jeżeli jakiś przepis jest dobry to nie ma sensu kombinować, tylko go wykorzystywać do kolejnych. Krem podobny już też robiłam, tylko owoce są inne, tj. porzeczko-agrest (tak, tak istnieje coś takiego), agrest i czarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej(...)około 200 g innych owoców) 5 łyżek cukru pudru około 1 kg owoców Przygotowanie: Zagniatamy ciasto wg podanych składników Ciasto jest zwarte, nie klei się tylko przy zagniataniu wydziela odgłos „mlaśnięcia”, wtedy jest idealne. Podstawą udanego ciasta kruchego jest jego dobre schłodzenie. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce owinięte folią spożywczą około godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy
greenscarfDzień dobry! Jedno z najprostszych ciast, mieszasz wszystkie składniki, wylewasz na foremkę, pieczesz i deser gotowy. Clafoutis to ciasto przypominające zakalec, coś w stylu grubego naleśnika z dodatkami. W czasach szkolnych, kiedy zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem przygotowałam to ciasto. Nawet nie wiecie jaka byłam zawiedziona, że wyszedł mi taki ogromny zakalec! Dopiero kilka lat później, kiedy ten deser zaserwowała
Pora coś zjeśćdobry początek sezonu jagodowego ciasto, a właściwie drożdżówki pod pierzynką ze słodkiego lukru. Jak tylko się upiekło zaraz zeszli się chętni na degustację, udało się zrobić zdjęcia, bo zrobiłam dwie blaszki, podczas robienia zdjęć druga blaszka miała się już ku końcowi. Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie?. Składniki na dwie średniej wielkości
Apetyczna babeczkaciasto upiekłam z myślą o córeczce, by miała takie piękne wspomnienia. I z myślą o mamie i siostrze, by przypomniały sobie dawne chwile podczas jego jedzenia. Takie ciasto jest dobre na każdy dzień, jest odpowiedzią na każdy kryzys i zwątpienia. W tym cieście kryje się miłość, która zawsze była w moim domu. Składniki: (na tortownice
Słodkie okruszkiDziś przygotowałam dla Was wpis bardzo słodki - choć bez cukru, chrupiący i soczysty, a co najważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakościsłoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelekjabłko¼ szklanki mlekaSposób przygotowania:Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na równe części – 12 dużych albo 16 średnich lub 24 małych
Słodkie PrzyjemnościCoś na szybko... Coś na ciepło... Coś na słodko... Przyznaję się bez bicia - nie popisałem się dzisiaj pracowitością, ani kreatywnością. Ale... jakie to wyszło dobre :) Przygotowanie ciasta zajęło mi pół godziny i pół godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem
Wyprawy kulinarneSłodki weekend czas zacząć...Dla wszystkich, którzy lubią dobre, pachnące ciasto i kubek gorącej herbaty w piątkowy wieczór polecam bardzo prosty w wykonaniu i idealny na babski wieczór - Murzynek ;) Murzynek Składniki:1 kostka margaryny1 szklanka cukru3 łyżki kakao1/2 szklanki wody2 szklanki mąki5 jajek1 łyżka proszku do pieczenia Wykonanie: W rondelku rozpuść margarynę, dodaj do niej kakao
Lawendowe Niebobędzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować
Mama Gotujebędzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować
Mama Gotujeprzekładane, rolady" to za każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:) Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie do gustu:) Ciasto: 1,5 szklanki mąki
In my kitchenzrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100 g zimnego masła1 jajko
Stare Garyposkromić apetyt na słodkości a przy tym nadal zdrowo i świadomie się odżywiać. Przepis jak znalazł na wiosnę i nadchodzące lato, kiedy chcemy poczuć się nieco lżejsi. :) Ciasto jest dobre samo w sobie, ale z masłem orzechowym również niczego sobie. ;) Bardzo polecam. Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!)PRZEPIS(źródło: "Zdrowie na talerzu", wyd. RD, w nawiasie moje
coolinarnastrefa.blogspot.comkokosowego. Zrobiłam też w ten sam dzień jeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą dla zwykłego sernika, jest dużo pewniejsze, nie wychodzi zakalec ani inne rewelacje. Smaki można(...)papier do pieczenia), drugą natomiast włożyć do zamrażalnika. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, drobno pokroić, ułożyć na cieście. Masa jogurtowa: 5 białek 1 szklanka cukru pudru duży budyń śmietankowy - na 1 litr mleka (wykorzystujemy proszek) 1 litr dobrego gęstego jogurtu brzoskwiniowego (można zamienić na śmietanę 18%) 200 g wiórek kokosowych Białka ubić na bardzo sztywno, stopniowo ciągle ubijając dodawać
Poezja Smaków - blog kulinarnywybranej mąki bierzemy dokładnie 200g tłuszczu i 100g drobnego cukru. Do kruchego ciasta idealna będzie mąka krupczatka – grubo mielona, ale i zwykła mąka pszenna, tortowa czy wrocławska, będzie dobra. Żeby ciasto pozostało kruche ale nie twarde, nie używa się w nim całych jajek tylko same żółtka. Do tart wytrawnych w ogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy zastąpić
Karo in the Kitchensklepu. Tu można kombinować do woli rzucając składniki de luxe lub robiąc wersję ekonomiczną. Zawsze wyjdzie pyszna i zawsze się uda. Nie odkryję Ameryki pisząc, że podstawą dobrej pizzy jest ciasto i tu trzymam się jednego przepisu od kilku lat, bo po co ulepszać co jak dla mnie jest idealne. Aaaa, dla mnie ważne jest by nie wałkować ciasta(...)wtedy pizza ma słabiej wyrośnięte boki. Ja nie wałkuję, ale nie myślcie sobie, że podrzucam ciastem w powietrze tak jak to robią dobrzy pizzerman`i w lokalach. Ja sobie tak rozciągam w dłoniach, aby z kulki ciasta powstał mi w miarę okrągły blat pizzy. Nie musi być idealnie, musi być smacznie. Różnica pomiędzy wałkowanym a rozciąganym ciastem jest ogromna
Blondynka Gotuje