dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:4/464)

Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 121

Cztery zasady: ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia. wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania. lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy). jeśli jest elastyczne i kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcami Przepis na klasyczne ciasto na pierogi Czas przygotowania: 10 minut Składniki (na ok. 100 pierogów): 3 szklanki mąki 1 łyżeczka(...)nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania. UWAGA: Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.  Źródło tekstu

ClauditteMissCooking
Pizza na cieście pszenno - krupczatkowym 119

Pewnie pomyślicie, że zwariowałam. Pizza na cieście z dodatkiem krupczatki ? oczywiście, że tak. Ciasto jest delikatne i smaczne. Jak widać dobre ciasto na pizzę to nie tylko sztywne zasady i składniki. Tak jak z dodatkami ta samo można pobawić się ze składnikami ciasta. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ambasador 394

mnóstwo wypieków. Na samym blogu jest ich już sporo. Każdy jeden przeszedł przez usta mojego Męża. Dzisiaj, w skupieniu konsumujac to oto ciasto rzekł: Jeszcze nigdy nie zrobiłaś tak dobrego ciasta!!! I nie mogę się z nim nie zgodzić, gdyż ciasto jest genialne. Ale z tym, że jeszcze nigdy… to chyba przesadził Oczywiście było to stwierdzenie ironiczno-sarkastyczne

Made By Mom And Son
Ciasto drożdżowe z kruszonką 191

Maślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :) Ciasto drożdżowe z kruszonką PRZEPIS /na 3 keksówki/ Temperatura pieczenia: 180o C Czas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 1 kg mąki pszennej 1 kostka masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 611

zamiarem wypróbowania, ale zawsze odkładałam na następny raz, ponieważ wymaga trochę pracy. Przyszedł jednak czas na upieczenie i jestem bardzo zadowolona, wymaga dużo pracy, ale jest bardzo dobre. Ciasto miodowe, duża ilość orzechów,  przełożone masą kajmakową i masa z piankami marshmallows i  z masłem orzechowym. Ciasto jest bardzo syte, i bardzo przypomina w smaku batonik Snickers(...)oryginalnym przepisie były orzeszki solone, ale ja nie miałam, więc użyłam niesolonych. Gratulacje dla właścicielki pomysłu na to ciasto, brawo. Składniki: (blacha 25x35) Na cisto: 700 g mąki 130 g masła lub dobrej margaryny 250 g cukru 4 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe

talerz przyjemności
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 175

łyżeczką i przed wrzuceniem do wody odcisnąć na kluseczce paseczki widelcem. Ser parmezan możecie 1) albo wrzucić do ciasta (wtedy kluseczki będą jeszcze bardziej serowe), 2) albo posypać nim całe danie. Ta druga opcja jest łatwiejsza. Pierwsza jest trudna, gdyż ciasto jest dość rzadkie. Im mniejsze kluseczki zrobicie, tym szybciej się ugotują. Istnieje ryzyko, że za duże kluseczki nie ugotują(...)próbę kawałek ciasta (wielkości łyżeczki) do gotującej się wody. Gdy kluseczka wypłynie na wierzch wyciągamy ją i próbujemy czy konsystencja ciasta jest dobra (czy się nie rozpada, czy nie jest zbyt mało słone). Jeśli ciasto jest dobre, dzielimy je na 3-4 porcje. (Pomiń jeśli nie nadziewasz klusek) Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy z ciasta 3-4 rolki

Fill The Bowl
Czekoladowa strucla z serem i gruszkami 155

Żeby wyszło dobre ciasto zawsze trzeba włożyć w pieczenie całe serce również dlatego że pieczemy je z myślą o kimś kto ma się nim zachwycać i myśleć o nas. Ja moją struclę upiekłam z myślą o moim partnerze który uwielbia wszelkie nowości które mu serwuje i może się nimi zachwycać zwłaszcza po ciężkim dniu w pracy. Gdy przychodzi zmęczony

Kulinarne życie
Idealne ciasto na pizzę! 9387

Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze zagniatam ciasto w robocie kuchennym.  Pizza na tym cieście wychodzi po prostu

Kuchnia Łukasza
Ekspresowy placek z wiśniami. 125

Bardzo dobre ciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich

W kuchni u Moniki
Szybka pizza 194

dwie pizzę średnicy ok. 30 cm na cienkim spodzie. Brzegi są chrupiące, zaś środek pizzy miękki i puszysty :) Osobom, które preferują pizzę na grubym cieście proponuję nie dzielić ciasta (dobrym pomysłem będzie też(...)upieczenie pizzy na kwadratowej blasze od ciasta). Składniki na ciasto (dwie pizze o średnicy 30cm) : 3 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki (wg własnego upodobania) : 150g sera czerwona papryka 200g pieczarek cebula świeża bazylia Sos pomidorowy: 2 świeże pomidory (ewentualnie dobrej jakości passata) przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól

VegUlka
Prawdziwa włoska pizza 200

suszonej bazylii, oliwy, 300 gram sera mozzarella, 300 gram włoskiego salami, 250 gram suszonych pomidorów, soli. Najważniejsze w pizzy jest ciasto. Nie może być zbyt pulchne, ani gumowate. Sekret dobrego ciasta na pizzę tkwi w użyciu specjalnej mąki (typ 00). Naprawdę warto jej poszukać i przygotować ciasto na pizzę z mąką typu 00, gdyż zastąpienie jej inną mąką wyraźnie odbija

Wyprawy kulinarne
Szpinakowy Torcik :) 193

zaczęło pracować. Samo mieszanie powinno również trwać ok 8-10 minut. Do wykonania torciku potrzebujemy 10 sztuk. Najlepszą zasadą robienia ciasta jest zasada :" potrzebny jest mężczyzna do zrobienia dobrego ciasta naeśnikowego" ;) Farsz szpinakowy- na rozgrzanym maśle podsmażyć 2 łyżki mąki i dodać pół kg szpinaku rozmrożonego. Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra

ChilliJemy
Ciasto z rabarbarem 193

Lato daje nam niezwykle wiele możliwości na tworzenie przeróżnych przysmaków . Dzisiaj ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną . Jest to ciasto 3xN Niezwykle proste , Niezwykle tanie i Niezwykle dobre :) *** Ciasto z rabarbarem *** 0,5 kostki masła  1 szklanka cukru  2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany  2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody

ciemna strona patelni
Rafaello czyli kokosowy placek na krakersach po mojemu. 141

smakiem kremu.  Moja rada jest taka, że nie ma co szaleć z cukrem. Wiórki same w sobie są słodkie, a słone krakersy jeszcze bardziej podkręcają słodycz całego ciasta. Dobrym testem na słodycz jest zjedzenie ciastka posmarowanego kremem. Ciasto śmiało można zaliczyć do tych łatwych i co zawsze się udają. A nawet jak się komuś zważy krem to też

Dieta moja pasja
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 168

Tarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 114

zakwas. Mąka żytnia typ 720 do tego jedna szufla mąki żytniej z otrębami. Całość 2 kg wymieszane dostałam w papierowej torbie. Pani się uśmiechnęła i powiedziała, zobaczysz będzie dobra! ;-) I kochani to zupełnie inna bajka, zakwas zrobił się "sam". I to rozumiem. Zakwas zrobiłam według własnych doświadczeń, tj. pół na pól, czyli do wysokiego słoika wlewasz wodę(...)całą noc) CIASTO WŁAŚCIWE: - cały zaczyn - 250 g mąki pszennej - 80 g mąki orkiszowej - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu (lejącego się) - 1/2 łyżeczki soli - 2 g drożdży suchych (to opcjonalnie jeśli boicie się że zakwas jest za słaby) - ewentualnie woda gdyby ciasto było zbyt gęste (u mnie nie dodawałam było już dobre) Ciasto zagniatamy, konsystencją powinno

SMYKWKUCHNI
Seromakowiec. Makowiec i sernik razem 2657

jakieś ciasteczka , pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast? Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście jest zarówno makowa masa jak i pyszny serniczek . Połączenie idealne w smaku i pod każdym innym względem. Tak więc postanowione

Smaczna Pyza