dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:27/464)

Brownie dyniowe 148

Dzień dobry! Kto z Was nie lubi brownie? Chyba nikt :-). Pyszne, ciężkie, wilgotne i aż zapychające ciasto. Pełne pysznej i kochanej przez każdego czekolady! Tym razem postanowiłam przygotować je z dyniowym puree, w końcu mamy właśnie dyniowy sezon, a ja będąc w odwiedzinach u JEdyni zaopatrzyłam się w kilka dorodnych sztuk :-). Migawki z jesiennej wizyty u JEdyni pojawią się wkrótce

Pora coś zjeść
Marlenka 2600

etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto serowe z wiśniami, wanilią i budyniem 251

jeśli nie macie/nie lubicie mąki orkiszowej, to śmiało zastąpcie ją pszenną- tak jak w oryginale (przepis z książki 'Tradycyjne ciasto').Uwierzcie mi na słowo, że ciasto jest niesamowicie aromatyczne i dobre, oj bardzo dobre...Przepis koniecznie do wypróbowania!!! :)Ciasto serowe:* biały ser półtłusty- 200 g* cukier trzcinowy- 125 g* jajka- 2 szt.* olej- 9 łyżek* mleko- 4 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Marlenka 461

etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x25cm). Płaty ciasta mają

Moje domowe kucharzenie
Galette z morelami i lawendą 163

Dzień dobry!Galette zawsze podziwiałam na innych blogach, to taki prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda? Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu

Pora coś zjeść
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 182

przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście, zachowując z jego szerszej strony centymetr wolnego miejsca. Masę delikatne solimy i pieprzymy. Zawijamy ciasto jak roladę, a wolny od nadzienia brzeg przed sklejeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Gotowy wałek(...)tniemy na centymetrowe kawałki rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika na 45-55 minut. Kiełbasa się upiecze, a ciasto napuszy i zezłoci. Dobre są i na gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. A na zimno? Fajna opcja na piknik

Karo in the Kitchen
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 157

Dzień dobry, Z okazji Tłustego Czwartku przygotowałam tureckie pączki o bardzo zmysłowej nazwie - hanım göbeği czyli kobiece pępki (ang. lady's navels). Swą nazwę pączki zawdzięczają dołeczkom robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny(...)zrodzona z dość jednoznacznie kojarzących się nazw).   Hanım göbeği robi się z ciasta parzonego, które jest raczej wynalazkiem francuskim a nie tureckim. Technika przygotowywania pączków z ciasta parzonego trafiła do tureckich cukierni dopiero w XX wieku, zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu.  Pączki okazały się twardsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Skandynawski biszkopt z jabłkami 173

intensywnie zielonym kolorze (nie napiszę, za ile...). No ale... Black Friday jest tylko raz w roku, prawda...? Cóż, mój portfel (i C.) pewnie się cieszą... Wracając do ciasta: wyszło bardzo dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch(...)chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko, by nasączyć blaty równomiernie; mi trafił się naprawdę mocno rumowy gryz ... Ciasto polecam fanom biszkoptów i tym, którym potrzebne jest bezpieczne ciasto, które wszystkim będzie smakować. Nie zawiedziecie się. Poza tym wpisuje się w kanon modnych ostatnio

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 264

Dzień dobry!Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.Nie pożałujecie! :-)Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jak zrobić ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami? Pizza pełnoziarnista 196

mąka do wypieku pizzy. Pokusiłam się też o dodatek ziaren do ciasta - według mnie nie mają wpływu na jego strukturę, a przemycają więcej zdrowia. Do mojego ciasta dodałam łuskane nasiona konopi - bardzo dobre źródło omega - 3. Ostatnio codziennie jem je z owsianką :) Myślę, że sprawdziłoby się tu też siemię lniane i inne raczej drobne nasiona - te większe spróbowałabym przed(...)tylko na bazie mąki pełnoziarnistej? Na pewno tak, będzie się jednak ono różnić znacznie konsystencją od ciasta tradycyjnego. Napotkałam wczoraj na fajny przepis na takie ciasto wzbogacone o maślankę. Kto wie, może to jest dobry patent - jak się u mnie sprawdzi, podzielę się z Wami przepisem. Ciasta nie zrobiłam oczywiście dla samego ciasta :) Jeszcze w tym tygodniu podzielę się

Chilli Czosnek i Oliwa
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 161

Sernik na zimno z brzoskwiniami, czy innymi owocami jest dobrym pomysłem na ciasto, zwłaszcza, gdy robimy jakąś imprezę. Owoce zawsze dobrze smakują i myślę, że ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych osobników :) Biszkopt: 5 jajek kl.0 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy

Smakowy Raj
Miodownik vel stefanka 529

przygotować 2 dni wcześniej, co w przypadku świątecznego natłoku innych czynności, które musimy wykonać w ostatniej chwili jest akurat korzystne. Ciasto nie jest skomplikowane. Placki smakują jak dobre herbatniki. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto warstwą kajmakową (bo lubię), ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Polecam upiec nie tylko na Święta, ale i inne okazje np. zbliżającą się

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik krakowski 185

cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina

mojewypiekiinietylko
Karmelowe ciasto z orzechami. 264

Dzień dobry! Witamy Was prosto z naszej kuchni, w której ostatnio sporo się dzieje. Ciągle coś pichcimy. Chodziło za nami ciasto z orzechami i karmelem. Takie łakocie robimy raczej dopiero zimą, ale mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną 136

wcale nie jest taka zła. Tym razem wersja na słodko z mnóstwem czekolady. Przepis Moniki Mrozowskiej znalazłam w piśmie "Dobre rady", był on zamieszczony w ramach kampanii "Przetwory zbożowe-podstawa naszej diety". Nie wiem czy akurat to ciasto powinno być podstawą diety, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi go skosztować ;-) Przepis lekko zmodyfikowałam, ale efekt

peggiwkuchni