dania - 3000 przepisów (strona:73/200)

Leniwe z miętą 136

Leniwe, pierogi, kluski śląskie - wszystkie wprost uwielbiam! Pomimo, że kojarzą się z daniami typowo jak z barów mlecznych to zawsze można dodać maleńki akcent, który je nieco odróżni. Ja na przykład do leniwych dodaję miętę. Smakują wybornie, a do tego wyglądają apetycznie :) Składniki: ½ kg białego sera 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Tradycyjna Kuchnia
Zupa neapolitańska z pulpecikami drobiowymi 133

Tradycyjnie zupę neapolitańską podaję z grubymi kluskami. Tym razem nieco zmodyfikowałam to danie, zastępując kluski domowymi pulpetami. PS. Ser żółty można zastąpić serkiem topionym. Smakuje równie dobrze Składniki: 6 szklanek wywaru z warzyw 25 dag śmietanki 18% 2 żółtka 4 łyżki startego sera żółtego ½ kg mięsa drobiowego 1 jajo ¼ szklanki grysiku Sól, pieprz ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso

Tradycyjna Kuchnia
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 92

Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody Składniki na farsz

Tradycyjna Kuchnia
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 152

Finger food (z ang. żywność jedzona palcami) jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj dań jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na moim stole podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kaszy manny 117

Kasza manna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Polewka Wielkanocna 97

Polewka to zupa, która od zawsze gotowana była przez polskie gospodynie w czasie Wielkiego Postu oraz często w piątki jako danie postne. U mnie na stole gości odkąd pamiętam- polecam wszystkim smakoszom kuchni regionalnej! Składniki: 1 szklanka maślanki 2 łyżki mąki 3 szklanki wody Pół szklanki dobrej śmietany 2 ząbki czosnku, sól do smaku ugotowane jaja Wykonanie: Dokładnie roztrzepać

Tradycyjna Kuchnia
Bliny gryczano – pszenne 112

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru ( bliny podlaskie ) Składniki: 3 ½ szklanki mąki gryczanej 1 ½ szklanki mąki

Tradycyjna Kuchnia
Ruskie pierogi 136

Chyba najpopularniejsze polskie danie :) Składniki na ciasto: 40 dag mąki, 1 jajo, 1 łyżka oleju. Składniki na nadzienie: 8 ziemniaków, 35 dag sera białego, 5 dag smalcu, 2 cebule, sól, pieprz do smaku, 10 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. Następnie zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i dodać

Tradycyjna Kuchnia
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 153

Uwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowaną cukinię  używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania

Tradycyjna Kuchnia
Oatmeal porridge czyli śniadaniowa owsianka 71

łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie: Płatki owsiane zalać wrzącym mlekiem, zamieszać, wlać do szerokiego termosu, zamknąć i odstawić na noc. Rano otworzyć termos, posolić danie do smaku lub doprawić cukrem do smaku, dodając odrobinę cynamonu. Następnie posypać bakaliami i podawać z dodatkiem zimnego mleka

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekane roladki kapuściane 138

odrobiną wody, skropić olejem i posypać przyprawą.  Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut.  Pod koniec pieczenia obłożyć roladki żółtym serem. Gdy ser się roztopi, wyjąć danie z piekarnika. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym

Tradycyjna Kuchnia
Mini pizza na szybko bez pieczenia 143

Czasem każdy ma ochotę na danie typu "fast food". A jak sama nazwa wskazuje dobrze by było, aby ich przygotowanie nie zajmowało dużo czasu. Dziś prezentuje prosty przepis na mini pizze- na smażonym cieście. Składniki: 4 łyżki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 5 łyżek mleka 1 szczypta proszku do pieczenia sól do smaku 10 dag szynki konserwowej

Tradycyjna Kuchnia
Babki ziemniaczane 145

pianę z białek, lekko wymieszać i przełożyć masę do foremek wysmarowanych resztą masła. Upiec babki na złoto w piekarniku, wyjąć z foremek, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać do obiadu lub danie samodzielne z dodatkiem sosów

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jaglane z żółtym serem 109

wymieszać z jajkami, przyprawami do smaku i startym serem. Uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z dowolnym sosem i surówką, jako danie samodzielne lub do obiadu zamiast ziemniaków

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna zapiekanka szpinakowo- serowa 183

Proste i szybkie danie, nie byłam pewna czy polewa serowa wyjdzie, ale spełniła moje oczekiwania i z czystym sumieniem polecam ;) Składniki: 450g szpinaku mrożonego 60g makaronu razowego/żytniego 250g serka wiejskiego lekkiego 1 jajko sól, pieprz do smaku ewentualnie czosnek jak ktoś lubi Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie szpinak wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy z niewielką

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania