ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy
Pasje Jolkibyć dobrze rozgrzana. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, jajka, wodę, olej. Całość zmiksować na gładką masę – czasem jak Staś ma natchnienie pomaga mieszać ciasto. To nawet dobry pomysł, bo wtedy bardziej mu smakuje :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzane płytki gofrownicy nakładać chochlą porcje, rozprowadzić tak, by pokryło całą powierzchnię. Docisnąć i smażyć
Niebieski kubek z kawasmakuje niesamowicie. Świeże jest niezwykle chrupiące, szczególnie na brzegach. Podane proporcje są na małą foremkę (27cm x 18cm x 3 cm) , bo to jedno z tych ciast, które są dobre zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Szybkie ciasto kakaowe bez jajek Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżka dobrze zmielonej kawy łyżeczka proszku do pieczenia (może być
Weekendy w domu i ogrodziesłodkie. Połączenie cytrynowego kremu z tym ciastem jest połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE
CookYourselfŚwietny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść. Jednak ja znam kilka takich przypadków, "moja dobra koleżanka" nawet jak wszystko robi zgodnie z przepisem to ciasta nie wychodzą. Wtedy zwalamy winę na piekarnik hehe. Także to przepis specjalnie dla niej
Niezły Młynekzimowe wieczory nie ma nic lepszego jak szklanka dobrej herbaty i kawałek aromatycznego ciasta. Zapraszam na banana bread- ciasto bananowe. Ten anglosaski smakołyk na dobre się u nas zadomowił. W zależnosci od składników, jakich użyjemy i metody wyrabiania, możemy uzyskać różne smakowo i strukturowo ciasto. Chyba najbardzej rozpowszechniona jest wersja z przyprawami korzennymi, choć równie pyszna jest z orzechamni
Mia Cucina Sofietadobry początek proponuję coś słodkiego. Dlatego zapraszam na ciasto:) Ale nie byle jakie, bo babcine:) Takie, którego smaku się nie zapomina niezależnie od tego ile się ma lat:) Po prostu najlepsze:) W tym roku śliwki, ku mojemu zadowoleniu, wyjątkowo obrodziły. Kilka takich wielkich koszy już wypestkowałam i śliweczki teraz grzecznie czekają aż jutro wpadną do garnuszka by zamienić się
My simple kitchengotowania. 2 dni leniwienia się. A tak poważnie to 2 dni pisania pracy mgr... Wczoraj były jabłka pieczone a dziś, że mamy post więc powstała ryba w cieście piwnym ! Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami i surówką z kapusty. Uwielbiam surówkę z kapusty(...)kiszonej ale takiej dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko * trochę mąki ja dawałam tak ,,na oko" ale maksymalnie 3/4 szklanki * sól * pieprz * cukier * olej do smażenia * 4 filety ryby (np. Mintaj) Mieszamy żółtko, piwo, mąkę, szczyptę cukru, soli. Dodajemy
sierotka maRysia w kuchnisezamem. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Parówki w cieście francuskim – Składniki: 6 parówek dobrej jakości ok. 200g ciasta francuskiego mak do posypania 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Parówki w cieście francuskim – Wykonanie: Każdą parówkę pozbawić folii ochronnej, przekroić na pół. Ciasto francuskie pokroić
Kulinarne Przebojemojej rodzinie podzielają moje zdanie :( Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis na to ciacho zaczerpnęłam z tego linka: http://mojekuchennesmaki.blox.pl/2013/01/SZYBKIE-CIASTO-Z-MLECZKA-KOKOSOWEGO.html Składniki
Amatorka kuchennaDługo zastanawiałam się jak wykorzystać przygotowany wcześniej śmietanowy krem rabarbarowy. Myślałam o cieście, lodach, ale skończyło się na pierogach. To była dobra decyzja – cieniutkie ciasto idealnie komponowało się ze słodkim, ale odrobinę kwaśnym
Szybko Tanio Smaczniesmak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu), ale na kruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania sera ricotta (500 g) 1 opakowanie gorgonzoli (125 g) 3 jaja 1 pęczek brokuła gałązkowego
W SMAKMiały być Fale Dunaju, a skończyło się na samym spodzie ciasta (które co jak co, ale samo też jest dobre :). Przepis na ciasto znalazłam w rodzinnym zbiorze przepisów. Nie miałam przepisu na masę i nawet kilka ciekawych znalazłam. Niestety...jakiś chochlik, w piątek, krzątał się po mojej kuchni i z szyderczym uśmiechem strącił (kierując moim łokciem :p) całą miskę
Przepisy AleksandryDzień dobry!Kto ma ochotę na murzynka? ;-)Mam na myśli ciasto! ;-)Pyszne czekoladowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach z dodatkiem słodkich czereśni i kwaśnych wiśni. Duet, a nawet trio idealne. Ciasto znika w ekspresowym tempie, na pewno oczarujecie nim swoją rodzinę i przyjaciół.Zapraszam!Inspirowane murzynkiem z konfiturami autorstwa Doroty.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeść