wyrosła ,, nam pod bokiem pizzeria ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne
Buniabaje w kuchnistaną się rumiane. Następnie dorzucamy świeże liście szpinaku, posiekany koperek, czosnek i papryczkę jalapeno. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Warzywa najlepiej wymieszać z kaszą tak, aby stanowiło to danie jednogarnkowe, a ponadto uzyskać odpowiednie połączenie smakowe. Później już tylko pozostaje nam delektować się smakiem. Enjoy
Sajkofanka smakupolski ser korycińki z Korycina, świeżą botwinkę i koszyk truskawek. Upiekłam wytrawną tartę (już od dawna za mną chodziła!) - niezawodna - sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Na popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim
Sajkofanka smakuzamian postanowiłam zrobić je z botwinki. Bałam się ze surowa botwinka może nie zdarzy zmięknąć szczególnie łodyżki, ale nic z tego, wyszły idealne. Po pierwsze jest to danie szybkie, tanie i sezonowe, a do tego z sosem jogurtowym wyjątkowo pyszne i sycące, idealne na lunch czy przekąskę. Przepis dodaje do akcji Malta Festival Poznań. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiem jak Wy ale ja osobiście ( a i reszta Rodziny) lubię mieć do niektórych II Dań ,,popitkę" tzn. bulion lub inna czystą zupę w filiżance. Czasem gotuję je specjalnie tak jak barszcz czerwony czysty. A czasem wykorzystuję już ugotowany bulion sam lub coś na jego bazie. Zawsze mam zamrożone porcje bulionu -dziś też skorzystałam z zapasu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w piekarniku lub po prostu na patelni. Do tego jogurt, sos tzatziki i micha sałatki .Danie akurat wieczorne spotkanie przy grillu. Oryginalne robi się z jagnięciny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnieksperymentuję z tym pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach 60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W każdym razie ugotował prawie zgodny z oryginałem. Ja od lat robię ,, lżejsze" wersje . W zasadzie robię coś pomiędzy leczo a giuweczem. Dużo różnych jesiennych warzyw i mało mięsa
Buniabaje w kuchniWłaśnie tam się zatrzymaliśmy na pyszną kolację. Wybraliśmy restaurację chińską, gdzie zamówiłam sobie makaron noodle z wołowiną w sosie słodko-ostrym. Pycha! Na pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna :) A poniżej widać hotel i fontannę Bellagio. Po 3 dniach spędzonych w Las Vegas udaliśmy się na Wielki Kanion. Żadne słowa
Zgrabne Gotowaniespiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw! Można ją dodawać do koktajli, sosów, dipów i wielu innych potraw. Nie możemy zapomnieć, że spirulina każde danie zabarwi na kolor zielony! Właściwości: obniża stężęnie cholesterolu we krwii wzmacnia układ odpornościowy ma działanie antynowotworowe pomaga w leczeniu cukrzycy wspomaga odchudzanie (fenyloalanina ogranicza apetyt) pobudza procesy krwiotwórcze działa przeciwwirusowo
Blondynka Gotuje190oC | Czas: ok. 1 hCiasto kruche 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza krupczatka) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 0,5 szkl. cukru pudru (można dać 3/4 - 1 szkl. jak ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 250 g masła roślinnego 2 łyżki serka "Twój smak" Piątnicy lub kwaśnej śmietany Masa budyniowa(...)się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód formy. Zapiec spód przez ok. 15 minut, w 190oC. Następnie wyłożyć ciepły budyń, pokrojone truskawki a następnie wyłożyć pozostałą część ciasta. Całość można posypać płatkami
coolinarnastrefa.blogspot.comzwyczajnych naleśnikach), ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste, lekko biszkoptowe. Są świetnym uzupełnieniem do różnego rodzaju farszu. Lekko zapieczone z warstwą startego sera stanowią świetne, już nie takie zwykłe, danie. Naprawdę warto spróbować. Naleśniki na słono (z pianą z białek) PRZEPIS{"Naleśniki na słodko i słono", wyd. Twoja kuchnia, na ok. 10 sztuk}Składniki na ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comodrobinę oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :) Pierogi z serem i truskawkami PRZEPIS {źródło: link}Składniki 1 kg mąki pszennej 2 łyżki masła sól (dałam ok. 0,5 łyżeczki) wrząca woda (dałam ok. 2 szkl.) nadzienie: pokrojone truskawki i ser (ser ricotta z dodatkiem cukru waniliowego) Przygotowanie Mąkę przesiać, a następnie dodać 2 łyżki masła
coolinarnastrefa.blogspot.comlink}Temperatura pieczenia: 160°C | Czas pieczenia: ~20 min. Składniki 200 gramów płatków owsianych górskich 40 gramów otrębów pszennych 90 gramów migdałów 100 gramów słonecznika 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli) 2-3 figi suszone 2 łyżki wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comkoniec ważne uwaga. Zawiniętych w "chusteczkę" naleśników nie wolno już podsmażać. Olej lniany pod wpływem wysokiej temperatury szybko się utlenia, przez co traci swoje cenne właściwości. Bardzo polecam to danie, nie dość, że jest zdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki zdrowo nadzianePRZEPISSkładniki na ciasto 1 szkl mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 4 łyżki słodkiego kakaa
coolinarnastrefa.blogspot.comkilogramów i obniży się poziom cukru. W książce znajdziemy szereg informacji na temat produktów, w których znajduje się pszenica (czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie(...)szkl. śmietany lub mleka kokosowego (użyłam Bielucha) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki płynnej stewii (użyłam stewii w proszku, ~1/4 szkl., patrz: uwagi **) 285 g posiekanej gorzkiej czekolady (dałam mniej)*** Przygotowanie 1. W dużej misce wymieszać mączkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól.2. W małej misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię
coolinarnastrefa.blogspot.com