przepisów Szefa Kuchni Krzysztofa Wronki – Doradcy Kulinarnego Polskiej Grupy Rybnej. Dania są urozmaicone, smaczne i zdrowe, zarówno na specjalne okazje, jak i te na co dzień. Wszystkie przepisy zawierają ryby łatwo u nas dostępne, dodatkowo z informacją o producentach, dystrybutorach i punktach, w których daną rybę/owoce morza można zakupić. Poprzednią książkę o rybach w wersji elektronicznej(...)praskę, dodałam 3 plasterki drobno pokrojonego ostrego salami pepperoni. Przykryłam pokrywką, kalmar wypuścił trochę wody, która bulgotała radośnie. Skosztowałam i coś mi brakowało.. zaczęłam więc tworzyć Ugotowałam czarny makaron barwiony sepią – ma lekko rybny smak, więc idealnie się komponuje z owocami morza. Do potrawki na patelni dodałam 2 plastry świeżego ananasa pokrojonego w słupki, podsmażonego na 1 łyżeczce
Dietologswój pierwszy lokal na Wilanowie, w którym zapewne byłam jedną z pierwszych gości, ponieważ odwiedziłam ją tuż po otwarciu. Od pierwszej wizyty zakochałam się w ich pizzach, a później makaronach i byłam stałą bywalczynią. Jednak po wyprowadzce z Wilanowa niestety moje wizyty w Basico się zakończyły i nie miałam okazji się już tam pojawiać. Jakiś czas temu jednak otrzymałam zaproszenie(...)przekąsek polecam każdemu kto odwiedzi to miejsce. Na danie główne oczywiście wybrałam pizzę – pyszną, na cienkim cieście, idealnie wypieczoną. Polana oliwą smakowała obłędnie – jak zawsze! Drugim daniem głównym był stek z polędwicy wołowej, średnio wysmażony z sosem Jack Daniel’s, podawany z ziemniakami po sycylijsku. Próbując dania śmiem twierdzić, że wróciłabym
Kuchnia BazyliiPolsce popularna jest kaszanka, we Francji spleśniałe sery, we Włoszech istnieje także całkiem pokaźny wybór dań przyprawiających nieobeznanych o dreszcze. Pagliata, nazywana w dialekcie rzymskim także pajata, to jelito cienkie młodego cielaka karmionego jeszcze mlekiem. Przysmak kuchni rzymskiej, który znajdziemy jednakże w niewielu trattoriach. Gusta turystów są wszakże dalekie od próbowania tak kontrowersyjnych, lokalnych specyfików. Zgodnie ze sztuką kulinarną(...)łączone nicią, tworząc koła. Następnie gotuje się je razem z przysmażoną cebulą i dusi w winie. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego, peperoncino, soli i pieprzu. Wymieszać z ugotowanym makaronem rigatoni oraz posypać startym pecorino. Smacznego
Bon Ton ItaliaDanie bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i na dodatek smaczne :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy
Symfonia smakowaDobrze wiecie, że jestem totalnym gofrożercą i uwielbiam wszystkie gofry z wszystkimi dodatkami. Dziś, tak na zakończenie lata przygotowałam dla Was przepis na przepyszne, bezglutenowe gofry
Ostra na SłodkoSezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego też zawsze staram się w pełni z niego korzystać przemycając szparagi do swoich posiłków. Szparagi mają liczne właściwości i
Ostra na SłodkoFarfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1
Wino Francja KuchniaFarfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1
Wino Francja KuchniaW swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak
Kuchcik gotujeKurczak curry z mleczkiem kokosowym Odpowiednio zbilansowana dieta redukująca nie musi być niesmaczna oraz monotonna. Może zawierać wiele urozmaiconych, pełnowartościowych posiłków takich jak
Fit-aminaKurczak po włosku z patelni Szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka ? Jeśli lubicie kuchnię włoską, mój kurczak po włosku z patelni powinien Wam posmakować. To szybkie, jednogarnkowe danie idealne do przygotowania w środku tygodnia. Włoska marynata do kurczaka nadaje mięsu niezwykłego smaku. Wykorzystałam tutaj ten sam przepis, co w moim kurczaku caprese (przepis TUTAJ ) . Taką włoską marynatę(...)ziołami, najlepiej sprawdzi się oczywiście bazylia, ale natka pietruszka też dobrze komponuje się w potrawie. Kurczak po włosku świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, możecie go też podać z makaronem (w sosie albo pesto lub zapiekanym z serem), także z zestawem surówek lub sałaty. Smacznego:) Jeśli lubicie kurczaka po włosku, wypróbujcie też mojego kurczaka a la pizza: Kurczak po włosku
Lekcje w kuchniPomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku(...)paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy - sól - pieprz ponadto - 3 średnie cebule - ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam mrożony ) - olej Sposób przygotowania 1. Przygotować sos - Cebulę pokroić w kostkę na patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę - Wszystko smażyć aż papryka zmięknie ale uważać aby się nie przypiekła - Dodać pomidory
W królestwie smaków Beatyzupę polecam każdemu kto lubi pikantne, kwaśne i lekkie i aromatyczne dania :) To moja ulubiona tajska zupa. Nie chcę przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek(...)korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną
Jemy PijemyPieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W sumie nie pamiętamy, czy kiedykolwiek wspominaliśmy na blogu, że uwielbiamy pieczarki pod każda postacią
Związek na patelniSzybki, prosty przepis na letni obiad z bobem w roli głównej. Daniami ze świeżym bobem możemy cieszyć się jedynie krótką chwilę w ciągu roku, warto zatem wykorzystać ten pierwszy, młody i delikatny. Taki świeży, młody bób potrzebuje jedynie krótkiej obróbki termicznej, żeby pozostał jędrny i soczyście zielony. Wystarczy gotować go 4-6 minut, a następnie zahartować go zimną wodą(...)połączyć go z innymi letnimi warzywami i przygotować prostą, szybką potrawkę z orzeźwiającą nutką limonki. Na blogu znajdziecie także pyszne, kremowe pesto z bobu , które idealnie sprawdzi się do makaronu. Kasza bulgur z bobem {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kasza bulgur z bobem","image":["https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/IMG-20200713-WA0001.jpg","https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/IMG-20200713-WA0001-500x500.jpg","https
Healthycreations.plvideo, click here to subscribe Kurczak po chińsku to pyszny, jednogarnkowy obiad do przygotowania w kilka chwil. To proste danie typu stir fry , do którego możecie dorzucić ulubione warzywa i dowolny rodzaj mięsa. Nie jest to oczywiście oryginalne danie kuchni chińskiej, raczej potrawa inspirowana smakami Azji. Stir fry z kurczaka zawdzięcza swój smak pysznej słodko-kwaśnej zalewie(...)Wasze ulubione jarzyny. Wypróbujcie na przykład wersji z brokułami - jest równie pyszna. Kurczak po chińsku to doskonały, szybki i nieskomplikowany przepis na domową chińszczyznę. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam, smacznego:) Przepis na kurczaka po chińsku: 500 g piersi z kurczaka, duża papryka, duża cebula, marchewka, kilka plasterków chili, 2 ząbki czosnku, mały kawałek imbiru sól, pieprz, opcjonalnie
Lekcje w kuchniTwarożek z cebulką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie. Taki twarożek znany jest praktycznie w każdym polskim domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosie pomidorowym Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą , Zapiekany bakłażan(...)łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 garści parmezanu 250 g makaronu typu spaghetti Wykonanie: Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać
Wino Francja Kuchniasosie pomidorowym Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą , Zapiekany bakłażan(...)łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 garści parmezanu 250 g makaronu typu spaghetti Wykonanie: Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać
Wino Francja Kuchniahińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka na szczęście robi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane(...)coś za coś. Ten sposób to nie tylko fajny pomysł na uzyskanie intrygującego wyglądu, ale i wyjątkowego smaku. Osoby, które nie przepadają za anyżem, czy korzennymi przyprawami w słonych daniach, mogą z nich zrezygnować i gotować jajka w samej herbacie z sosem sojowym. Dla tych, którzy nie boją się próbować nowych i niecodziennych smaków gorąco polecam. * SKŁADNIKI
Food SquareCześć Są takie dni (ostatnio nawet dość często), kiedy ani mamie ani mi nie za bardzo chce się gotować. No ale dziadek musi dostać obiad, choć
blog.moje-pasje.infoSkładniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg
Przepisy kulinarne babci AntoninyŁosoś, szpinak to coś co bardzo lubię. Bardzo pyszne danie, polecam. Zdjąć skórę z ryby, doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać(...)pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne. Smacznego
Kuchnia PokoleńŁososia umyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia
Kuchnia PokoleńSama się sobie dziwię , że zapomniałam o tej diecie.Wspaniałe ,lekkie przepisy ,pełne kolorów i smaku , o dziwo nawet brak soli i przypraw mi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidzisiejszy obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach Przygotowanie : Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy(...)uwagi : Nie wykorzystałam miąższu z pestkami. Pocięty i posolony "makaronik" należy dokładnie przelać wodą, by podczas jedzenia nie był za słony. Do tak przygotowanej cukinii można ugotować al dente makaron spaghetti, wówczas jedzenia starczy dla kilku osób :) Składnik na przygotowanie swojego pesto : 2 ząbki czosnku, mały pęczek mięty,1/2 pęczka świeżej bazylii, 5 dag startego parmezanu, 70 ml oliwy. Należy
Proste PotrawyKiedyś robiłam sałatkę z zupek chińskich, teraz przyszedł czas na zapiekankę. Zapewne niektórzy skrzywią się na samą myśl, że można jeść zupki chińskie, bo przecież takie
e-PrzepisyKulinarne