kawalerski. Czasu na przygotowanie nigdy nie ma zbyt wiele, a musimy zadowolić różne gusta. Czasami nasze przyjęcie ma formę “stojącą” – wtedy jest jeszcze trudniej, bo nasze dania muszą być przystosowane do jedzenia w ruchu. Zauważyłam, że to, co podajemy na stół bardzo się zmienia. Już nie wystarcza śledź, półmisek wędlin i sałatka jarzynowa. Jemy zdrowiej(...)dobrym składem – bez konserwantów, glutaminianu czy barwników. Pasty to nie tylko warzywa – zawierają one przyprawy, dlatego mogą być stosowane samodzielnie, ale także jako baza czy składnik niektórych dań. Wawrzyńca kupicie m.in w sklepach Lidl, Carrefour, Intermarché, E.Leclerc, Netto, Delikatesy Centrum czy Stokrotka. Różnorodność warzyw sprawi, że nasz stół będzie kolorowy. Mini-pomidorki z mozzarellą: pomidorki koktajlowe, kulki
Poezja smakuPierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje
Programista w kuchniKurki, czyli pieprzniki jadalne to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Nic w tym dziwnego – apetycznie żółte, o wyjątkowym kształcie i kapeluszach z blaszką…
A to pestkaDziś przedstawiam świetny pomysł na sycący obiad. Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami, zapieczona z serem i mlekiem z pewnością zaspokojoną głód całej rodziny Robi
karmelowyPierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje
Programista w kuchniZapraszam na pyszne sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia Kasiinne makarony, moghrabieh gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania(...)się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy w programie "Ugotuj
Chilli Czosnek i OliwaMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już
Kuchnia PrezydentowejNa ciepło pycha i do tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj
Qlinarnie i Qlinarnieprodukty musimy całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu: napoje i soki słodzone cukier,słodziki białe pieczywo oraz pieczywo cukiernicze jak i słodycze produkty mleczne owocowe i smakowe dania gotowe Dieta bogata w cukry proste prowadzi do bardzo wielu groźnych chorób : * cukrzycy * miażdżycy * nadciśnienia * chorób serca Natomiast Węglowodany złożone są trawione przez nasz organizm(...)kukurydzianej - amarant Produkty wytwarzane na bazie tych pokarmów również są bogate w węglowodany złożone. Przykładami są chleb i bułki z pełnego ziarna. Do takich należy również zaliczyć makaron z pełnego ziarna, płatki śniadaniowe z pełnego ziarna. 2. Owoce Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych. Do tych, które zawierają dużo węglowodanów złożonych są: - morele - pomarańcze
NaKońcuJęzykaJak zrobić gulasz wołowy? Często dostaję e-maile z tym pytaniem. Dzisiaj przedstawię Wam etapy przygotowania gulaszu wołowego bez zbędnych składników, tylko: 80 dag wołowiny, 2
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkoro leżę przymusowo w łóżku, to przynajmniej pododaję zaległe posty :). Ravioli zrobiłam kilka miesięcy temu, kiedy jeszcze w UK panowało najcieplejsze lato od 10 lat (ponoć
Przepisy Aleksandryswoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian ugotował gazpacho. Razem z Agnieszką i dziewczynkami podałyśmy w sumie ponad 50 porcji i nie udało(...)podwójnej porcji przepisu, który spisuję dla zainteresowanych na końcu tego posta. Mam nadzieję, że wszystkim smakowało, a jeśli Tobie udało się akurat skosztować naszą tortillę, daj znać proszę w komentarzu! Dziękuję Szwagrowi za "obsługę fotograficzną" ;) Przygotowanie tortilli wymaga trochę pracy i jest dosyć czasochłonne, bo każda musi się parę minut smażyć, ale za to mamy domowe tortille
Kraina Tysiąca SmakówBlogerek i Blogerów ? Mam aż trzy pomysły, tylko co z realizacją? Zobaczycie za tydzień! Oczywiście rozdanie trwa nadal ! Mało zgłoszeń, więc może nagrody zostaną dla mnie :) Przygotujcie jakieś świetne danie, które najbardziej lubicie i wyślijcie swoje zgłoszenie bo czekam! Przy okazji możecie polubić blogowego facebooka . Z kwestii organizacyjnych to dzisiaj piekłyśmy Red Velvet Cupcake w większym, blogerskim gronie. Wszystkie(...)galaretki Winiary od durszlak.pl * ozdoby na torcik dla małej księżniczki * kubeczki idealne na piknik, ale pogody nie ma * kolorowe słomki papierowe - podzielę się dziewczyny! * wygrane makarony - jeszcze nie miałam czasu nic z nich przyrządzić * trzecia już nagroda w konkursie * moje ziółka - rosną jak szalone, musiałam rozsadzić bazylię i oregano Z kolejnym podsumowaniem widzimy się
Magiczne Życie Martyugotować szparagi? Szparagi to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. W 100 g szparagów jest jedynie 18 kalorii! Do tego są wyjątkowo pyszne i można z nich zrobić mnóstwo pysznych dań. Szparagi możesz gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Warto jeść szparagi, gdy tylko pojawią się w sklepach. Ty też możesz cieszyć się pysznymi(...)wstążki i podać na surowo, jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonałe jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak ugotować szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki lub w paski. Jeśli chcesz żeby były mniej chrupkie, wrzuć je do wrzątku na minutę
Niedzielny kucharz