warzywami dodać ugotowaną kaszę , dokładnie wymieszać , dodać odsączony groszek , zamieszać wszystko razem . Jeśli potrzeba doprawić . Tak przygotowany pęczak podaję na dwa sposoby : 1 jako danie obiadowe - w taj wersji dodatkowi jest jeszcze jakaś surówka, 2 jako przystawka
Eli GotowanieFeta to wspaniały dodatek do różnych dań . Natomiast marynowana w oleju rzepakowym ,czosnki staje si e doskonałym dodatkiem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego gości na moim stole co dzień . Urzywam go do pieczenia , smażenia ,sałatek. Składniki ser feta olej rzepakowy 5-6 ząbków czosnku kilka gałązek koperku
Eli Gotowaniegruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności od tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania kulinarne mamy
Przepysznik - BLW i nie tylkonich zawitaliśmy i ten tydzień minie pod znakiem gorączkowych przygotowań do Świąt. Jestem osobą z natury układną, dlatego nie chcąc wcinać się w kompetencje pani domu, a jednocześnie dać coś od siebie, zaplanowałam wyrób łakoci, nie będących tradycją w domu M. Zatem mama M. zajmie się pierogami, sernikiem i karpiem, ja natomiast piernikiem staropolskim i ciasteczkami. Pierwsze w kolejce(...)stwierdził co następuje: "Wyglądają jak lody waniliowe... Pachną jak lody waniliowe... Żeby były dobre, trzeba je włożyć do lodówki... Dziwne ciasteczka..." :D Największym nawet dziwakom trzeba jednak dać szansę, zatem spróbował i... się zakochał. Chyba jestem zazdrosna :] Cranberry Noë l 225g miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja wlałam cały flakonik
Przepysznik - BLW i nie tylkowiem, zaczął się Wielki Post, zatem danie powinno być lekkie i oczyszczające, a ja tymczasem proponuję Wam coś całkowicie przeciwnego... O, zła ja :] Żeby oczyścić troszeczkę sumienie, napiszę Wam teraz jak wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie
Przepysznik - BLW i nie tylkoprawdziwych hedonistów przystało. Największą radością ich życia jest jedzenie, powolny, dokładny i artystyczny proces jego przyrządzania oraz długie, rozkoszne i oszałamiające zmysły pożeranie efektów. Oryginalnie Boeuf Bourguignon było daniem chłopskim przy czym doskonały smak, rozpływająca się w ustach wołowina oraz wyjątkowo smakowity wygląd sprawiły, że powolutku awansowała do tzw. haute cuisine (fr. wysoka kuchnia), czyli wypracowanej we Francji sztuki
Przepysznik - BLW i nie tylkopozwolą. Jak już wspominałam dzisiejszym gościem wieczoru jest suflet. Nie bez powodu zostawiłam go sobie prawie na sam koniec. Suflet moi drodzy owiany jest bowiem złą sławą, jako danie skomplikowane, kapryśne i złośliwe. Suflet opada, pęka, nie ścina się albo wybucha. Tak, tak, słyszałam wiele historii na jego temat, więc zostawiłam go na koniec, by mieć czas
Przepysznik - BLW i nie tylkodawna, ale croissanty piekłam dopiero drugi raz w życiu i przyznam się z lekkim rumieńcem na twarzy, że za pierwszym razem wyszły lepiej. Widocznie szczęście początkującego po raz kolejny dało o sobie znać. Przepis jak zwykle u mnie pojawi się na końcu, teraz natomiast garstka przemyśleń na temat przeznaczenia, krótki felietonik, którym mam nadzieję wkupię się w łaski redaktorów portalu(...)powinniśmy się spotkać, kogo pokochamy, gdzie będziemy pracować, czy odniesiemy sukces czy nie, taki wszechwiedzący i wszechobecny narrator, mistrz marionetek... Smutne to i przerażające, tak wiedzieć wszystko i nie dać się niczym zaskoczyć. W wierze w przeznaczenie nie ma miejsca na niespodzianki, na czystą radość z nieznanego, na spontaniczność i oczekiwanie na to, co nas jeszcze może spotkać. Oczywiście gdybyśmy
Przepysznik - BLW i nie tylkojeść deseru, bo w końcu po wchłonięciu sześciu pierożków z owocami, nie ma się już zwykle ochoty na nic, co ma w sobie cukier. Stąd też proponuję Wam dzisiaj danie oczywiście włoskie, ale na słodko, ravioli z serkiem ricotta i jagodami. Nie myślcie, że znęcałam się nad moim M. słodkim obiadem, on dostał wersję z kurczakiem i sosem pomidorowym
Przepysznik - BLW i nie tylkonawet dwie książki dla mojego siostrzeńca. Smutne jest trochę to, że niektóre wydawnictwa na targi przywożą jedynie te pozycje, które im się nie sprzedają, wtedy nie mają problemów z daniem sporego rabatu. Z tego też powodu mój M. nie wypatrzył niczego ciekawego tylko dla siebie. Zaopatrzył natomiast nas oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzisiaj chciałam wam zaprezentować danie dla typowych mięsożerców, idealne na wszelkie imprezy, ponieważ pięknie i bardzo smakowicie się prezentuje. Jest to jedna z wersji mięsnej rolady, specjalności kulinarnej mojej mamy. Także młotki w dłoń i rozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka
Przepysznik - BLW i nie tylkojedynie do tej zapiekanki, także czuje się w jakimś stopniu rozgrzeszona, choć nie ukrywam, że zachwycona nie jestem. Myślę jednak, że nie ma co robić tragedii, tuńczyk w tym daniu tak bardzo pasuje, że nie miałam serca go pominąć czy zastąpić czymś innym. Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i szpinakiem (około 4 porcje) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula
Przepysznik - BLW i nie tylkoUwielbiam pierogi. Ale nic w tym dziwnego, to takie typowe polskie danie, którym częstuje się niemalże każdego obcokrajowca, który nasz piękny kraj odwiedzi. Pierogi są też bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym, z farszem można szaleć na tyle sposobów, że aż łatwo o zawrót głowy. Pierogi na słodko i na wytrawnie. Z jagodami, serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, soczewicą. Już na samą
Przepysznik - BLW i nie tylko