dania - 3000 przepisów (strona:64/200)

Gołąbki 188

sparzyć i sprawdzić twardość). Liście powinny lekko odkleić się od główki, powinny być też odpowiednio miękkie - to musicie ocenić sami, chodzi o to, żeby nie były surowe i dały się łatwo zwinąć w rulonik. Główkę wyjąć ostrożnie z garnka, żeby się nie poparzyć i zdjąć odstające liście. Resztę kapusty włożyć z powrotem do garnka i gotować kolejne 3-4 minuty(...)bądź 2 w przypadku młodej kapusty). Powtórzyć całą procedurę, aż wszystkie liście będą ugotowane. Zawsze zostanie nam kawałek kapusty ze środka, z którym nie za wiele da się już zrobić. Przy każdym liściu delikatnie rozbić tłuczkiem zgrubienia w trzonie liścia, trzeba uważać żeby nie zrobić dziur. Przy gotowaniu i zdejmowaniu liści, zawsze zdarzy się, że któryś się porwie, albo będzie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Surówka z kapusty 455

rynku można jeszcze kupić piękne, pękate główki tego pysznego warzywa, uraczę was kolejnym przepisem z kapustą w roli głównej. Tym razem coś bardzo leciutkiego, dodatek do obiadu, albo samodzielne danie na kolację bądź śniadanie. Bardzo lubię surówki wszelkiej maści, a ta jest jedną z lepszych jakie jadłam ;) Surówka z kapusty 1/2 główki kapusty 200g kukurydzy 2 ogórki 1 papryka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z jagodami 137

Idąc za ciosem, mam dla was następny jagodowy przepis. Tym razem coś na obiad dla łasuchów, teraz jest dobry czas dla nas. Przepis na podobne danie gościł już na Przepyszniku cztery lata temu (matuchno, toż to szmat czasu...), ale pod postacią ravioli, włoskiego przysmaku. Od naszych swojskich pierogów ravioli niczym się nie różni, ale brzmi bardziej światowo, niczym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa jagodowa (gumijagodowa!) 143

Jagody już się powolutku kończą, zatem na pożegnanie chciałam Wam zaproponować danie przepyszne i naprawdę bardzo jagodowe. Sprawdzi się idealnie w kuchni leniuszków, którzy marzą o pierogach, ale nie mają ani babci pod ręką, ani sił, by za lepienie zabrać się samodzielnie. To jest ten sam smak właściwie, tylko zupa jest nieco lżejsza i robi się ją naprawdę ekspresowo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Surówka z czerwonej kapusty. 144

Myślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego   Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem i zostawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Omlet ze szparagami i młodymi ziemniaczkami. 138

Lubie potrawy które zrobimy w bardzo krótkim czasie. Idealne dla zapracowanych. To ,ze danie jest szybkięw w wykonaniu wcale nie znaczy ,ze jest mniej smaczne ;-)    Polecam! Składniki; 5- 6 małych ugotowanych ziemniaków 2 łyzki oleju 1 mała cebula pół pęczka szparagów 7 jajek lekko roztrzepanych pół szklanki mleka 10 dag sera feta sól, pieprz 1 łyzka przyprawy

Radość kipiąca uśmiechem.
Paprykowe klopsy. 130

Moja córka uwielbia spaghetti więc postanowiłam przygotować je troszkę w innej wersji równie smacznej jak tradycyjne danie. Spróbujcie.   Składniki;   30 dag makaronu spaghetti 50 dag pomidorów z puszki 1 cebula 3  ząbki czosnku oliwa, parmezan sól, pieprz 1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory) 50 dag mięsa z indyka pół czerwonej cebuli 1 jajko

Radość kipiąca uśmiechem.
Kolorowy makaron z pesto, pieczarkami, kurczakiem.... 131

papryki na patelnie, chwile podgrzewam, dodaje odcedzony makaron i pesto. Wszystko delikatnie mieszam. Posypuję koperkiem i podaje na ciepło.   Gotowe!   W sam raz jako danie obiadowe albo na ciepła kolacje.         Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 138

przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć przyprawami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotleciki brokułowo - kalafiorowe. 126

gotowałam różyczki w wodzie, odsaczałąm a następnie panierowałam je jak kotlety. Najpierw w mące potem w jajku a na końcu w bułce. Tak przygotowanego kalafiora smażyłam na gorącym oleju. Danie pyszne ale bardzo pracochłonne. Od kiedy wypróbowałam przepis na kotleciki jednak zostane przy nim. Mało pracy a smak bardzo przypomina ten właśnie kalafior z dziecięcych lat. Składniki; 1 mały

Radość kipiąca uśmiechem.
Moje Jagodzianki. 127

Sezon na jagody rozpoczęty! więc pierwsze danie właśnie z tymi owocami w tym roku to Jagodzianki. Mogłabym je jeść codziennie, jednak co za często to nie zdrowo! A zatem nie gadam tylko podaje przepis; Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru 2 jajka Nadzienie

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 145

Naleśniki na drugie danie lub tez na ciepłą kolacje. Robi się szybko więc za wiele czasu nie stracimy. Lubią je dzieci i dorośli, więc pozostaje raz na jakiś czas je przygotować. A jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy-  to tym bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z kurczakiem, melonem i mozzarellą 133

ząbek. Nada on sałatce charakteru i doskonale złamie słodycz melona. Sałatkę wymyśliła i przygotowała moja Starsza. Ach, jak ja lubię, gdy ktoś podstawia mi pod nos gotowe i pyszne danie ! Sałatka z kurczakiem, melonem i mozzarellą Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 usmażona pierś z kurczaka 1/2 dojrzałego melona  1 kulka mozzarelli liście sałaty lodowej liści sałaty radicchio

Kulinarne przygody Gatity
Penne z kurczakiem, rozmarynem i warzywami 187

Bardzo ciekawa i szybka propozycja na obiad lub kolację. Takie zestawienie zawsze się sprawdzi. Smak podkręca remulada duńska i rozmaryn. Danie podałam na głębokim talerzu od  PORCELANA BOGUCICE 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 5 pieczarek 1 zielona papryka 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki sosu remulada duńska Folwark

VioletoweKucharzenie
Zapiekane zraziki 137

Dzisiaj kolej na danie mięsne, to jest coś co tygryski lubią najbardziej. Moja rodzinka wychodzi z założenia, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak nie zawsze taki  może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania