Tiramisu truskawkowe to czyste szaleństwo Zrobiłam je w zasadzie trochę z przypadku, bo miałam w lodówce mascarpone. No i truskawki, które po prostu chciałam wykorzystać. Powstał deser roku I to jeszcze w tej łatwiejszej wersji, ponieważ krem jest w wersji bezjajecznej. Do momentu powstania tego wpisu zdążyłam zrobić ten deser już dwukrotnie więc przepis jest w 100% sprawdzony. Deser wychodzi(...)pysznie orzeźwiający. I będzie pasował na każdą okazję. W ogóle to super są takie dodatki do klasycznych deserów. Kiedyś robiłam tiramisu rabarbarowe i też wyszło pysznie. Korzystajcie póki truskawki jeszcze są Tiramisu truskawkowe składniki na foremkę ok. 23×13 cm: 250 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki zaparzonej i ostudzonej herbaty około
RelaxtimeDeser z galaretek i śmietany to pyszny i łatwy do zrobienia słodki poczęstunek, który lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Deser jest bardzo lekki i niezbyt słodki, a jego smak można dopasować do swoich upodobań. Prosty deser bez dużego wysiłku. Smak i wygląd deseru z galaretek i śmietany zależy tylko od tego, jakich użyjemy owoców i kolorów galaretek. U mnie(...)deser był posypany bardzo aromatycznymi liofilizowanymi pokruszonymi truskawkami. Do dekoracji można wykorzystać również płatki migdałowe, dowolne orzechy, pokruszoną lub roztopioną czekoladą. Polecam wersję z odrobiną alkoholu dodanego do kawy, ale tylko dla osób dorosłych. Taki deser sprawdzi się prawie na każdą okazję i chętnie posmakują go nawet osoby, które stronią od słodkości. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Kuchcik gotujeDeser z bitą śmietaną i malinami . Najlepszy przepis na letni deser z malinami , do tego bardzo prosty. Do przygotowania mojego pysznego malinowego deseru wykorzystałam maliny mrożone z zeszłego roku, ale teraz te małe, czerwone i pachnące owoce są już w sprzedaży. Świeże i mrożone maliny są słodkie i doskonale nadają się do deserów, czy koktajli. Robię też z nich przetwory(...)też zamrażam w małych pudełeczkach, aby mieć maliny pod ręką, gdy przyjdzie mi ochota na malinowe desery czy koktajle malinowe po sezonie malinowym. Prawie co niedzielę jeździmy z Piotrem na hamburski Fischmart po świeże owoce i warzywa, tam właśnie zaopatruję się w w większe ilości tych owoców, które zapakowane są w małe pudełeczka z malinami i borówkami, część zjadamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProste desery to moja specjalność.Ty także możesz pobawić się w domowego cukiernika i przygotować bajeczne desery, pełne smaku, a przy tym pięknie podane. Co powiesz na deser "serniczek" ? Kilka składników, niewiele pracy i deser gotowy. Do przygotowania deseru wykorzystałam marakuję. Jeśli nie uda Ci się jej nigdzie kupić, śmiało możesz ją zastąpić innymi owocami. Sprawdzą się w tym deserze(...)owoce takie jak mango lub truskawki. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Deser "serniczek", to taka mini wersja sernika na zimno, podana w pucharku. PRZEPIS NA DESER "SERNICZEK" Z MARAKUJĄ Składniki: ( na 5 porcji ) 500 g sera twarogowego 1 galaretka cytrynowa 5 łyżek granoli 3 owoce marakui opcjonalnie cukier lub inna substancja słodząca Przygotowanie deseru
kolorowotorcikowoCzas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Deser z malinowym coulis By Piotr 10 września 2018 Składniki: Malinowe coulis maliny - 300g cukier - ok. 2-3 łyżki sok z pomarańczy - z 1/2 pomarańczy Dodatkowo: śmietana 30% - ok. 400ml mascarpone - 200g cukier - 2-3 łyżki Opcjonalnie: pokruszone ciastka owsiane lub herbatrniki Wykonanie: Maliny umieszczamy w wyciskarce o grubszym sicie(...)całość mieszamy. Krem wykładamy do szklanek lub kokilek (jeśli używamy, ówcześnie możemy wyłożyć pokruszone ciastka na spód naczyń), a następnie wykładamy grubszą warstwę malinowego coulis (kilka łyżek). Tak przygotowany deser odstawiamy do przegryzienia na min. 2 godziny do lodówki. Deser z malinowym coulis, czyli pyszna dawka słodkości, którą jesteście w stanie przygotować w mniej niż 30 minut. Warto wspomnieć również
Pogotujmy.plMagda Crème pâtissière to tajna broń tego deseru – delikatny, puszysty i prawdziwie waniliowy to coś więcej niż zwykły budyń, chociaż robi się go podobnie prosto i łatwo. Warto zapamiętać sposób jego przygotowania, bo po spróbowaniu będziecie chcieli go często stosować w swoich deserach. Inspiracją do tego 4-warstwowego deseru był klasyczny, angielski trifle, czyli deser podawany w dużej misie(...)składający się z warstw biszkoptu, kremu custard, sezonowych owoców i bitej śmietany. Ja lubię każdego obradować solidnym pucharem tego cudownego deseru – na pewno jedzący będzie zachwycony i smakiem i ilością, bo można go jeść bez końca. Składniki (na 4 duże lub 6 mniejszych porcji): 500g świeżych malin 200ml śmietanki kremówki około 16 okrągłych biszkoptów Na crème pâtissière: 750ml mleka
Smaczna StronaNajłatwiejszy deser to owoce z galaretką. Zawsze się udaje, każdemu smakuje i nie potrzeba zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Niemniej jednak może się znudzić... Dlatego spieszę z pomocą i pomysłem na nieco inny deser z galaretką. Polecam Wam przygotowanie bardziej ekskluzywnej wersji klasycznego deseru z galaretką i owocami. Tym razem nie uzywajcie bitej śmietany, zamieńcie ją na serek ricotta(...)powstanie ? Taki mini serniczek z owocami i galaretką. Deser z ricottą na pewno znajdzie wielu wielbicieli, a i Wy sami nie poprzestaniecie na jednorazowym przygotowaniu tego deseru. Mój deser jest wyjątkowy z jeszcze jednego powodu. Do jego przygotowania użyłam przezroczystą galaretkę od Dr.Oetker Krystaliczna galaretka bardzo fajnie eksponuje owoce i daje wrażenie "lewitujących owoców". PRZEPIS NA DESER Z OWOCAMI, GALARETKĄ
kolorowotorcikowoTruskawki z bitą śmietaną to najprostszy letni deser z okresu mojego dzieciństwa, który umiałam sama przygotować mając kilka lat, gdyż nie potrzeba specjalnych zdolności manualnych aby ubić śmietankę i oderwać szypułki z truskawek. Do dzisiaj uwielbiam pachnące truskawki z bitą śmietaną! Bita śmietana z truskawkami to deser prosty, łatwy, smaczny i szybki do przygotowania. Bardzo lubię desery z bitą śmietaną(...)lubi tak jak ja wylizywać miskę po bitej śmietanie? 😉 Śmietana przeznaczona do ubicia powinna być przechowywana w lodówce, gdyż szybciej się ubija. W tym deserze śmietankę podczas ubijania delikatnie dosładzam, a jak ktoś lubi to można też dodać jakiś olejek, czy aromat zapachowy. Inne desery truskawkami i bitą śmietaną: Eton mess Mini beza Pavlova z truskawkami Deser z galaretką, truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny deser z bananami - „sernik na zimno z bananami”. Deser jest bardzo smaczny i nie za słodki, również nie jest mdły bo nie użyłam zbyt dużo bananów. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania deseru będziemy potrzebować: Deser przygotowałam w tortownicy o średnicy 21 cm i wysokości 6,5 cm na krem: 400 g serka homogenizowanego(...)żelatynę jeszcze raz dokładnie mieszam i małym strumyczkiem dodaję cały czas miksując, żelatyna jest jeszcze ciepła. Po dodaniu żelatyny krem jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy. Końcowe przygotowanie deseru : Tortownicę w której przygotuję deser wykładam papierem do pieczenia, dno oraz boki smaruję olejem i wykładam papierem, dzięki olejowi papier nie będzie odstawał od foremki. Najlepiej z papieru wyciąć
Uwaga Babcia Gotujejeden z najprostszych włoskich deserów. W podstawowej wersji to słodka śmietanka podgrzana z wanilią i żelatyną, po schłodzeniu podawana z syropem, musem lub świeżymi owocami. Słodkości bazujące na mleku i śmietanie są wspólne dla wielu kultur, dlaczego to właśnie ten deser z regionów północnych Włoch stał się klasyką? Desery mleczne są obecne w kuchniach całego świata. Tak naprawdę różnią(...)drobne szczegóły. W kuchni polskiej najbardziej znanym z takich deserów jest budyń – połączenie mleka z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. W kuchni brytyjskiej znajdziecie przepis na mający francuskie korzenie Blancmange. Ten deser jest bardzo podobny do panna cotty, ale dodatkowo usztywniony przez dodatek mąki kukurydzianej. W Turcji i Grecji, Libanie i Izraelu odnajdziecie Mahallebi – mieszaninę mleka ze śmietanką, przyprawioną wodą
Karo in the KitchenWspaniały deser o świetnym smaku i konsystencji. Piankowy deser zasmakuje nawet osobą, które raczej nie przepadają za marshmallow. Deser wychodzi delikatny i niezwykle puszysty. Możemy go przygotować solo lub połączyć z galaretką i owocami - całość stworzy efektowny, wyśmienity deser, który zachwyci rodzinę i przyjaciół. Deser Piankowy (Deser z Piankami Marshmallow) - Składniki (na ok. 4 duże desery): czerwona galaretka (np. truskawkowa(...)malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g dowolnych owoców (np. jeżyny, maliny, borówki, truskawki) 200 ml mleka ok. 180 g pianek marshmallow 350 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% Deser Piankowy (Deser z Piankami Marshmallow) - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie rozlewamy ją do pucharków i wrzucamy owoce. Umieszczamy w lodówce do stężenia
Słodka StronaMakaronowy deser czyli Halawet Ahmad z Omanu Makaronowy deser, czyli Halawet Ahmad… Ale zaraz, chwileczkę jak makaron na deser? Oczywiście, że tak. Omanowie uwielbiają słodkie makarony w formie deseru. Jeden z nich nazywa się Halawet Ahmad. Makaronowy deser jest to tradycyjny deser w Omanie, małe kopułki makaronu wermiszelowego (ja użyłem polskiego makaronu hmmm takie niebieskie opakowanie, pochodzi chyba Lubelskiego(...)dodatkiem skondensowanego mleka, mąki migdałowej, wiórków kokosowy i masła, które to po gotowaniu, lekkim smażeniu, mieszaniu, schłodzeniu i na koniec posypaniu prażonymi migdałami i pistacjami, tworzą fantastyczny deser. A pamiętaj Walentynki już niedługo 😉 Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę i Tobie smacznego. 👥 – 12 sztuk ⏰ – 30 minut ➕ chłodzenie 🇴🇲 – Oman Oczywiście potrzebujemy kilku składników 300 g makaronu wermiszel, bardzo
RafalCookBrzoskwiniowa świeżość to deser idealny na upalne dni, ponieważ jest niezwykle lekki, owocowy, a przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut . Czyli po prostu ideał. Jeśli jesteście miłośnikami brzoskwiń, to koniecznie musicie spróbować tego przysmaku Przepis wyszukałam ze starej TINY z lat 90-tych Składniki do przygotowania 4 dużych porcji (wysokość 1 deseru to 5 cm, ale możecie zrobić mniejsze(...)cytrynową oraz cukier puder i całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję żelatynę i ponownie mieszam. 4 dowolne foremki o średnicy ok. 5 cm przepłukuję zimną wodą i wypełniam je deserem. Następnie wstawiam desery do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy dobrze zastygną, odwracam foremki i deser przekładam na talerzyk. Jeśli deser jest oporny i nie chce wyjść, wkładam foremkę
Słodki sentymentBrzoskwiniowa świeżość to deser idealny na upalne dni, ponieważ jest niezwykle lekki, owocowy, a przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut . Czyli po prostu ideał. Jeśli jesteście miłośnikami brzoskwiń, to koniecznie musicie spróbować tego przysmaku Przepis wyszukałam ze starej TINY z lat 90-tych Składniki do przygotowania 4 dużych porcji (wysokość 1 deseru to 5 cm, ale możecie zrobić mniejsze(...)cytrynową oraz cukier puder i całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję żelatynę i ponownie mieszam. 4 dowolne foremki o średnicy ok. 5 cm przepłukuję zimną wodą i wypełniam je deserem. Następnie wstawiam desery do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy dobrze zastygną, odwracam foremki i deser przekładam na talerzyk. Jeśli deser jest oporny i nie chce wyjść, wkładam foremkę
Słodki sentymentMój pierwszy deser z nasionami chia. Miałem już okazję wcześniej spróbować innych deserów, które bardzo mi smakowały, dlatego prędzej czy później musiałem przygotować coś samodzielnie. O właściwościach popularnych nasion szałwii hiszpańskiej napisano już wiele. Warto jednak podkreślić że zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, wysokiej jakości białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz sporo błonnika. Dzięki takim właściwością pomagają przy walce z nadwagą, zmniejszają(...)ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, czy cukrzycy typu 2. Gorąco polecam spróbować deseru z chia wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji. Tych, którzy spróbowali z pewnością nie trzeba namawiać. Niestety tym razem zdjęcia nie wyszły tak jak powinny ale zapewniam, że deser jest sam sobie nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Składniki 1 mango 400 ml mleczka kokosowego (puszka
Programista w kuchni