dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:18/464)

Kakaowa karpatka z truskawkami 229

wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy

VioletoweKucharzenie
Naleśniki z miodem 227

Przygotowanie naleśników rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Będzie potrzebne naczynie, najlepiej misa. Wybijamy jajka i dodajemy kolejno pozostałe składniki a całość dobrze ubijamy, najlepiej mikserem ale trzepaczka również będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto. Podajemy polane

Naleśniki
Czekoladowe ciasto z colą 423

Bardzo często piekę różne wersje ciast czekoladowych czy  murzynków . Tym razem jest to wersja z popularnym napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiemCzas pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto ze śliwkami i czekoladowym budyniem 225

trwa dlatego postanowiłam przygotować szybkie ciasto wg przepisu jaki znalazłam u Doroty. Wykorzystałam do tego budyń czekoladowy zamiast śmietankowego, co zarówno dla kontrastu jak i dla smaku było dobrą decyzją. Ciasto jest szybkie, pyszne, idealnie jesienne, polecam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kruchy placek ze śliwkami i winem 166

zamrażarki.Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz ciasta kryje się winny budyń i śliwki, a na wierzchu chrupiąca kruszonka.Polecam w ten jesienny dzień wziąć porcję ciasta, kubek dobrej kawy, usiać w ogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym smakiem.Składniki:( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )CIASTO:* 200 g zimnego masła

kolorowotorcikowo
Sernik z mirabelkowym musem 169

przełamany kwaśnymi powidłami. Było z nim trochę stresu i rytualnych tańców błagalnych przed szybką piekarnika, ale na szczęście jest wpadko-odporny. W końcu mam niezawodny przepis na to ciasto- będzie dobra baza do dodawania owoców z ogrodu. Ale prawdziwym wstępem do tego wpisu są powidła. Żadne tam szaleństwa- po prostu nasze ogrodowe mirabelki, cukier i laska wanilii. Cierpliwi i pedantyczni(...)usuwają skórki (np. przed zamknięciem słoika, przecierając dżem przez sitko), żeby efekt końcowy był mniej kwaśny. Ja tego nie zrobiłam, bo z założenia chciałam ich użyć do ciasta (dają radę w pleśniaku ). Laskę zostawiłam w słoiku, żeby sobie 'naciągała'- trzeba tylko pamiętać, żeby ją przed jedzeniem wyjąć. Wyszły bardzo intensywne, o pięknym złotym kolorze. A! Oczywiście mówiąc "mirabelki

les mirabelles
Ciasto Węgierskie 214

Ciasto nie jest drogie, a w zamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki  1/2 szklanki cukru

W Moim Magicznym Domu
Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 223

właściwe Cały zaczyn, 500g mąki żytniej typ 720, 200g mąki orkiszowej jasnej, 550g wody, 20g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25x11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek

Leśny Zakątek
Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką 160

będzie idealnie kruche. Jeśli będziemy bawić się długo z ciastem, wtedy masło się rozpuści pod wpływem temperatury naszych dłoni i po upieczeniu ciasto nie jest już tak dobre. Drukuj Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 100 g twardego masła 200 g mąki 2 żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej

Mieszam w Garnku
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone z orzeszkami ziemnymi 326

Marchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :)     Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków

ChilliJemy
Chleb żytni z tartym jabłkiem 177

200g mąki orkiszowej jasnej 550g wody 20g soli himalajskiej. plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety) Przygotowanie ciasta właściwego: Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy

Codziennik Kuchenny
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 137

mąki żytniej typ 720 130 g mąki orkiszowej jasnej 360 g wody 12 g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek

Przepisy na domowy ser i chleb
Wrześniowa piekarnia - chleb z jabłkiem na zakwasie 164

wody 20 g soli himalajskiej (użyłam zwykłej i o 2 gramy więcej, bo miałam słodkie jabłka) 1 jabłko do dekoracji Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 225

500g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej  (dałam pełnoziarnistą) 550g wody 20g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy

Stare Gary