Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyznaczone. Fatto a mano, to restauracja serwująca kuchnię włoską, menu możecie podejrzeć na stronie http://restauracjafattoamano.pl/ , jest krótkie, treściwe i w sam raz. Znajdziecie w nim przystawki, makarony, pizzę -przygotowywaną w przepięknym piecu, na którym warto zawiesić oko, desery w tym lody, których musicie spróbować! Ja jestem typowym lodożercom i to właśnie włoskie gelato jadłam w hurtowym ilościach(...)wart spróbowania w szczególności zimą. To, że jestem miłośnikiem kawy, to dobrze wiecie, zamówiłam latte, które niestety mnie zawiodło. Mleko do kawy było przegrzane, co powodowało, że kawy nie dało się pić i musiałam czekać aż ostygnie. Przegrzanie mleka do kawy wpływa też niestety na jego smak. Niemniej jednak panna cotta podbiła nasze kubki smakowe na tyle, że mogę
SMYKWKUCHNINadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić(...)dodatkiem cukru i soli. Na wrzącą włożyć szparagi - postawić je koronami do góry, tak by były lekko nad poziomem wody. Nakryć i gotować 5 minut. Boczek podsmażyć na patelni. Makaron gotować w posolonej wodzie przez 5 minut, by był al dente - by był lekko twardy i stawiał opór zębom. Wyjmować go łyżką cedzakową i nie czekając by się posklejał nadziewać
Poezja Smaków - blog kulinarnygotowe ciasto zwijamy w rulon.. Zwinięty rulon kroimy na paseczki 0,4-0,6 milimetra ,lub jaką kto chce szerokość makaronu. Albo przez wykrojniki do makaronu Pocięte paski makaronu zwijamy w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut. Pasta(...)elastica e liscia . Piegare a metà durante l'impasto , in questo modo diventerà aria . Impastare 15-20 minuti . Impasto liscio Pronta è messo nel sacchetto di plastica e mettere da parte a riposare per circa 30 minuti . Trascorso questo tempo l'impasto diventerà flessibile , perché le fibre si gonfiano e glutine raddrizzarsi . 30 minuti passavano e la pasta concepito , dividere
w mojej kuchnirodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie. Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli(...)garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy . Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie
Kuchnia Łukaszapokrojoną paprykę. Chwilę dusiłam - ok. 8-10 min, po czym dodałam pomidory, przyprawiłam i jeszcze chwilę razem dusiłam. Ugotowałam makaron - krócej niż zwykle, czyli ok. 5 min. Ugotowany makaron wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (lekko pomazałam go olejem), na to rozłożyłam masę pieczarkowo - paprykowo- pomidorową, a wierzch posypałam serem. Zapiekałam 25 min. w temp. 200*C. Nie sądziłam, że zapiekanka makaronowa(...)znam przepisow na takie proste danie, ale nigdy nie robilam, a pewnie macie jakies fajne myki, zeby byly one szczegolnie pyszne sowa_nie_sowa 2010/04/23 18:29:15 zen.ona - co masz na myśli? m.dawid - tak, ziemniaczane zawsze z mięsem robiłam:) teraz pomyślałam, ze zrobię wersję wegetariańską, a mięso wykorzystałam do innego dania (hehe, oszczędna jestem;) kasia.eire - ziemniaczana
Zdrowa Kuchnia Sowywielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, dziady śmigustne, Rękawka, Emaus, walatka, z kurkiem po dyngusie, Siuda Baba, wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, palma wielkanocna, Jezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem(...)pomidorem Sałatka Gyros warstwowa Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Ciasta Ciasteczka ‚jajka sadzone’ Red Velvet Cake – czerwone ciasto
Kulinarne Przeboje4 porcje: 2 bakłażany 400 g naturalnego jogurtu 1 mała główka czosnku łyżeczka musztardy przyprawy: sól, mielona kolendra, pieprz Bakłażany pieczemy w całości przez ok. 45
KucharzycaCześć! Masz ochotę na schab w trochę innym wydaniu? Musisz wypróbować ten przepis! Schab z winem, śmietaną, rozmarynem i szałwią jest przepyszny! Możesz go podać z
Moja pasja smakuPomidorowa tradycyjna u mnie w domu zawsze była z ryżem i zawsze robiona na przecierze pomidorowym i na bulionie drobiowym. Może dwa razy w życiu zrobiłem
BaRepasPolskie wydanie, jednej z najbardziej popularnych potraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo lubię cannelloni, ale w wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym
Szefowa kuchniWyobraźcie sobie, że nigdy nie jadłam kurek i szczerze przyznam, że wcale nie byłam zainteresowana ich smakiem, aż do dnia, kiedy teściowa przyniosła mi sporą porcję
Kraina Miodem Płynącacieście Kalafior jest pysznym warzywem , a już wyjątkowo smakowity w chrupiącym cieście . Jest to szybka potrawa , całkowicie wegetariańska , ale mięsnej części społeczność też przypadnie do gustu . Pyszna przekąska lub danie , jak kto woli . Ciasto jest chrupiące i aromatyczne od przypraw . Zachęcam do prób Dzisiaj znowu wstęp bez weny… cóż zima nie poprawia nastroju.. Składniki : ciasto 1 szklanka(...)czasie można podzielić kalafiora na różyczki , które wrzucamy do wrzącej wody z octem i solą . Gotujemy , kalafior ma być lekko al dente . Ugotowanego kalafiora harujemy zimną wodą ( dokładnie jak makaron ) . Wystudzone różyczki zanurzamy w cieście i smażymy na gorącym głębokim oleju do momentu aż pięknie się zrumienią . Serwujemy na gorąco , genialne z serowym dipem , no czosnkowy też byłby ok Smacznego
Ogrodnik w podróżytrzepaku. Fasolka obowiązkowo polana roztopionym tłuszczem, u nas masłem wymieszanym z bułką tartą. Świetny obiad wege, dla tych co za mało niech będzie przekąska czy przystawka, wstęp przed kolejnym daniem lub coś na ząb, obowiązkowo na ciepło i z bułeczką! Jeśli lubisz i jadasz także zieloną fasolkę to ugotuj ją w podobny sposób, pamiętając tylko że zielona fasolka dłużej(...)odpowiada. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje, nawet od 4 do 10 minut jest gotowa. Trzeba próbować w trakcie gotowania, to najlepszy sposób (u mnie także na makaron, kasze, ryż). W rondelku roztapiam masło, dodaję bułkę tartą energicznie mieszając, w razie potrzeby lekko dosalam gdyby fasolka okazała się zbyt mało słona. Gotową ciepłą fasolkę polewam roztopionym masłem wymieszanym
Zasmakuj KuchniSegnit „Leksykon Smaków” Zastanawialiście się kiedyś czy wanilia pasuje do mięsa a pieprz do bezy? W „Leksykonie Smaków” znajdziecie podpowiedzi jak łączyć smaki, jak dobierać przyprawy, co zrobić, żeby dania smakowały. Znajdziecie takie zestawienia produktów spożywczych, które zawsze się sprawdzają. Książka lekko rozczarowała mnie formą wydania. Fajna okładka a w środku szaro i kiepskawy papier. Jednak ilość wiedzy(...)smakach będących na styku Europy i Azji. Opowieść o ludziach, miłości, kulturze, jedzeniu. To świetne zdjęcia i przepisy. Jeśli macie „Mamuszkę”, to koniecznie musicie mieć „Kaukasis” 7. Joel MacCharles, Dana Harrison „Batch” Jeśli boicie się, że natłok wiedzy w książkach Katza was zabije, ale mimo wszystko chcecie spróbować robić przetwory, to sięgnijcie po „Batch”. Znajdziecie sporo praktycznych wskazówek jak kisić
ladykitchenUwielbiamy gościć znajomych i często to robimy. Ale tylko wtedy, gdy się z nimi umówimy. Natomiast odpowiadając czysto teoretycznie na to pytanie to myślę, że najprościej byłoby zrobić jakiś makaron. Oboje z Madzią uwielbiamy aglio olio. Nie dość, że jest naprawdę dobre, to robi się w 5 minut. 9. Ile czasu tygodniowo poświęcasz na blogowanie? Nie ma reguły. Bywa(...)statystyka na blogu ma jakieś znaczenie? Prowadzimy bloga czysto hobbistycznie, nie czerpiemy z tego zysków. Więc statystyka jest rzeczą drugorzędną. Oczywiście lubimy być miło połechtani, gdy widzimy, że danego dnia na blogu było kilka czy kilkanaście tysięcy osób. Jasne, to miłe. Ale o wiele milsze i wartościowe są komentarze, które zostawiają czytelnicy. Wtedy realnie widzimy, że nasza praca komuś się
Marder&Marder ManufactureUwielbiam takie połączenia smakowe. Jeśli i wy gustuje w pikantnych, aromatycznych daniach koniecznie wypróbujcie. Przepis ten powstał po obejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda(...)prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytnich pojawiło się również 25 innych blogerów, których poczynania możecie obserwować w specjalnej zakładce z akcją PLANT IS FOOD na TARGU SMAKU . Przygotowali oni dla Was aż 86 cudownych dań, deserów, sałatek i koktajli. Naprawdę jest się czym inspirować! SAŁATKA Z QUINOA I CIECIORKĄ Magda z bloga Zawsze głodna! przygotowała dla Was obłędną sałatkę z quinoa i cieciorką . Komosa(...)granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje swoje cuda na blogu Kulinarne zapiski Olki , pochwaliła się swoim osiągnięciem na miarę kuchni fusion . Jej sałatka z buraczkowym makaronem i prażonym kalafiorem
Food Square