dzieciństwa i zapamiętam go na zawsze. Koniecznie zabielana śmietaną i podana z koperkiem. Polecam zupę bo jest nie tylko smakowita ale i treściwa i zaspokoi głód po ciężkim dniu pracy. Zachęcam do spróbowania. Tradycyjna zupa ogórkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś mam ciacho dla miłośników orzechów, kruche, pyszne i eleganckie na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Dość słodkie, choć słone krakersy dobrze tę słodycz przełamują. Wymaga odrobiny pracy, ale dla tego efektu warto. Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany Z podanych
Cynamonowe szczęścieblenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego! Ja tymczasem, choć słońce nadal świeci
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego! Ja tymczasem, choć słońce nadal świeci
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieplnej bez obierania, dlatego zawierają więcej składników odżywczych niż białe. Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Szparag zawiera sporą
Kulinarne przygody Gatityszparagi wędzonym boczkiem,serem i ciastem francuskim. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy. 1 op ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo cienkich) 10 pasków żółtego sera pieprz 1 jajko 1 łyżeczka sezamu (biały i czarny) Szparagi
Kolorowa kuchnia Elkinależą do porządku codziennego. To właściwie takie śniadaniowe musli w ciastku ( płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, kakao) – można je zjeść na śniadanie, można wziąć na przekąskę do szkoły, pracy. Zróbcie je i mam nadzieję pomogą Wam wrócić do codzienności. Kakaowo-kokosowe ciastka owsiane z rodzynkami Drukuj Prep time 10 min Cook time 15 min Total time
Cooking for EmilyŚwietne danie na szybki obiad po pracy. Jak większość z moich przepisów, robi się je szybko i smakuje bardzo fajnie. Danie bezglutenowe ale niestety ma wysoki indeks glikemiczny... więc za dużo nie mogłam zjeść:-/ Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążka - użyłam wstążki szerokiej 1/2 opakowania pieczarek kilka plastrów boczku gotowanego 2-3 łyżki startego parmezanu (używam prawdziwego parmezanu, który kupuję
Ze smakiem bez glutenułyżki smalcu sól, pieprz, majeranek suszony Groch wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody i zostawić na kilka godzin do napęcznienia - ja wstawiam wieczorem a po powrocie z pracy następnego dnia wstawiam go do zagotowania. Gotuję groch do miękkości - ok 20-30 minut. Trzeba sprawdzać na bieżąco. Po ugotowaniu groch można z wodą z gotowania przelać do zupy
Ze smakiem bez glutenuzasadzie wymiecenia zalegających w lodówce resztek. Leżała sobie biała kiełbasa i pieczarki, więc postanowiłam je połączyć. Wyszło szybkie i smaczne danie - w sam raz na ekspresowy obiad po pracy. Składniki: 3 białe kiełbaski 10 średniej wielkości pieczarek 1 średnia cebula lub biała część z pora 3 łyżki oleju lub 1 duża łyżka smalcu ok. 100 ml kwaśnej śmietany pieprz
Ze smakiem bez glutenunależy wyłączyć gaz, przykryć garnek i zostawić do uparowania się kaszy na ok 30 minut. Po tym czasie odkryć garnek i wystudzić. Kaszę dobrze jest zemleć przed dalszą pracą, ale można też po prostu rozgnieść ją tłuczkiem lub rękoma. Do dużej miski przełożyć zimne ziemniaki i zimną kaszę i rozgnieść całość razem. Dodać jajo i ponownie zagnieść. Dodać mąki
Ze smakiem bez glutenuRobię je najczęściej wtedy, kiedy nie mam w domu nic słodkiego, lub sklepy są zamknięte np. z powodu Święta Pracy, a rodzinka domaga się czegoś słodkiego. Te babeczki to pewniak, rodzinka za nimi przepada. Składniki do tych muffinek prawie zawsze mam w domu, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilkę. Pomimo, że w skład wchodzi na pozór ciężka mąka pełnoziarnista
Calzonella.comwyrazisty smak, że nie potrzebuje dosmaczania. Słodkawe figi i cieniutko pokrojona aromatyczna szynka, to idealne towarzystwo dla gorgonzoli. Ta sałatka sprawdzi się także jako posiłek zabierany ze sobą do pracy lub jako pyszna kolacja. Składniki: garść włoskich orzechów kilka liści sałaty 150 g sera gorgonzola 2-3 figi 100 g cieniutko pokrojonej szynki długo dojrzewającej (ja użyłam szwarcwaldzkiej) garść
Codzienna kuchnia niecodziennarazem przygotowałam kaszę z cukinią, brokułem i zielonym groszkiem. Danie jest smaczne i sycące, doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możemy zabrać je do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej Targroch 1 różyczka brokuła 2 małe cukinie 1 cebula Pół puszki groszku zielonego Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej
Bajeczna Kuchnia