zmieszczę się do sukni - na szczęście nie było z tym problemu ;) Kilka dni później była kolej na moją stronę i moje, już nie takie pyszne, ale również dobre ciasto. Nie piekłam go niestety sama, chociaż bardzo chciałam upiec wszystkie ciasta dla obu naszych stron i tort weselny – jak się okazało, byłoby to niewykonalne czasowo. Rozdanie mojego ciasta niestety trwało
Smakowy Rajdostała od jednej cioci. Mamy go już długie lata i nikt nie wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :) Ciasto: 5 jajek 1 ½ szklani mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 2 duże łyżki kakao Ok. 750g jabłek Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 płaskie łyżki
Smakowy Rajprzepis na bardzo proste ciasto z rabarbarem albo innymi, dowolnymi owocami. Dla mnie to ciasto z rabarbarem to taki powrót do dzieciństwa, bo wtedy często się robiło takie proste ciasta. Nie było wtedy internetu – wiem, że młodszym osobom trudno w to uwierzyć ale tak było i ilość przepisów, która krążyła w obiegu była mniejsza. Mniej było książek kucharskich(...)tego mniejsza ilość dostępnych składników… Dlatego w tamtych czasach takie przepisy były tak popularne. Teraz mamy dostęp do wszystkiego i możemy piec różne cuda ale ciągle kawałek dobrego ciasta z owocami zawsze każdemu smakuje Proste ciasto z rabarbaremSkładniki:250 g margaryny1 szklanka cukru3 łyżki wody2 jaja2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce (rabarbar – około
UgotujmyTo.pltakiego syropu.Otóż zastosowań jest mnóstwo.Najprościej można dodawać do herbatki lub zasypać ponownie cukrem,zakręcić słoiki i trzymać w zimnym miejscu...w odpowiednim czasie wykorzystać do ciasta. Dobrym sposobem jest też zrobienie musu: owoce przełożyć do garnka,zalać litrem wody i gotować do miękkości.Następnie przetrzeć przez sito,by otrzymać mus.Mus można połączyć ze startymi na tarce(...)drobno pokrojonymi i podduszonymi jabłkami,wymieszać i ewentualnie dodać odrobinę cukru.Całość zagotować,gorący mus włożyć do słoików i krótko pasteryzować.Taki mus jest wspaniałym dodatkiem do naleśników,ciast....mniam mniam...u mnie się właśnie robi więc foteczka później
Niespełnione zdolności kulinarneobiad były właśnie pierogi. A to dlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście(...)piecu chlebowym :) Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego
Nie tylko w kuchniwkoło takie rzeczy się ceni. Tęskni się za nimi. Twoja kobieta ma zły dzień? Kup jej kwiatek, przytul mocno. Twój facet miał gorszy dzień w pracy? Zrób kawę, dobre ciasto, porozmawiajcie. Przecież to takie proste, prawda? A tak wielu z nas sprawia to kłopot... Nikt nie lubi zostać sam ze swoimi problemami. Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki
My simple kitchenbloga :) Fan Page już się lekko przemienił, jest bardziej wiosenny, jak się Wam podoba? Dzisiejszy post też jest jakiś taki bardziej wiosenny, mam dla Was lekkie cytrynowo-waniliowe ciasto. Dobre do wypróbowania na czwartkowe święto! Spróbujcie!"Składniki:3 żółtka3 białkaszklanka cukru2 łyżki cukru z kawałkami waniliiotarta skórka z jednej cytryny300 g mąki100 g masła Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy(...)sztywna piane, dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Do gotowej masy dodajemy żółtka i otartą skórkę z jednej cytryny - lekko mieszamy.Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta na przemian z rozpuszczonym masłem. Masę mieszamy łyżką, a następnie przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - może być również forma keksowa. Pieczemy około 30 minut - studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmuffinki niż kawałek ciasta w tradycyjnym kształcie. Już samo odpakowywanie z papilotki, to fajna zabawa. I ta świadomość, że cała babeczka jest dla mnie:) . Nie dostałem kawałka ciasta odkrojonego z całości ( kawałek zwykle jest za cienki lub za mały), ale dostałem całą babeczkę! Dziwne, jak gabarytowo często mniejsza babeczka (ale cała!) diametralnie zmienia punkt widzenia dzieci:) Tak więc(...)deski do deski – trochę mi zeszło, bo to 550 stron tekstu i tylko parę zdjęć :) Nie ma tu tylko i wyłącznie przepisów. Są też wskazówki jak upiec dobre ciasto i jak je dekorować. Porobiłam notatki, powkładałam karteczki i teraz zaczynam z nich korzystać. Ciasto bananowe w książce występuje jako ciasto pieczone w formie z kominkiem lub keksówce. Ja zmieniłam
Posadzone i zjedzonedrzew i słuchać jak szumią pod butami. Ale tak najbardziej, to marzę, by już założyć ciepłe wełniane skarpety, usiąść wygodnie w fotelu z ciepłą herbatą w dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele
Food SquarePrzepis na ciasto dostałam od mojej znajomej , a ta znajoma tez pewnie dostała go od swojej znajomej...:)Sprawdziłam , ciasto dobre , więc polecamSkładniki : 1 szklanka oleju ( ja dałam taką niepełną , dobre 3/4 szklanki ) 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni ( może być też marchew(...)masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy Jeśli mamy bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamy Pieczemy około 40 - 60 min . w temp. 180 stopni C Moje ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min. NIE dajemy dyni WIĘCEJ niż w przepisie ! Jeśli chcemy robić takie ciasto częściej , wystarczy zamrozić sobie startą porcję dyni, a w środku
Proste PotrawyRAFAELLO PYSZNE CIASTO Z KOKOSOWĄ MASĄ,POSMAKUJE KAŻDEMU SKŁADNIKI: 2X BISZKOPT: 5 JAJ0, 5 SZKL.CUKRU 0,5 SZKL.MĄKI PSZENNEJ 0,5 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 0,5L MLEKA 2 ŻÓŁTKA 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 KOPIASTE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL. CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 20 DKG.WIÓREK KOKOSOWYCH PRZYGOTOWANIE(...)PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO
Swojskie jedzonkotaki, że i tak Święta Wielkanocne są mniej "opasłe" niż Bożego Narodzenia, to i tak należy czymś pysznym rodzinę (czytaj teściową) zachwycić. Mama mojego męża piecze naprawdę dobre ciasta, toteż i poprzeczka zawieszona jest wysoko. Na szczęście mam kilka sekretów, które sprawiają, że moje wypieki są naprawdę pyszne, a oto jeden z nich, czyli przepis na domowy cukier
Rozpustne gotowanieUwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak. Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Szybka jabłkowa babka jogurtowa Szybka(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni
Słodkie okruszkiroku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto". Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi(...)uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy 1:1 i 2:1, czyli nie powinno go być ani za mało ani za dużo, jednym słowem w sam raz:) 2. Nadzienie powinno być gładkie
KUCHARNIA