zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.Przepis na bigos pewnie każda pani domu
Walijskie PichcenieJeśli zostaje mi ugotowany, niewykorzystany makaron - nigdy nie mam problemu, co z nim zrobić :)Cebulka, szyneczka, jajeczka, duuuża ilość szczypiorku i.... danie gotowe.Składniki:ugotowany makaron1 cebulakawałek szynkijajkaszczypioreksól, pieprzsłodka paprykaklarowane masło lub olej do smażeniaWykonanie:Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy do zezłocenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę - podsmażamy chwilę z cebulą i dorzucamy
Walijskie Pichceniebardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe. Składniki: 600 g wieprzowiny (u mnie łopatka
Walijskie Pichceniepowiem więcej : gorąco polecam! Już sam sos jest pyszny: gęsty od warzyw, treściwy, mocno doprawiony, a jak jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm... Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką.Składniki:600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę) 2 jajka2 łyżki kaszy manny1
Walijskie PichcenieJajecznica zawsze kojarzy mi się z niedzielą lub innym wolnym dniem od pracy, pewnie dlatego, że głównie w takie dni ją przyrządzam :) To bardzo wdzięczne danie bo można z nim szaleć do bólu. Cokolwiek do niej nie dorzucimy - będzie ok :))Dziś kolejna odsłona naszej pospolitej jajecznicy, oparta na trochę innych dodatkach. Tym razem oprócz szynki znalazła się w niej
Walijskie PichcenieBardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu. Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko
Walijskie PichcenieDziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robić ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy.Składniki:- 1 duża pierś z kurczaka- opakowanie przyprawy gyros- pół główki kapusty pekińskiej- puszka kukurydzy- mały słoik ogórków konserwowych
Kulinarne zapędy KokosaPodajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ja akurat miałam w szafce pół paczki tego pierwszego, więc wybór był prosty :) Z wierzchu możemy przyozdobić gotowe danie wzorkami i kleksami śmietany.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosasię połączy, następnie dodajemy mąkę, która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego
Kulinarne zapędy Kokosaolej, mleko, kefir, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i "byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta rozłożyć do foremek i piec w 200C około 25 minut śmietanę 30% ubić
W Mojej Kuchni Lubiępalmę, cukier waniliowy zmiksować w robocie z 6 minut lub mikserem wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i do blaszki dać ciasto, rozsmarować na dnie i trochę na rancie do ciasta dać cały rabarbar - nakładam ręką aby ewentualny sok pozostał w misce miękkie masło użyłam = wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
W Mojej Kuchni Lubięużyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubięjest pyszne i wanilią z truskawkami pachnące...........POLECAM!!!wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także ddla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: skrzydełka kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, kasza jęczmienna 1/2 szklanki, pieczarki 30 dag, kapusta kiszona 1/2 kg, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, majeranek Prymat 2 łyżki skrzydełka zagotować i dodać do wywaru rozdrobnioną włoszczyznę następnie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać kaszę, gotować z 10 minut następnie dodać
W Mojej Kuchni Lubięwlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero jak wystygnie cukier puder wymieszać ze śmietaną około 2 łyżeczki aby był gęsty, jak wolisz rzadszy(...)dać więcej śmietany ciasto polukrować i posypać wiórkami kokosowymi ciasto jest przepyszne i można je jeść i jeść..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię