zmieni się smak, jednak tłuszcz ptactwa wodnego ma zdecydowanie odmienny aromat od naszej chlewikowej „blondyny” Olej całkowicie nie nadaje się do tej potrawy. Nie da się za jego pomocą uzyskać charakterystycznej faktury, ani smaku…a ziemniaki będą przypominać frytki, a nie angielskie opiekańce . Cóż.. to chyba tyle w temacie wstępu składniki : 9-10 małych, ziemniaków(...)Wsyp do wody ziemniaki i ugotuj do momentu gdy zaczną być miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Lepiej nie dogotować niż przegotować Odcedź od wrzątku, przelej zimną wodą jak makaron, porządnie aż zaczną stygnąć. Odstaw na sitku do całkowitego wystudzenia i osuszenia jednocześnie. Następnie wysyp je na blaszkę do pieczenia o nieco wyższych brzegach, takich żeby tłuszcz nie uciekał (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyProsta zasada: wybierasz miasto określasz ilość gości, dzień i godzinę festiwalu wybierasz restaurację wg rodzaju kuchni lub z dostępnej listy do wyboru masz dwa menu - trzy popisowe dania ( przystawka, danie główne i deser ) w festiwalowej cenie 39 zł / osobę Rezerwacja stolika: https://restaurantweek.pl/ Festiwal Smaków Food Trucków https://www.facebook.com/events/545177315680855/ "Ideą festiwalu jest promowanie zdrowego, pysznego(...)wykonanego z ogromną pasją jedzenia z food trucków. W nadchodzącej edycji udział weźmie blisko 20 restauracji na kółkach, reprezentujących kuchnię z najróżniejszych zakątków świata. Wśród serwowanych dań znajdziemy zarówno dobrze znane wszystkim burgery wołowe, chrupiące frytki belgijskie, domowe zapiekanki, jak również wiele innych kulinarnych niespodzianek. Restauracje na kółkach przyjadą z wielu miast Polski. Festiwal jest świetną okazją do poznania różnorodnych
Atlas SmakówObiecałam Wam parę postów wcześniej, że to już moje ostatnie danie z kuchni dalekiego wschodu, ale jednak okazało się, że w moich kuchennych zbiorach zawieruszyło się kilka główek bok choy. Patrząc na tę kapustę długo zastanawiałam się jak ją przetworzyć... Wykonałam szybki rzut oka na to, co znajduje się w mojej lodówce i przebiegło mi przez głowę ugotowanie zupy(...)imbiru - 5 cm korzenia galngalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuńskiego "szechhan pepper" - 2 cebulki dymki + szczypiorek - makaron ryżowy - sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka. Po zagotowaniu dodajemy mięso, gwiazdkę anyżu, obrany galangal, imbir opalony nad ogniem, papryczki chilli, pieprz syczuański i sos sojowy i dodatkowo solimy
Zainspiruj się kuchniąNie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE Patrzę na stół a tu leży lekko przyklapły kalafior, papryka czerwona .. i tak powstał pomysł na ten przepis. Pasta
Kuchnia na wzgórzuDawno, dawno temu, choć pewnie raptem kilka miesięcy, w formie prezentu, przyjechał do mnie z Włoch słoiczek z pesto. Wstawiony do szafki, lekko zapomniany, czekał na
PichceniomaniaKolejne wielkie i smaczne gotowanie z Jamar! Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w
Zasmakuj KuchniCóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już
Even Better FoodOstatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko do pracy też będzie wygodnie. Kasza z sosem bolońskim jest jednym z moich expresów, ale żeby jeszcze skrócić czas przyrządzenia stworzyłam to samo w formie zapiekanki 😌 Bez stania nad patelnią, pilnowania(...)pieprzem i solą) 5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni. Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy *kaszę można zastąpić makaronem Wartości odżywcze: 730 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzujest bardzo wybredny jeżeli chodzi o gotowanie, dlatego aby zrobić coś co mu zasmakuje to nie lada wyzwanie. Więc gdy spróbował tego dania i powiedział "uumm dobre" to znaczy, że dobre i śmiało mogę to danie wam polecić, bo przeszło przez krytykę bardzo wybrednego osobnika ;) Składniki 2 piersi kurczaka 150 g boczku 2 łyżki miodu 3 łyżeczki(...)doprawiamy pieprzem, kurkumą i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i smażymy jeszcze przez kilka sekund. Najlepiej podawać z makaronem penne
Delusional Trinezalała jak na niego patrzę , a jak go jadłam to smakowe niebo się nade mną otwarło.Wystarczyło troszkę fantazji,by zwykły kurczak zamienił się w wykwintne dzieło.Polecam to danie do wypróbowania i zapisanie go w swoim kajecie kulinarnym. 1 kurczak 4 cebule 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów w puszce 2 papryki zielone 2 papryki czerwone(...)odstawić.Dodać Kurczaka, Cebulę, czosnek, pomidory, tymianek, pieprz i sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.40 minut.Pod koniec duszenia dodać oliwki.Smacznego!.Potrawa świetnie smakuje z ryżem lub makaronem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisuszonymi pomidorami. Nie byłbym sobą gdybym zrobił coś, co już robiłem z tym produktem, jak np. sałatka makaronowa na zimno z suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą. Fakt - fajne danie, w krótkim czasie można je przygotować. Jednak ja potrzebowałem czegoś na ciepło. I tak o to na szybko powstała potrawa, która ukazuje inne podejście do wykorzystania suszonych pomidorów. Do tego(...)owocami żurawiny na rozgrzany rondelek, po minucie smażenia dodałem pół szklanki przecieru pomidorowego, doprawiłem szczyptą brązowego cukru. Po paru minutach wyłączyłem gaz pod rondelkiem i dodałem łyżkę listków tymianku. Makaron noodle wystarczyło wrzucić na osolony wrzątek na 4 minuty. Do odcedzonego makaronu dodałem ok. łyżeczki masła i szczyptę natki pietruszki. Wracamy do kurczaka. Postanowiłem użyć do smażenia produkt, który jest
Right Behind The Kitchendania, o którym więcej napiszę innym razem. Aby jednak zaspokoić Waszą ciekawość uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że będzie to jagnięcina. Przygotowując miętowe pesto skorzystałam z rad i przepisu u Doradcy Smaku . Składniki: - świeża mięta - garść orzechów pistacji (bez skorupek) - 5 łyżek oliwy - 2-3 ząbki czosnku (dałam wędzony) - sól morska (dałam cypryjską wędzoną(...)sprawdził się w swojej roli, jako dodatek do mięsa jagnięcego. Bardzo intensywny i aromatyczny o pięknej barwie. Tak jak pesto bazyliowe, tak i miętowe nadaje się do mięs, klusek, makaronów, kanapek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Miętowe pesto appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenCześć! Następny pomysł na danie z kurkami. Zupka :) Bardzo smaczna a dodatek tortellini podkreśla jej atrakcyjność. Składniki: * 500 g kurek * 15 dkg tortellini z serem * 1/2 szklanki śmietanki 30% * natka pietruszki * masło (ok. 3 cm z kostki 200 g) * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1 cebula * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz * opcjonalnie kawałeczek boczku(...)minut. Dolałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podgrzewałam. Do talerzy nakładałam zupę i dokładałam tortellini. Wolałam to zrobić przed samym podaniem, żeby makaron nie napuchł i nie wciągnął zupy. Notatki: *można zupę przed podaniem posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, wcześniej podsmażonym na patelni, wyostrzy to smak potrawy. *jeśli zupa jest za gęsta
Pieprzyć z FantazjąPóźniej przerabiam moje pokrzywy na różne eksperymentalne dania, albo robię sobie z nich herbatkę. Dzisiaj mam dla was przepis na bezglutenowe kluseczki z dodatkiem mąki z quinoy, mąki gryczanej i czarnuszki. Podane z kuleczkami z pokrzywowego pesto i kiełkami rzodkiewki. Proste i smaczne danie. Polecam! Składniki: 8 łyżek mąki z quinoy 6 łyżek mąki gryczanej(...)nich przesianą mąkę, sól do smaku i czarnuszkę. Mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Ciasto nakładamy łyżką do garnka z gotującą się, osoloną wodą (jak na makaron). Żeby ciasto odlepiało się od łyżki, przed pierwszą kluseczką należy potrzymać łyżkę chwilę we wrzątku. Jeśli kluseczki się rozpływają, to znaczy, że ciasto jest za luźne i trzeba dosypać więcej mąki
Quinoa Raz!kilku niedrogich składników, to coś dla mnie, ta patelnia pyszności mi się przyśniła! Wyczarować pyszny obiad w 25 minut? Jednak się da ! Dzięki dodatkowi serka Apetina , danie nabrało kremowego rewelacyjnego smaku, zresztą skorzystajcie z przepisu i przekonajcie się sami jak smakuje..a twierdzę, że mój eksperyment smakuje bardzo dobrze! Składniki na 2 porcje: 30 dag mięsa(...)szczypioru, duszę pięć minut, następnie dorzucam pokrojoną w pół plasterki cukinię i osączone z zalewy pokrojone w kostkę pomidory oraz cały serek, mieszam, czekam aż zabulgocze, dodaję ugotowany makaron, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku, mieszam, posypuję szczypiorem z dymki i podaję. Nam smakuje prosto z patelni. Pycha! Wpis dodaję do konkursu Apetina organizowanego na Durszlaku zaciskajcie kciuki
Wanilia i KardamonKto ma ochotę na lekką a jednocześnie sycącą, aromatyczną zupę z drobiowymi klopsikami? Drobiowe kuleczki mają dodatek włoskiej ricotty, dzięki czemu są
WYSPA SZCZĘSLIWAząbków czosnku 1 łyżka masła 82 % 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyzki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne PRZEPIS: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 2. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy pokrojone 3 ząbki czosnku. Następnie pokrojony w kostkę ser feta. Zostawiamy odrobinę sera do przystrojenia. Pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, oregano(...)naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut. 6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta, który wcześniej pozostawiliśmy i polewamy sosem balsamicznym. EFEKT NA TALERZU Trochę pracy i serca w to danie włożyć trzeba . Ale gwarantuję
Mój Smak na ŻycieSajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i
Monia miesza i gotuje