dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:15/464)

Drożdżówki z waniliowym serem 108

jednak ja uważam, że samo ciasto jest wystarczająco słodkie i nie należy z cukrem przesadzać. Tym, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam wpis z garścią wskazówek jak upiec dobre drożdżowe ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka pani Flory 151

Babka pani flory, bardzo dobre szybkie ciasto, nie kruszy się tak jak babki piaskowe jednak smakiem bardzo je przypomina. Babka ta koniecznie musi mieć w sobie rodzynki, to one nadają odpowiedni smak i charakter ciasta. Piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 150

się tak szybko .  Czekasz na wiosnę, a za oknem wita Cię kolejna śnieżyca.  Pieczesz ciasto, które ma "wiedzieć o wiośnie" (klik) , a gdy wykładasz go na stół, zima rozsiada się wszędzie wokół.  Skrajności. Nieprzewidziane. Niechciane.  Ale i te dobre, zaskakująco miłe. Dużo tego, za dużo rozhuśtania w górę i w dół.  Marzy mi się(...)niecałą godzinę.  Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami.  Cudownie wilgotne, puszyste i pełne cytrusowych smaków i kolorów.  Nazwałam je Wiosenna Łąka. Skoro prawdziwa wiosna jest skrajnie daleko, takie ciasto musi być odpowiednio blisko.  A może jednak wiosna nas zaskoczy...? Wszystko zmienia się tak szybko, oby tylko na dobre!  ODWRÓCONE CIASTO Z MATCHA

KUCHARNIA
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 99

MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki robimy według zasady woda z  mlekiem pół na pół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Wielki apetyt
Klasyczny murzynek z kremem :) 117

Witajcie :) Sobotnie ciasto to u nas już klasyka. Nie ma weekendu bez dobrego domowego ciasta. Czy u Was jest podobnie ? Mamy nadzieję, że tak. Nie ma nic przyjemniejszego jak zapach pieczonego ciasta przed południem w sobotę :) Uwielbiamy to. A najlepsze są dzieci pytające "no kiedy to ciasto" hehehehe. Zobaczcie naszą wersję klasycznego murzynka. Może robicie podobnie, a może macie inne

vegetanie
Ciasteczka 157

pieklam w 200C tak jak na opakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac z owocami zrobic

Klaudynkowa kuchnia
KRUSZON, SKUBANIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 153

dodajemy kakao i również umieszczamy w zamrażarce. Po dobrym schłodzeniu (ciasto nie musi zamarznąć, ale może) wyjmujemy partiami z zamrażarki i ścieramy każdą partię oddzielnie na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia: warstwę jasnego ciasta, warstwę ciemnego ciasta i jeszcze jedną ciasta jasnego. Na trzeciej warstwie układamy odsączone z syropu kulki agrestu. Całość zakrywamy(...)gęsta. Taką masę rozsmarowujemy na cieście. Wyjmujemy z lodówki przygotowaną wcześniej kruszonkę i obsypujemy nią ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, lub 25-30 z termoobiegiem. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować lukrem przygotowanym  z kilku łyżeczek pudru trzcinowego, kilku kropli dobrego aromatu migdałowego i kremówki, którą

Smaczne Zdrowe
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 401

Eksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra!    Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki. Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki

Grunt to przepis!
Pizza z patelni w dwóch wariantach 175

postanowiłam przetestować dwie wersje. Jak już miałabym porównać to stwierdzam, że ciasto na drożdżach jest  wg nas smaczniejsze, choć obie pizze są naprawdę dobre. Wybór jest ciężki, bo wszystko zależy czego oczekujemy. Ciasto drożdżowe jest dość charakterystyczne w smaku i za to własnie je cenię. Z kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania(...)pomocą dłoni można mu nadać okrągły kształt. Jeżeli macie patelnię o mniejszej średnicy ciasto wyjdzie po prostu grubsze, jeżeli większą to cieńsze. Jeżeli boicie się, że nie macie dobrej patelni i ciasto może delikatnie przywrzeć posmarujcie je minimalną ilością oleju za pomocą pędzla. Ja smażyłam na suchej teflonowej patelni.  Sposób smażenia: Patelnię rozgrzać, przełożyć placek i smażyć

Fabryka pomysłów
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 172

kokosową miałam - poszła w ruch! Trzy - olej rzepakowy z pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka "L") 200 g zimnego masła 2 płaskie

Moje Qulinaria
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 194

czerwona cebula świeża rukola mozarella SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

DefinicjaSmaku
Pizza hawajska, z szynką i ananasem 226

ulubionej szynki szczypta suszonego oregano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

DefinicjaSmaku
Croissant z wiśniami (szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości) 227

wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne, ale jak mamy możliwość kupna dobrego, gotowego ciasta korzystam z tego. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Croissant z wiśniami (szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości) 228

wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne, ale jak mamy możliwość kupna dobrego, gotowego ciasta korzystam z tego. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto Stefanka 144

był to mój dzień na robienie czegokolwiek w kuchni, wszystko leciało mi z rąk, dlatego ciasto wygląda jak wygląda :) ale za to w smaku wyszło bardzo dobre :) Składniki:  ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 200 g masła, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody.   masa grysikowa:  500 ml mleka

Aga w kuchni