dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:10/464)

Naleśniki z serem 153

Dobre ciasto na naleśniki to podstawa! Moja mama robi najlepsze na świecie. Są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie zwijać i nie popękają, a po podsmażeniu na masełku są niezwykle chrupiące. Teraz robię tylko z tego przepisu, chociaż próbowałam różnych i zawsze było jakieś „ale”. Monika uczyła

To co kocham
Pierogi ruskie 186

bardzo, że ktoś chciał bardzo oszczędzić na farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie. Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował jeszcze w Wawie, chodził czasem na ruskie pierogi

Mieszam w Garnku
Prosty przepis na dobrą pizzę 222

wiecznych Włoch a konkretnie Neapolu, w wieku XX wraz z włoską emigracją trafiła do USA, gdzie szybko stała się niezwykle popularną potrawą.  Podstawowym sekretem smacznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Pozostałe składniki można dowolnie modyfikować i dobierać wg własnego upodobania. Podstawą jest ciasto. Ten prosty przepis pozwoli nam przygotować pizzę na smacznym, puszystym cieście, w raczej mało włoskim

Aromatyczne Podróże
Domowy makaron jak u włoskiej mammy 227

mną swoimi radami na przygotowanie doskonałego makaronu ma ponad 30 letnie doświadczenie w produkcji makaronu. Porady niezbędne do zrobienia doskonałego domowego makaronu: Dobre ciasto na makaron jajeczny powinno być przygotowane w proporcjach: 1 jajko na 100 gram mąki.   Stolnica powinna być zawsze obsypana mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało

La grande e la piccola cuoca
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 350

Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Widziałam już wiele rożnych przepisów, niektóre z dodatkiem jajka, samego żółtka lub z dodatkiem mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z mąki i wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych

karmelowy
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 203

wpis, ponieważ na rynku mamy wiele rodzajów mąki i różne jej typy, a często nie mamy pojęcia czy kupujemy właściwą. Nie wiemy czy akurat z tej mąki upieczemy dobre ciasto? Czy pierogi będą się dobrze kleić? Czy placki się nie rozpadną i czy nie wyjdzie jakiś gnieciuch albo tzw. „podeszwa” ? Wybór mąki ma decydujący wpływ na to, jaki będzie

Kuchnia u Krysi
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 193

sorbet z truskawek lub malin. Ostateczny bilans jest jednak na PLUS. Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki. Myślę, że gdybyśmy na deser dostały porcję dobrego ciasta, nawet tej oklepanej, ale nigdy nie zawodzącej szarlotki, było by idealnie. Jeśli i Wy chcecie przeżyć kulinarną przygodę,po krainie smaków,  kierujcie swoje kroki do: IBB Grand Hotel

kolorowotorcikowo
Orkiszowa babka z bananami 152

Święta Wielkiej Nocy przede wszystkim kojarzą mi się z dobrymi ciastami. Babkami, mazurkami (od zeszłorocznych Świąt) i pysznymi, kremowymi sernikami. Serników jest już dość na blogu i z pewnością w ciągu roku ich liczba wzrośnie o kilka kolejnych pozycji natomiast jeśli chodzi o babki to w tym roku piekę je po raz pierwszy. Nie powiem, nie były to łatwe

Mango Papaja
Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce 230

smalcem foremki i górę chleba posypałam obficie ziarnami ] Piecz chleb około 45 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy,   a na wetkniętym w środek czystym nożu nie będzie surowego ciasta. Dobra rada Nie ma dobrego zastępnika dla proszku z nasion babki płesznik,   który skleja masę na superchleb. Proszek ten możesz znaleźć   w Internecie lub w sklepach ze zdrową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki zapiekane z serem 435

sprawił, że  stały się jeszcze lepsze. Hmm ... Dobrze zdradzę Wam go.  To syrop klonowy, którym polałam gotowe naleśniki i posypałam borówkami amerykańskimi. Spróbujcie , bo to bardzo dobre. Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką

O kuchni z uczuciem
Ciasto miodowe z kaszą manną 279

Bardzo dobre ciasto, od zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy, która według mnie nie jest wyczuwalna, no chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na jej smak :) Świetna propozycje na chłodne dni. Ciasto robiłam w standardowej kwadratowej blaszce, możemy też upiec je w nieco większej, wtedy ciasto dzielimy na 3 części :) Ciasto

charlotte gotuje
Naleśniki z białym serem 183

Podstawowy przepis na smaczne naleśniki. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżka cukru szczypta soli olej do smażenia Miksujemy wszystkie składniki. Dobre ciasto ma konsystencję gęstego jogurtu, przelewa się z łyżki gęstym strumieniem. Dodatkowo dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny przykryte ściereczką.  Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko

prawdziwe jedzenie
Jak zdać sesję letnią w pierwszych terminach [ w 12 krokach]?! 175

gardle, bo został miesiąc - oliwa do ognia - czyli nieotwierane cały rok KSH - 2 semestry niechodzenia na wykłady. Wykonanie: 1. Obłóż się książkami i wyjdź do kuchni upiec jakieś dobre ciasto - książki też potrzebują vacatio legis (mimo że wydrukowane to jednak państwo prawa, praworządni jesteśmy jakże odmówić naszym książeczkom ustawowego odpoczynku). To może jeszcze spacer? 2. Wysyp motywację ze szklanki

Fiolka w kuchni
Z masą budyniową i śliwkami 141

lodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki

Motylkowa Kuchnia
Pizza na spodzie z kalafiora - wegetariańska i bezglutenowa 322

Pizza na spodzie z kalafiora to pomysł na lekki, weekendowy obiad. Nie ukrywam, że przygotowanie kalafiorowego spodu jest czasochłonne, jednak pizza w smaku jest bardzo dobra. Ciasto polecam jeść widelcem i kroić nożem, bo delikatnie się kruszy. Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej bądź wegetariańskiej to ta pizza przypadnie Wam do gustu :) Składniki: ciasto 1 kalafior (waga około

Ugotować