieści z piekarnika
sushi po mojemu 156

Składniki łosoś (Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu ) ogórek zielony papryka czerwona sezam czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki(...)krawędź maty. Kiedy mata zaczyna zawijać się razem z sushi podwijamy ją trochę, znów zwijamy kawałek i znów podwijamy trochę matę. W ten sposób zwijamy cały rulon. Zwijamy jak biszkopt na roladę w ściereczce tylko tutaj jest mata. Po zwinięciu ściskamy jeszcze lekko matę, żeby zbić trochę ryż i wypełnienie. Zdejmujemy matę i kładziemy rulon tak, żeby kawałek nori niepokryty

w mojej kuchni
Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 125

świecie kakaową babkę polaną najzwyklejszym na świecie białym lukrem, na szczęście nie wyszło. Wyszło za to obłędnie czekoladowe ciasto inspirowane przepisem na tradycyjną babę :)  Cały sekret tkwi w dobrym jakościowo kakao, prawdziwie gorzkiej czekolady oraz ubijaniu jajek na parze, To właśnie ubijanie na parze nadaje całemu wypiekowi cudownej delikatności i puszystości. Piana tak ubita, dzięki zaparzeniu jest również trwalsza(...)cukier. Finalnie powinny stać się prawie białe.  Do mleka przekładamy ubitą pianę z jajek i delikatni mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką.. Powoli dosypujemy mąki. Traktujemy ciasto jak biszkopt, starając się je napowietrzać przy każdym ruchu łyżki. Kiedy dodamy całą mąkę wsypujemy proszek do pieczenia i bułkę tartą. Na końcu dorzucamy pokrojoną czekoladę. Gotową masę przelewamy ostrożnie do formy

Kuchnia od dwojga
Ciasto orzechowa kora. 102

ciasto chyba zna już każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście to teraz jest dobry czas! Weekend niebawem! Ja przepis zapożyczyłam ze strony Kasi , Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby mojej blaszki ;-) Składniki; 8 białek 1 żółtko pół szklanki cukru 35 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek(...)blaszce i rozsmarowujemy na nim pierwszą część kremu.Biszkopty Delicji zamaczamy w kawie wymieszanej ze spirytusem i układamy je na masie czekoladą do spodu, delikatnie wciskając w krem. Następnie biszkopty przykrywamy drugą porcją masy na której układamy drugi placek ciasta i dość mocno dociskamy go do reszty ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną wcześniej masę, należy zalepić  wszystkie szczeliny między

Radość kipiąca uśmiechem.
Trufle dla Mikołaja 172

drobne prezenty w butach? Czy też wolelibyście, żeby Wasze mieszkanie ominął, bo z kozaków wystawała rózga...?Nie, nie, jestem pewna, że nikt sobie na rózgę nie zasłużył (Mikołaj to dobry święty, za byle co rózg nie zostawia). Ja dostałam moje najulubieńsze migdały w karmelu. Całą paczkę, tylko dla mnie. Mniam, mniam... Dziękuję Mikołaju!Żeby Mikołaj wiedział, że o nim pamiętam(...)tiramisuSkładniki:(na 20 sztuk)150 g serka mascarpone2 łyżki cukru waniliowego90 g podłużnych biszkoptów1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku2 łyżki Amarettododatkowo:10 g kakaoKawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.Biszkopty pokruszyć (mogą zostać większe kawałki), wymieszać z ostudzoną kawą i Amaretto. Odstawić na 15 minut.Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać biszkopty, dokładnie połączyć.Z masy formować kulki. Obtaczać w kakao

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania