hińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka na szczęście robi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane(...)coś za coś. Ten sposób to nie tylko fajny pomysł na uzyskanie intrygującego wyglądu, ale i wyjątkowego smaku. Osoby, które nie przepadają za anyżem, czy korzennymi przyprawami w słonych daniach, mogą z nich zrezygnować i gotować jajka w samej herbacie z sosem sojowym. Dla tych, którzy nie boją się próbować nowych i niecodziennych smaków gorąco polecam. * SKŁADNIKI
Food SquareCześć Są takie dni (ostatnio nawet dość często), kiedy ani mamie ani mi nie za bardzo chce się gotować. No ale dziadek musi dostać obiad, choć
blog.moje-pasje.infoSkładniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg
Przepisy kulinarne babci AntoninyŁosoś, szpinak to coś co bardzo lubię. Bardzo pyszne danie, polecam. Zdjąć skórę z ryby, doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać(...)pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne. Smacznego
Kuchnia PokoleńŁososia umyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia
Kuchnia PokoleńSama się sobie dziwię , że zapomniałam o tej diecie.Wspaniałe ,lekkie przepisy ,pełne kolorów i smaku , o dziwo nawet brak soli i przypraw mi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidzisiejszy obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach Przygotowanie : Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy(...)uwagi : Nie wykorzystałam miąższu z pestkami. Pocięty i posolony "makaronik" należy dokładnie przelać wodą, by podczas jedzenia nie był za słony. Do tak przygotowanej cukinii można ugotować al dente makaron spaghetti, wówczas jedzenia starczy dla kilku osób :) Składnik na przygotowanie swojego pesto : 2 ząbki czosnku, mały pęczek mięty,1/2 pęczka świeżej bazylii, 5 dag startego parmezanu, 70 ml oliwy. Należy
Proste PotrawyKiedyś robiłam sałatkę z zupek chińskich, teraz przyszedł czas na zapiekankę. Zapewne niektórzy skrzywią się na samą myśl, że można jeść zupki chińskie, bo przecież takie
e-PrzepisyKulinarneKurczak w sosie pomidorowym z oliwkami to proste i smaczne danie. Pomidory, oliwki i bazylia to wyraz mojej tęsknoty za słońcem śródziemnomorskim… Zapraszam serdecznie. Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami – składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów (mają więcej likopenu niż świeże pomidory czyli są zdrowsze) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków bazylii garść oliwek(...)kilku minutach dodaję cebulę do kurczaka. Dodaję pomidory z puszki, pokrojone listki bazylii i oliwki. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotuję jeszcze kilka minut. Można podawać z makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego Post Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plCześć! Chyba każdy od czasu do czasu ma ochotę na fast fooda. Takiego obrzydliwie niezdrowego, z mnóstwem kalorii, z sieciówki na M., którą każdy zna. Tylko
Pora coś zjeśćPieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami Pyszne ! Tyle mogę powiedzieć , a do tego, ziemniaki , apetycznie wyglądają i obłędnie pachną . Jest to proste danie , a w zasadzie dodatek do różnych mięs czy warzyw. Doskonale smakują z różnymi dipami , szczególnie czosnkowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Robi się je szybko i bezproblemowo , więc polecam " class="wp-smiley" style(...)Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w całości , do momentu ,aż zaczną się robić miękkie , ale jeszcze nie gotowe . Następnie , zlewamy z nich wrzątek i na sitku hartujemy zimną woda , jak makaron ,aż zrobią się zimne . Kroimy na ćwiartki , skrapiamy obficie olejem . W miseczce mieszamy przyprawy i posypujemy nimi ziemniaki , mieszając je , tak aby całkowicie się nimi pokryły . Najlepiej zrobić to rękami
Ogrodnik w podróżyponure, szare i zimne dni. Też Wam brakuje słońca? Marzy mi się taki długi słoneczny dzień i skrzypiący śnieg pod butami hmmm. Ale wracajmy do przepisu, to danie nasyci kolorami i rozgrzeje dodatkiem chili i curry. Uwielbiam takie połączenia smaków, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też na łatwość przygotowania tej potrawy jak i zastosowanie zdrowych składników(...)szklanki wody (opcjonalnie) - 2 łyżki płaskie mąki kukurydzianej W rozgrzanym woku smaż pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir. Marchew kroimy na cieniutkie paseczki -makaron. Smażymy razem z kurczakiem około 10 minut. Dodajemy chili, curry, mleko kokosowe, dynię i dusimy około 12 minut. Możecie zagęścić mąką kukurydzianą jeżeli lubicie gęsty sos, po prostu mąkę wsyp
SMYKWKUCHNIPyszne domowe pesto pachnące, świeże i bardzo apetyczne Dzisiaj prezentuję przepis na czerwone pesto z dodatkiem migdałów Składniki: – 150 g suszonych pomidorów – pół
I LOVE LIFEZ racji z tego że uwielbiam szpinak , to pomyślałam czemu by nie spróbować połączyć sos mięsny z przepysznym szpinakiem , efekt końcowy
Mój Smak