Pierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje
Programista w kuchniKurki, czyli pieprzniki jadalne to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Nic w tym dziwnego – apetycznie żółte, o wyjątkowym kształcie i kapeluszach z blaszką…
A to pestkaDziś przedstawiam świetny pomysł na sycący obiad. Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami, zapieczona z serem i mlekiem z pewnością zaspokojoną głód całej rodziny Robi
karmelowyPierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje
Programista w kuchniZapraszam na pyszne sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia Kasiinne makarony, moghrabieh gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania(...)się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy w programie "Ugotuj
Chilli Czosnek i OliwaMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już
Kuchnia PrezydentowejNa ciepło pycha i do tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj
Qlinarnie i Qlinarnieprodukty musimy całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu: napoje i soki słodzone cukier,słodziki białe pieczywo oraz pieczywo cukiernicze jak i słodycze produkty mleczne owocowe i smakowe dania gotowe Dieta bogata w cukry proste prowadzi do bardzo wielu groźnych chorób : * cukrzycy * miażdżycy * nadciśnienia * chorób serca Natomiast Węglowodany złożone są trawione przez nasz organizm(...)kukurydzianej - amarant Produkty wytwarzane na bazie tych pokarmów również są bogate w węglowodany złożone. Przykładami są chleb i bułki z pełnego ziarna. Do takich należy również zaliczyć makaron z pełnego ziarna, płatki śniadaniowe z pełnego ziarna. 2. Owoce Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych. Do tych, które zawierają dużo węglowodanów złożonych są: - morele - pomarańcze
NaKońcuJęzykaJak zrobić gulasz wołowy? Często dostaję e-maile z tym pytaniem. Dzisiaj przedstawię Wam etapy przygotowania gulaszu wołowego bez zbędnych składników, tylko: 80 dag wołowiny, 2
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkoro leżę przymusowo w łóżku, to przynajmniej pododaję zaległe posty :). Ravioli zrobiłam kilka miesięcy temu, kiedy jeszcze w UK panowało najcieplejsze lato od 10 lat (ponoć
Przepisy Aleksandryswoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian ugotował gazpacho. Razem z Agnieszką i dziewczynkami podałyśmy w sumie ponad 50 porcji i nie udało(...)podwójnej porcji przepisu, który spisuję dla zainteresowanych na końcu tego posta. Mam nadzieję, że wszystkim smakowało, a jeśli Tobie udało się akurat skosztować naszą tortillę, daj znać proszę w komentarzu! Dziękuję Szwagrowi za "obsługę fotograficzną" ;) Przygotowanie tortilli wymaga trochę pracy i jest dosyć czasochłonne, bo każda musi się parę minut smażyć, ale za to mamy domowe tortille
Kraina Tysiąca SmakówBlogerek i Blogerów ? Mam aż trzy pomysły, tylko co z realizacją? Zobaczycie za tydzień! Oczywiście rozdanie trwa nadal ! Mało zgłoszeń, więc może nagrody zostaną dla mnie :) Przygotujcie jakieś świetne danie, które najbardziej lubicie i wyślijcie swoje zgłoszenie bo czekam! Przy okazji możecie polubić blogowego facebooka . Z kwestii organizacyjnych to dzisiaj piekłyśmy Red Velvet Cupcake w większym, blogerskim gronie. Wszystkie(...)galaretki Winiary od durszlak.pl * ozdoby na torcik dla małej księżniczki * kubeczki idealne na piknik, ale pogody nie ma * kolorowe słomki papierowe - podzielę się dziewczyny! * wygrane makarony - jeszcze nie miałam czasu nic z nich przyrządzić * trzecia już nagroda w konkursie * moje ziółka - rosną jak szalone, musiałam rozsadzić bazylię i oregano Z kolejnym podsumowaniem widzimy się
Magiczne Życie Martyugotować szparagi? Szparagi to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. W 100 g szparagów jest jedynie 18 kalorii! Do tego są wyjątkowo pyszne i można z nich zrobić mnóstwo pysznych dań. Szparagi możesz gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Warto jeść szparagi, gdy tylko pojawią się w sklepach. Ty też możesz cieszyć się pysznymi(...)wstążki i podać na surowo, jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonałe jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak ugotować szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki lub w paski. Jeśli chcesz żeby były mniej chrupkie, wrzuć je do wrzątku na minutę
Niedzielny kucharzzupy. Neutralna w smaku dynia znakomicie komponuje się nie tylko w słodkich wypiekach , ale również w daniach wytrawnych. Poniżej prezentuję przepisy na dania główne z dynią - dania mięsne i wegeteriańskie. Zapraszam! Dyniowe curry z dynią, pieczarkami i białą kaszą gryczaną http://frosch.blogspot.com/2017/11/dyniowe-curry-z-pieczarkami-i-biaa.html Jesienne ragout z dynii, podgrzybków i żurawiny https://frosch.blogspot.com/2017/10/jesienne-ragout-z-dynii-podgrzybkow-i.html(...)kuczaka i cukinii https://frosch.blogspot.com/2015/10/dyniowe-curry-z-kurczaka.html Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym https://frosch.blogspot.com/2015/03/zimowy-flammkuchen-z-dynia-i-miesem.html Schab duszony w sosie dyniowo- jabłkowym z majerankiem https://frosch.blogspot.com/2014/10/schab-duszony-w-sosie-dyniowo-jabkowym.html Makaron z dynią w sosie z gorgonzoli https://frosch.blogspot.com/2014/09/kurbis-gorgonzola-pasta-makaron-z-dynia.html Dynia faszerowana kszą gryczaną i pieczarkami w sosie pomidorow - kokosowym https://frosch.blogspot.com/2013/11/dynia-faszerowana-kasza-gryczana-i.html Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niniejszym robię Wam smaka na rybę w sosie pomidorowym. Mam nadzieję, że mi się uda. Ja już objedzona po uszy, ale nadal ślinka mi cieknie na myśl o niej. Danie robi się szybko, a smakuje obłędnie, jak z najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie. 2 porcje: 400 g ryby, u mnie pstrąg 400 g pomidorów w puszce 0,5 papryczki chilli(...)mleko i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy do połączenia składników i dusimy ok. 15-20 minut bez przykrycia, aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku. Można podać z ryżem lub makaronem, a nawet zjeść bez dodatków, takie to pyszne :) Smacznego
Kucharzycamlekiem kokosowym nie stanowi jednak zbyt wielkiego, kulinarnego odkrycia. Czym więc postaram się przekonać Cię do tego dania? Bogactwem smaku i aromatu ukrytego w specjalnie dobranej mieszance przypraw. Gwarantuję Ci, że odpowiednio przyprawiony w tym daniu kurczak, zadowoli Twoje podniebienie. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów(...)wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy sos lekko zgęstnie wlewamy mleczko kokosowe. Smażymy na wolnym ogniu do czasu uzyskania gęstego sosu. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego ! Ania
Mój Smak na Życiemargherita, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara , kurczak cacciatore czy malinowe semifredo ), które przedstawione są w postaci komiksowej – w obrazkach z podpisami przedstawiającymi krok po kroku przygotowanie dania. Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna łyżeczka” (wł. Il cucchiaio d’argento). Przepisy są opisane i pokazane na obrazkach w przystępny i zrozumiały(...)oprócz samych przepisów, znajdziesz również opis różnych technik kuchennych, propozycje menu czy porady jak robić zakupy. Polecamy książkę na własne potrzeby, jak również jako prezent dla miłośników pizzy, past, makaronów i włoskiej kuchni! Książka dostępna w sprzedaży od 23 września, np. w Empiku . Oto przykładowe przepisy z książki (kliknij aby powiększyć
WojnaNaSmaki.plwarte jest życie drobiu? Czym one są karmione i w jakich warunków trzymane, że hodowcy opłaca się sprzedać kurczaka za 7,50 minus marża sklepu? A indyka podobno nie da się tak nafaszerować antybiotykami jak kurczaka. Jego mięso tak nie uczula (wskazówka dla mam). Indyki nie mogą żyć w ciasnych klatkach, dostają mniej hormonów. A jak jeszcze kupimy(...)wiele dni świeże i nie śmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach. Do przygotowania tytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek
Marder&Marder Manufacturezdrowy rozsądek i krążąc wokół stołu skupiałam się jedynie na domowej produkcji, by poznać nowe smaki. Umiar wskazany, znam to z autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku(...)smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie zbaczając z trasy, by spróbować większej ilości dań tworzonych w tamtejszej kuchni. Wielkie ukłony w stronę Szefa Kuchni! 3. WARSZTATY, SZKOLENIA Klaudyna (kochana organizatorka :) wręczyłam nam upominki od sponsorów i organizatorów w uroczych seledynowych torebkach. Uwielbiam prezenty (patrz
Sajkofanka smakuDawno, dawno temu na blogu był post dla mięsożerców. Ostatnio przeważały desery, czas się więc zrehabilitować. Natłok śniadaniowo-deserowych inspiracji postanowiłam spisać i realizować je
W poszukiwaniu inspiracjijest chyba jednak lubczyk, zwany przez moją mamę "niemiecką maggi", która rosła u nas dziko w ogródku. Czas gotowania - długo, wolno i ani minuty krócej. Rosół potrzebuje czasu, nie da się dobrego rosołu ugotować w 20 minut. Rosół musi pyrkać przynajmniej z dwie godziny. Dzięki temu, że nie gotuje się jak szalony, jest klarowny a nie mętny. Opalona cebulka - nadaje(...)opalona płomieniem razem z łupinką) 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka gałązek świeżego lubczyku i naci pietruszki 1 płaska łyżka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu ulubiony makaron nitki (lub lane kluski) posiekana nać pietruszki do posypania Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy 3 litry zimnej wody. Wkładamy umyte mięso, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywamy
bistro mamaRobiłam pieczarkową z ziemniakami , z pęczakiem i z makaronem a teraz polecam pieczarkową w postaci kremu. Taka wersja jest równie smaczna i pięknie pachnie pieczarkami. Ciemnobrązowy kolor zupki, który może dla niektórych wydawać się mało apetyczny można poprawić i rozjaśnić dodając śmietankę. składniki: 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 l bulionu 300 g obranych ziemniaków(...)pieczarki już się zrumienią dodać pokrojone ziemniaki. Całość zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zmiksować wszystko na gładki krem. Śmietanki można dać więcej lub w ogóle nie dodawać, ja dałam troszkę głównie dla ładniejszego koloru. Zupkę można podać z różnymi dodatkami, u mnie po prostu zrumienione na masełku pieczarki
Monia miesza i gotujeTaką oliwę jadłam u swojej przyjaciółki. Wspólnie ze swoim mężem prowadzą włoską restaurację. Taka oliwa, świetnie pasuje do makaronów, ryb, zup i mięs. Mi zasmakowała tak bardzo, że nie mogłam się powstrzymać żeby takiej w domu nie przygotować. I oto jest! Do przygotowania oliwy chilli potrzebujemy: – papryczki chilli (ja użyłam opakowania suszonych, ale można wykorzystać świeże) – ok 1/2-1(...)szklanki lub więcej), tak żeby nie było za ostre i zbyt skoncentrowane. Z czasem taka oliwa nabiera większej ostrości, więc nie każcie jej czekać Wszystkiego ostrego i dajcie znać czy Wam smakowało
Szybko Tanio SmacznieLato kojarzy mi się jednoznacznie z chłodnymi i chłodzącymi posiłkami. Z dzieciństwa kojarzy mi się zupa owocowa z makaronem (wiśniowa albo truskawkowa) a później moja świadomość rejestrowała wszelkiej maści chłodniki. Zresztą takie mleczno – warzywne zupy bardzo lubię – zazwyczaj są pożywne i naprawdę przyjemnie orzeźwiają. Niestety jedynym mankamentem jest krojenie warzyw. Nie inaczej jest w tym przypadku(...)greckiego 1/2 litra kefiru 300 ml bulionu warzywnego/mięsnego 500 g buraków 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo ok 200 g ugotowanego mięsa (ja dałam świeżo upieczony schab) 1 ząbek czosnku sól, pieprz W sporym garnku umieszczamy płynne składniki i dodajemy do nich pokrojone pozostałe składniki. Wyciskamy czosnek, doprawiamy wstępnie do smaku i zostawiamy
Szybko Tanio Smaczniepomysłów na smaczne obiady. A jeśli lubisz eksperymenty, być może zainteresują Cię takie pomysły, jak np. makaron z kawą czy czekoladą! :) "Pasta i basta!" 150 przepisów na sosy i makarony prosto z Włoch" Strony: 255 Cena: 29 zł Wydawnictwo Jedność "Sushi, paella i guacamole" To książka, która przeniesie nas w zupełnie inne klimaty. Podzielona jest na rozdziały według różnych regionów(...)jacket potatoes, turkey pot pie, samosa, sushi... jeśli to brzmi tajemniczo - przestanie :) Wszystkie przepisy z pierwszej części książki, czyli ok. 170 stron zobrazowane są instrukcjami "krok po kroku", jak daną potrawę przygotować. Ostatnie 70 stron to dodatkowe przepisy ze zdjęciami, ale już bez szczegółowych instrukcji, na kolejne potrawy z każdego omawianego wcześniej regionu. Doskonałe źródło pomysłów na obiady z całego
Kraina Tysiąca Smakówdaniem samodzielnym,a tylko akompaniujacym,to wlasnie one bardzo czesto decyduja o smaku i aromacie potrawy.Nawet najprostsza potrawa dzieki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi moze stac sie daniem niezwykle atrakcyjnym.I choc dietetycy czesto kreca nosem mowiac,ze nie sa najzdrowsze,nie przejmujmy sie.Smaczny sos mozna zrobic bez niezdrowej zasmazki,a zamiast kubka smietany uzyc jogurtu lub w ogole(...)patelni podgrzac 2 lyzki oliwy,dodac 1 lyzke przyprawy i krotko poddusic. Dodac pomidory z puszki ,zagotowac.Przykryc i dusic 5 minut. W miedzyczasie w osolonej wodzie zagotowac makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzic i polaczyc z sosem. Posypac startm parmezanem.Smacznego! Skladniki na wariant II : 1 puszka krojonych pomidorow-400g 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy lub masla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawartość tłuszczu, całkowicie nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn, a jest za to bogata w białko – około 20% i błonnik – około 40%! Jest to lepszy wynik niż pieczywa i makaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa ma więcej białka i 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna! To mąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie bezglutenowej(...)pieczenia. Piecz przez 1 godzinę , co 10 minut przemieszaj wiórki, aby równomiernie schły. Wysuszone wiórki pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie zmiel je w mikserze lub blenderze. Nie da sie zmiksować wiórków całkowicie na pył, pozostaną maleńkie kawałeczki wiorek, ale tak ma być. Mąkę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Gotowe
Słodko-Słony Świat IlonyKolejna propozycja na danie z Newellą. Tym razem pokroiłam ją w cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów mun, świeżej kolendry i sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki: 1/2 opakowania Newelli klasycznej 1 mały bakłażan 10 g grzybów mun 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki(...)Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić
Oryginalny smak