jadalny prezent. Wystarczy nalać go do ładnej butelki, udekorować bilecikiem czy wstążką i prezent gotowy. Do tego smaczny i samodzielnie przygotowany - prezent idealny.Mowa o korzennym syropie do kawy i deserów - obowiązkowy must have jesieni i zimy. Ten korzenny aromat, nuta dyniowa, niezbyt słodki, idealnie komponujący się z kawą z bitą śmietaną czy z panna cottą. Musicie go wypróbować! :-)Przepis znalazłam
Pora coś zjeśćKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem. Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym , więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną
peanutbuttermonstermnie kawa i ciastko ze świeżymi owocami to połączenie idealne. Dlatego myślę, że dzisiejszy deser spodoba się wszystkim, którzy zgadzają się ze mną w tej kwestii. Babeczki cappuccino, Nutella, świeże maliny i domowa masa cukrowa (o niebo lepsza w smaku od tej, kupnej) - wszystko razem nie tylko dobrze smakuje, ale też świetnie wygląda :) Składniki na babeczki Składniki na masę cukrową
CiastkozercyDeser według pomysłu moich dzieci, które nie miogą już doczekać się wakacji :) Składniki: galaretka truskawkowa 1 szt woda 1,5 szklanki budyń bananowy 1 szt mleko (krowie, sojowe lub ryżowe) 1,5 szklanki żelki i pianki do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklank gorącej wody, wlać na talerz lub płytką salaterkę. Ostudzić. Ugotować budyń z 1,5 szklanki
głodny alergikkultowe, efektowne ciasto szpinakowe Runo Leśne, nazywane też niekiedy Leśnym Mchem. Spektakularne ciasto z biszkoptem szpinakowym przełożonym kremem śmietankowym, udekorowane pestkami granatu. Inspirując się szpinakowym ciastem, postanowiłam stworzyć deser w pucharku – nazwałam go Las w Słoiku. Nazwa deseru idealnie odzwierciedla deserek, możesz przygotować go w ozdobnych słoikach. Możesz stworzyć 4 większe porcje deseru lub więcej mniejszych deserków idealnych(...)przyjęcie. Połączenie soczystych odcieni zieleni i czerwieni jest kusząco apetyczne, deser szpinakowy prezentuje się niesamowicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Deser z biszkoptem szpinakowym, śmietanką i owocami 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Ławe Ilość 4 desery Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 350 kcal Deser Las w słoiku inspirowany Runem Leśnym – słynnym
ProstePesto.plTorcik z galaretek to deser na zimno, za którym dzieci przepadają! Robię go zwykle w sezonie letnim, kiedy dzieci domagają się czegoś słodkiego i orzeźwiającego. W tym wpisie zdradzę Wam, jak robię ten efektowny i pyszny torcik z serków homogenizowanych i galaretki. Sezon na wiosenno-letnie desery uważam za rozpoczęty! Wbrew pogodzie, która z trudem dopuszcza do siebie fakt(...)dawna mamy już wiosnę, a lato czeka tuż za rogiem. My się chłodem nie przejmujemy, chłodem się delektujemy! Dokładniej rzecz ujmując to to chłodnym deserem z galaretką Torcik z galaretką – ulubiony deser dzieci Nie znam dziecka, które by nie lubiło galaretki. Nie wiem do końca, na czym polega jej fenomen, bo z wiekiem ta fascynacja galaretkowa zwykle mija. Galaretka
WiszniówkaDziś z cyklu deserów bez planu. Czyli to co było w lodówce wylądowało w garnku. Nieco słodki, sezamowy, obłędny serniczek chałwowy z cynamonem i płatkami migdałowymi. Serniczek to pyszna chałwa, puszysty serek mascarpone i słodka śmietanka, ukryte pod pierzynką z cynamonu i migdałów. Deser podkręcam jedynie słodkim trzcinowym cukrem. Natomiast nuta aromatów która zdecydowanie wzmacnia doznania smakowe to korzenny, aromatyczny(...)cynamon oraz chrupiące płatki migdałów. INNE PRZEPISY NA DESERY: POMARAŃCZOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI GRUSZKOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ W SZKLANCE KREM CYTRYNOWY LEMON CURD CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO
globuskulinarnyZnany na całym świecie rozkoszny, włoski deser. Ubite na puszysto żółtka połączone z gotowaną śmietanką waniliową, tworzą delikatną chmurkę. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony w lodówce, z gorącą skarmelizowaną skorupką. Przed samym podaniem creme brulee oprósza się brązowym cukrem trzcinowym i karmelizuje go na chrupiącą łupinkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Crème brûlée z karmelizowaną cukrową skorupką 5 od 13 osób(...)Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Włoski Trudność: Średnie Ilość 6 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 310 kcal Znany na cały świat włoski crème brûlée. Deser z żółtek i waniliowej śmietanki, okryty skarmelizowaną skorupką z cukru trzcinowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 ml śmietanki deserowej 30 % 6 żółtek jaj z chowu ekologicznego 1 laska wanilii
ProstePesto.plZabaglione (inaczej zabaione lub zabajone) to słynny włoski deser przypominający gęsty kogel mogel z samych żółtek. Nie jest to jednak kogel mogel odpowiedni dla dzieci, gdyż zawiera dodatek alkoholu w postaci likieru Amaretto. Jeśli jesteś dorosłym miłośnikiem słodkiego tiramisu, jajeczne zabaione z pewnością również urzeknie Cię swoją słodkością. Włosi mają swój autorski sposób na przygotowanie perfekcyjnego zabajone. Odmierzają potrzebne proporcje(...)wpływowi wysokiej temperatury pary. Żółtka muszą ścinać się równomiernie do pewnego etapu, bez efektu jajecznicy. Zachowując tą zasadę, przyrządzisz najdoskonalsze zabaglione z możliwych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zabaione włoski deser z likierem Amaretto 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Włoska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Sauna 10 min. Kalorie 280 kcal Włoski deser
ProstePesto.plDeser lodowy to wymarzony podwieczorek w trakcie upalnego lata. Właśnie dlatego jest tak popularny w słonecznej Italii. Ciasto lodowe semifreddo z dodatkiem karmelizowanych orzeszków pekan i polewą karmelową, jest warte grzechu. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasto lodowe semifreddo z karmelem i orzeszkami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo-500x500.jpg","https(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/semifreddo-480x270.jpg"],"description":"W\u0142oski deser lodowy Semifreddo z karmelizowanymi orzeszkami pekan i polew\u0105 karmelow\u0105, to ob\u0142\u0119d. Bogata konsystencja lodowego deseru z mascarpone.","keywords":["karmel","lody","mascarpone","orzechy","\u015bmietana"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-03T16:52:17+01:00","prepTime
ProstePesto.plwypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron. Mąka orkiszowa, typ: 630, 1100.2000 . Najwyższa razowa zalecana jest do wypieku pieczywa. Mniejsze świetnie nadają się do ciast i mniejszych deserów. Sama korzystam z pełnoziarnistej, dlatego dużo moich ciast jest nieco ciemniejsza. Mąka durum (semolina). Świetnie nada się do produkcji domowego makaronu. Może być wykorzystywana jako zamiennik zwykłej pszennej białej(...)nadaje się na wypieki różnego rodzaju pieczywa. Mąka gryczana . Jej barwa jest ciemnobrązowa i każdy wypiek z jej udziałem będzie nieco ciemniejszy. W mojej kuchni zastosowanie znajduje w mniejszych deserach tak jak placki czy omlety. Przy ciastach rzadziej występuje jako główny składnik, bo jest dość ciężka i ciasta na niej nie wyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką
zdrowo i aktywniewypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron. Mąka orkiszowa, typ: 630, 1100.2000 . Najwyższa razowa zalecana jest do wypieku pieczywa. Mniejsze świetnie nadają się do ciast i mniejszych deserów. Sama korzystam z pełnoziarnistej, dlatego dużo moich ciast jest nieco ciemniejsza. Mąka durum (semolina). Świetnie nada się do produkcji domowego makaronu. Może być wykorzystywana jako zamiennik zwykłej pszennej białej(...)nadaje się na wypieki różnego rodzaju pieczywa. Mąka gryczana . Jej barwa jest ciemnobrązowa i każdy wypiek z jej udziałem będzie nieco ciemniejszy. W mojej kuchni zastosowanie znajduje w mniejszych deserach tak jak placki czy omlety. Przy ciastach rzadziej występuje jako główny składnik, bo jest dość ciężka i ciasta na niej nie wyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką
Zdrowie i pysznie na talerzuMacie ochotę na deser w nieco innej odsłonie ? To dobrze ! Mam dla Was coś ekstra - deser marchewkowy. Marchewkowy deser przygotowałam na bazie soku marchewkowego. I co mogę powiedzieć - jest niezwykły ! Cudowny kolor deseru wprost poraża optymizmem. A już pierwsza łyżeczka, aksamitnego kremowego deseru wynosi na wyżyny smaku. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodyczy, a nie chcecie się napracować - ten deser(...)jest dla Was. Jeśli szukacie przepisu innego niż wszystkie - ten deser jest dla Was. Jeśli chcecie dodać swojemu dniu koloru - ten deser jest dla Was ! Nie czekajcie długo, bo tu nie ma nad czym dumać. Deser jest po prostu świetny. Przepis na deser marchewkowy z oreo Składniki: 200 ml soku przecierowego z marchwi – nie słodzonego 1 łyżka proszku budyniowego
kolorowotorcikowoDeser który jest prosty i rozpływa się w ustach. Dzięki czekoladowym chmurom możemy przenieść się w obłoki smaku. Dla wszystkich mam z okazji waszego święta ten oto deser z najserdeczniejszymi życzeniami. Mojej mamusi życzę dużo, dużo zdrowia i słońca na każdy dzień :-) 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru płaska 150 g deseru czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny(...)wody biszkopt: 2 jajka 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru czekoladowe ozdoby: 50 g czekolady gorzkiej krem dekoracja: 50 g deseru czekoladowego 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny pełna melisa, fiołki Żelatynę namaczam w zimnej wodzie następnie rozpuszczam ją w mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Jedną
wesoła kuchniaskładniki: 0,5 kg twarogu sernikowego 2 czubate łyżki margaryny 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1-2 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki mleka
Bon Appetit Małgorzaty