dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:25/464)

Ciasto drożdżowe z owocami 337

Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.W sam raz do herbaty czy kawy.  A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-).Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym

Pora coś zjeść
Ciasto z budyniem i rabarbarem 330

Dzień dobry! Dzisiaj już weekendowo, zatem zapraszam Was na bardzo smaczne ciasto.  Kwaskowy rabarbar w połączeniu z waniliowym budyniem i kruchym ciastem idealnie się sprawdzi. Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-) Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z budyniem z bloga Moje Wypieki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu

Pora coś zjeść
Czekoladowe ciasto z truskawkami 401

Dzień dobry!Dawno nie było przepisu, więc dzisiaj przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami, które miałam okazję Wam pokazać na fanpage. Mam nadzieję, że nie macie dość truskawek? :-) Ciasto można przygotować na dwa sposoby - jeśli trochę krócej będziecie je piec, otrzymacie konsystencję brownie, jeśli potrzymacie je dłużej w piekarniku, wyrośnie Wam piękne i puszyste ciasto. Jaką opcję wybieracie

Pora coś zjeść
Ciasto orzechowe z galaretką 164

przesiewamy kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Masa maślana: - 25 dag dobrej jakości masła - 2 pełne kopiaste łyżki kakao naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek likieru(...)łyżce likieru i miksować.  Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć.  2. Z masy

Apetyczna babeczka
Polewa czekoladowa do ciast 122

Często jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo. Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem. Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię dla tych polecamy… wersję ciast bez polewy

Mieszam w Garnku
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 145

Przepis dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru

Gotuję Testuję
Najprostsze ciasto drożdżowe 213

dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając

Chocolate Muffin Blog
Jabłecznik 185

Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak  się spieszę robię od razu , bez lodówki i ciasto też jest dobre. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dowolna forma. Jeśli bardzo duża , ciasto będzie cienkie. Na spód wałkujemy większą część ciasta. Można wylepić dłonią. Wsypujemy jabłka  ( będzie ich dużo

W kuchennym oknie Ewy
Peanapple upsidedown cake, ananasowe ciasto do góry nogami 167

ciasto gotowe. Ciasto jest słodkie i wilgotne od karmelu i ananasa. Długo utrzymuje swoją świeżość. Plusem tego ciasta jest również, to, że nie potrzebujemy do niego miksera. Wystarczy dobra trzepaczka i ciasto gotowe. Ciasto pieczemy, najlepiej w naczyniu żaroodpornym, tak aby nam karmel podczas pieczenia nie wyleciał. Coś pysznego! Spróbujcie sami. 'ananasowe ciasto do góry nogami / pineapple upsidedown cake' Składniki

CookYourself
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 251

dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając

Chocolate Muffin Blog
Wielkanocna babka drożdżowa 184

dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając

Chocolate Muffin Blog
Murzynek z jabłkami. 361

dobrym obiedzie czas na kawkę i coś do kawki. Proponuję szybkie ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate

Kuchnia Beaty
"Słodkie środy" - ciasto zebra z polewą 390

ciasto, które pamiętał z dzieciństwa. Według mnie, nie mogło to być nic innego jak zebra. I jak się okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy.         Ciasto zebra        SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta owocowa z masą budyniową 693

Letnia tarta z sezonowymi owocami. Tutaj słodkie maliny i delikatne w smaku borówki amerykańskie. Przepis na ciasto kruche jeszcze nie raz wykorzystam bo było bardzo smaczne, kruche i maślane (w smaku przypominało dobre herbatniki). Tarta owocowa z masą budyniowąPRZEPIS(na formę do tarty 24 cm)Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 minSłodkie ciasto kruche (przepis na ciasto kruche(...)łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej) 200 g masła kilka kropli aromatu migdałowego 3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania)   Glazura ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości Przygotowanie Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Proste ciasto z rabarbarem i budyniem 116

Oprócz codziennych pysznych rabarbarowych kompotów zrobiłam dzisiaj jeszcze ciasto, szybko znikło co jest gwarancją dobrego smaku :). Składniki na tortownicę 23-24 cm: Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 20 dag masła lub dobrej margaryny - 2 jaja - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego - wanilia lub cukier waniliowy od www.Skworcu.com.pl Masa: - 2 łyżki(...)łyżka masła Dodatkowo: - 4 łodygi rabarbaru 1. Gotujemy budyń z podanych składników, następnie odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy go folią do żywności aby nie zrobił się na wierzchu kożuch. 2. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera. Masło miksujemy cukrem, następnie dodajemy jaja. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i sodę. 3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta, następnie budyń

Apetyczna babeczka