Nutellinka, czyli ciasto z nutellą, śliwkami i bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :) Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :) Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już
Smakowy Rajszczegółach", a w naszym wypadku, w cieście. Nie możne być ono za grube, ani za cienkie, a tym bardziej twarde, bo wtedy nasza cala praca idzie na marne. Niedobre ciasto psuje całego pieroga. Zapraszam wiec na przepis na ciasto, z którego pierogi wychodzą bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki wody 1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka
Kulinarnie z Polką na KresachPychotka - jedno z moich ulubionych ciastek. Wszystkiego jest w niej w sam raz ;) Bardzo dobre ciasto na święta i większe okazje. Ciasto Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem
Pasja Smakuklimat. Do tego samo ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Moja Mama była nim zachwycona i w porze kawowej tuptała do kuchni z pytaniem „gdzie masz to dobre ciasto?” Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 125 g masła – 150 g płynnego miodu – szczyptę szafranu – 4 jajka – szczyptę soli – 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Szybko Tanio Smaczniegłównej, czyli odwrócone ciasto! Oryginalne ciasto prawda? ;-) Ale nie ma się czego bać, bo jest bardzo fajne, smaczne, znika szybko, chociaż szybkie znikanie to chyba nie jest zaleta ;-). Dobre ciasto powinno być jak worek bez dna, nie powinno się kończyć. Zapraszam! Inspirowane przepisem Doroty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpyszne, cienkie ciasto, które zrobione jest na włoskiej mące Superiore Stagioni typ 00. Teraz taką mąkę można już zamówić w internetowym bazarku CABAS.pl. Podstawa pizzy to dobre ciasto i ulubione dodatki. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej typ 00 Stagioni 360 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej) 1 łyżeczka cukru
Ala piecze i gotujenależy ono do ciast ekspresowych - chyba że użyjecie dużej prostokątnej blachy i nie zależy Wam na wysokości, wtedy czas pieczenie trochę się skróci). Ale, Drodzy, na tak dobre ciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę? Czy zabieracie kawałek już teraz?Składniki:5 jajek150 g cukru1/2 szklanki mleka w proszku2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g czekoladygarść orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1/3 szklanki
Słodkie Przyjemnościcałość polana lukrem- pyszności :)Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz.Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)* kasza manna- 2 szkl.* mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego)* jogurt naturalny- 1 szkl.* cukier- 1 szkl.* bakalie- 1 szkl.* pomarańcza
Kraina Miodem Płynącapiekarnika. Pieczenie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Jeśli nie pieczecie go z obawy o to, że może nie udać się, to zerknijcie do krótkiego poradnika Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? , który jest na blogu od kilku dni. Tam również znajdziecie linki do części moich ulubionych przepisów wraz ze zdjęciami. Ten przepis znalazł się w 4. numerze magazynu "Życie
Codzienna kuchnia niecodziennaPamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem na knedle. Jeśli zdobędziecie ziemniaki typu B – mniej mączne od tych z rodzaju C, będziecie potrzebowali więcej pszennej mąki niż zaznaczyłam w składnikach. Ziemniaki obieramy, jeśli są duże
Karo in the Kitchenciasta z buraków już długo się zabierałam i w końcu się udało :D Co prawda zmieniłam przepis, bo nie powstało brownie (jak w oryginale), ale równie dobre ciasto. Trochę się obawiałam efektów po wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element
FitKotzawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię
Domowa cukiernia Ewyformie. Ciasto piegusek utrzymuje wilgotność przez kilka dni. Jednakże ze względu na śliwki powinno je się przechowywać w lodówce lub szybko zjeść. U mnie to żaden problem! Tak dobre ciasto długo nie postoi. Za nim się obejrzę, będę musiała upiec drugie! Idę się poczęstować. Piegusek już ostygł, kawa się parzy, słońce świeci…Co mi jeszcze do szczęścia potrzeba
codojedzeniaCiasto zawsze wyrastało i wycięte okna i drzwi nam się odkształcały. Nie wyglądało to tak jakbyśmy chciały. Dlatego mama w tym roku postanowiła mi znaleźć przepis na dobre ciasto nadające się na domek z piernika. I znalazła przepis na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. Tym razem wypieczone elementy wyglądały rewelacyjnie. Nic się nie zniszczyło i wszystko
Lili w kuchnigazetki "Pyszne ciasta domowe" N°3/2011Nigdy nie kupuje takich gazetek, ale tym razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden przepis.To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc
Przysmaki Karolkiciastem to chyba znak, ze ja zaczynam czuc stres. W moim przypadku na stresy najlepsze jest gotowanie i zajadanie sie slodyczami. To drugie nie zawsze wychodzi mi na dobre ;)Ciasto z jablkami w moim domu to znak, ze jesien nadchodzi. Ich cena w sklepach zacheca do zakupu calych kilogramow pysznych, pachnacych owocow. Poza tym ja uwilbiam ciasta z jablkami
Przysmaki Karolki