czas na "Sprzedawcę arbuzów" Marcina Mellera , piszącego felietony do poczytnego tygodnika. W zbiorze każdy może znaleźć coś dla siebie, bo autor porusza kwestie tacierzyństwa, rodziny i znajomych, kolegów z pracy, trudności ze znalezieniem tematu i samym pisaniem, polityki i polityków, muzyki, filmów i książek, historii (w tym Powstania Warszawskiego), Warszawy i charakterystycznych dla niej miejsc, poznawanych ludzi itp. W felietonach
Weekendy w domu i ogrodziebardzo chrupiące na zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz. Ciasto jest bardzo plastyczne i nie uciążliwe w wykonaniu. Idealnie smakują na śniadanie ale i na kolację, super na śniadanie do pracy czy szkoły, polecam. Bułki mają nietypowy sposób wykonania, bardzo prosty, dzięki któremu są jeszcze bardziej puszyste. Pan de sal - filipińskie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepasztet nie wymaga wiele pracy. Smakuje wątróbką, ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę, że jest ona głównym składnikiem tego smarowidła. Z podanych proporcji wychodzi nie za duży słoiczek. Osobiście nie lubię wątróbki, ale ten pasztet na kanapce z plastrem dobrego pomidora, to jest coś co jem z przyjemnością. 500 – 700 g wątróbki
Polska ZupaPaszteciki są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików. Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym. 500 g mąki pszennej
królestwo garówCiasto kruche z malinami. Czemu nie? Szukałam pomysłu i inspiracji i znalazłam... tutaj Wiadomo, że od pomysłu do czynu droga krótka, więc zabrałam się do pracy i tak na drugi dzień mogliśmy się zajadać pysznym ciastem. Dlaczego dopiero na drugi dzień? Zapytacie. Otóż zarobione ciasto musi poleżeć w lodówce. Najlepiej całą noc. A potem to już
Kuchnia u KrysiPana Marcina i Pana Krzysztofa, a na pewno nie wyjdziecie z Cytrynowego Pieprzu głodni Zdecydowanie jest to miejsce tworzone przez ludzi z pasją. Jak to mówią szczypta talentu, łyżeczka pracy i odrobinę bezkompromisowego podejścia do jakości stworzyło miejsce naprawdę godne polecenia. Ja i Pan Marcin w Cytrynowym Pieprzu Cytrynowy Pieprz znajdziecie w Jeleniej Górze na ul. Szkolnej 1 Więcej informacji
Relaxtimemoże tak chlebek pizza, dlaczego nie. Idealny do pracy, do szkoły, na piknik. można go jeść i na ciepło i na zimno. Można go podgrzać w mikrofali. Dodatki wedle uznania, co kto lubi i co w lodówce mamy. ciasto: 400 g mąki pszennej do pizzy 00 1 szklanka wody letniej około 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
wesoła kuchniaUwielbiamy dania, które nie wymagają dużego nakładu pracy, ani poświęcania im masy czasu. W dzisiejszym świecie większość z nas, albo jada poza domem, albo stawia na posiłki, które są proste w przygotowaniu. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy przepis na obiad lub kolację, którego całkowite wykonane zajmuje kwadrans, a efekt jest po prostu niesamowity. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 100 g ryżu (najlepiej
Kuchnia od dwojgaefekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, w dodatku owsianka była przepyszna. Kawowa, kremowa i bardzo syta, z powodzeniem nadaje się jako śniadanie lub drugie śniadanie, a nawet i deser do pracy. Na ciepło jest według mnie najlepsza. Owsianka kawowa / 2 porcje Składniki: 300 ml mleka 5 łyżka płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki kawy rozpuczalnej w granulkach, wybrałam moją ulubioną Nescafe
Moja smaczna kuchniawolnowar, super sprawa..ja zazwyczaj szykuję jakąś potrawę w wolnowarze wieczorem, w nocy powolutku się pitrasi , a ja śpię spokojnie, rano tylko sprawdzam co i jak ..i idę do pracy..a mąż i córka mają obiadek prawie gotowy..w tym przypadku to rybka po grecku. w sumie też robiłam ją wieczorem, rano dodałam tylko usmażoną rybkę i w Wielki Piątek
Moje domowe kucharzenieSałatki lubię bardzo. Często stanowią dla mnie jeden z głównych posiłków takich jak śniadanie (często w pracy) czy kolacja. Są również nieodłącznym elementem imprezowego stołu. Ulubiona sałatka? Mam ich wiele. Od dziś jednak do grona najlepszych dopisuję i tą:) Taka niby prosta, niby nie ma wielu składników, a jednak wszystko gra tutaj ze sobą idealnie. Polecam bardzo
Smaki Na TalerzuNareszcie doczekałam się mojego ukochanego piątunia...ostatni dzień w pracy i zaczynam weekend!!! 😃😵W piątki w moim domu zawsze jest obiad bezmięsny, ale podam dzisiaj przepis na mój wczorajszy obiad czyli Medaliony wieprzowe w sosie chrzanowym. Miłośnicy chrzanu z pewnością polubią to danie :-) Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, które mocno po gilgoczą Was po gardłach, to do sosu dodajcie
kulinarne odsłony patiopakowanie suszonych daktyli 1/2 opakowania suszonych śliwek 5-6 łyżek płatków migdałowych 1 opakowanie cukru do szarlotki ( z cynamonem i imbirem ) 1 duża twarda gruszka 100 ml rumu Zaczynamy. Pracę można podzielić sobie na dwa dni. Dobę wcześniej zalać rumem suszone owoce. Miska powinna być metalowa lub szklana ( taka w której na 100% nie mógł osadzić się tłuszcz ) Białka oddzielić
Jemy Pijemyklik) . Do ciasteczek użyłam mojej ulubionej wersji – chałwy lnianej orzechowej. To niespotykany produkt, w którym główną rolę pełnią orzechy ziemne. Zdrowy, pozytywnie wpływający na drogi moczowe, wspomagający serce, pracę mózgu, a nawet obniżają ciśnienie tętnicze krwi. I co najważniejsze – pyszny! Dzięki wykorzystaniu chałwy w przepisie ciasteczka nabrały wspaniałego smaku i konsystencji. Nic tylko jeść Polecam spróbować. Składniki
Słodkie okruszkiTego dania miałam okazję niespodziewanie spróbować w pracy. Pan z firmy cateringowej postanowił poszerzyć nasze horyzonty smakowe, a Panie z kuchni mnie zawołały jako, że każdy powoli wie, że mam coś wspólnego z gotowaniem... Zgadywałyśmy składniki i na tej podstawie próbowałam znaleźć przepis, który odpowiadałby temu daniu. Mnie ono bardzo smakowało, dlatego też postanowiłam odtworzyć je w domu. Była
Karola gotuje